.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 22:17:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Allroad AKE Tip] Drgania 1800-2000 obr
PostNapisane: 20.gru.2009 16:13:57 
Użytkownik

Witam

Źródło problemów to Audi Allroad 2002r. Tip. AKE 175k KM

Problem to niezidentyfikowane drgania całego samochodu w przedziale 1700 – 2000 obr. Są odczuwalne podczas przyspieszania, szczególnie na wyższych biegach 4-5. Powyżej 2000 obr problem znika. Dodatkowo smaczku dodaje fakt, że drgania lub też rezonans przenoszony z silnika/skrzyni jest wyczuwalny na postoju przy wciśniętym hamulcu i Driver na Tipie, minimalne obroty. Po przerzuceniu na luz lub puszczeniu hamulca rezonans ustępuje. Nie jest to tak silne jak podczas przyspieszania opisanego powyżej, ale na pewno jest to coś nowego…
Czytałem 2 godz. w historii posty i w efekcie moje dalsze kroki to sprawdzenie przegubów, zastanawia mnie tylko czy przeguby mogą mieć związek z tym problemem na postoju z hamulcem i drive na tipie ?

To co na razie robiłem w Serwis, gdzie niestety problemu finalnie mi nie rozwiązali :(
1. Wymiana turbo – bo ładowało na 50-60%
2. Czyszczenie i sprawdzenie pompy
3. Wymiana oleju ASB
4. Nastawy ASB
5. Wymiana chłodnicy – bo była hipoteza, że płyn chłodniczy przedostaje się do ASB
6. EGR – cały układ wyczyszczony i sprawdzony
7. Układ paliwowy – wyczyszczony i sprawdzony
8. VAG – 100% Oki, choć zrobię jeszcze pełne logowanie

Lżejszy o naście tysięcy i wkurzony na maxa, chciałbym problem jednak rozwiązać. Dajcie proszę znać co sądzicie. W historii znalazłem wiele takich przypadków, ale albo brakuje finalnego rozwiązania, albo już to robiłem :)

I jeszcze jedna prośba – czy możecie mi podrzucić namiar na kom. do Rogala ?

ps
hipoteza do weryfikacji przegubu dodatkowo wynika, z faktu że ostatnio przywaliłem przednim prawym kołem w krawężnik. Uderzenie było boczne, tak jakby jadac wzdłuz chodnika + przez dłuższą chwilę miałem uszkodzoną rozetę od tego przegubu, co dla #$%^& odmiany miałem przyjemnośc naprawić w ASO w Austrii... a jak wieciie to drogi kraj :)

Z góry dzieki
Pzdr
Dz

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2009 16:47:26 
Użytkownik

Cześć,

U mnie sprawa wygląda tak że dragania pojawiają się przy redukcjach z biegów wyższych na niższe, tylko w momencie przełączania biegów przez ASB - też nie wiem co to jest, będę próbował to rozwiązać.

Jak rozwiązesz swój problem, opisz go na forum.

Pozdrawiam

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2009 18:24:56 
Użytkownik

pewnie, mam tylko nadzieje ze bede mial co pisac :d

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2009 08:55:43 
Użytkownik

dominikzz napisał(a):
pewnie, mam tylko nadzieje ze bede mial co pisac :d

Pewnie będziesz miał, nie życzę Ci tego ale po diagnozie prawdopodobnie będziesz wyglądał tak :(:. Odwiedź dobrego mech. od automatów, pewnie konwerter (oby nie) im szybciej tym lepiej (tzn. taniej).

, a przynajmniej staram się.

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2009 09:41:10 
Użytkownik

w SSerwis znaja sie na ASB i ich diagnoza byla taka, ze to nie to.
Nastepny na liscie mam przegub, tylko czy na postoju rowniez moze powodowac drgania ???

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2009 10:50:49 
Użytkownik

dziwi mnie T ładujące 60%.
nie ma takich przypadków jeżeli chodzi o te T, żeby uszkodziły się w ten sposób, żeby ładowały na poziomie 50-60%. jeżeli G2052 jest uszkodzony, to zawsze przeładowuje.

czy samochód po wymianie jeździ 4x szybciej?
gdyby doładowanie było na poziomie 50% [1120mbar], to miałbyś wówczas ok. 70-100 PS.

odnoszę wrażenie, że ktoś Cię zrobił w konia.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2009 11:13:16 
Użytkownik

wirnik od strony zimnej byl podobno uszkodzony - polowy brakowalo
mam ja ze soba wiec moge zrobic foty

faktem jest, ze samochod prawie wcale sie chcial jechac poniej 1800 obr. na zimnym silniku, to wrecz zwalnial :)

do tego uklad paliwowy byl podobno caly zawalony jakims syfem --> co ciekawe zawsze tankowalem na shell i prawie zawsze v-power diesel.....

po wymianie inaczej chodzi silnik i skrzynia, ktora juz tak nie wariuje

ale, ale --> prosze o pomoc i info czy przegub moze powodowac drgania na postoju na wrzuconym Drive ??? czy to chociaz teoretycznie moze miec sens ?

i druga kwestia - dzisiaj dzwonilem do ASO. Zew. przedni kosztuje ok. 800 pln, czy brac oryginal czy szukac jakiegos zamiennika ? macie doswiadczenie na tym polu ?

pzdr
dz

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2009 12:41:47 
Użytkownik

Witam mam tem sam problem 1700 2000 trzesie buda tez wymienialem przeguby a pozniej polosie i nic drgania jak sa tak sa dalem sobie narazie spokuj bo kasy by mi zabrakło :) .A co do przregubu to brałem lobro czy jakas tak . a objawy sa takie ze przy przyspieszaniu bieg 4 lub 5 z niskich obrotow trzesie jak juz sa wyzsze obroty to jest to nieodczuwalne .Mechanik mówil ze moze to poduszki pod silnikiem ale te ich moze zawsze kosztuje ;) poczekam jeszce troche jak sie wytelepie porządnie to moze bedzie coś widac :):

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2009 13:57:39 
Użytkownik

poduszki niedawno wymienialem, wiec chyba nie - choc zawsze jest mozliwosc ze sa jakies lewe...

a tez masz drgania na postoju ?

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2009 18:46:03 
Użytkownik

Jak jest zimny zaraz po odpaleniu to sa odczuwalne ale pozniej juz ich nie ma objawiaja sie dopiero podczas jazdy tak jak napisałem wyżej.Tak jak ty wymienialem dużo czesci a problem pozostal.Kolega meszrum sugerowal mi jeszcze wałki że drgania wychodza z silnika wiec jak wymienie wałki może na lato to zoboczymy czy mial racje , moje korekcje sa fatalne ale narazie niemam zproblemu z odpalaniem może troche mało mocy ale przy moich przebiegach (10000 tyś na rok) to sie jakos przemecze.

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2009 08:44:55 
Użytkownik

sylwek258 napisał(a):
Kolega meszrum sugerowal mi jeszcze wałki że drgania wychodza z silnika wiec jak wymienie wałki może na lato to zoboczymy czy mial racje , moje korekcje sa fatalne ale narazie niemam zproblemu z odpalaniem

Niekoniecznie wałki, silniki na Pb też mają czasem drgania nie do wykrycia ALE zrób porządek z wtryskami. U mnie klekot (wprawdzie "trochę" inny) przed zimą też trochę zaczął drgać (aż słychać było huk albo rezonas wewnątrz), po aplikacji końskiej dawki "czyściciela" wtrysków burczy aż nawet mi się podoba (a nie lubię diesli).

, a przynajmniej staram się.

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2010 21:45:36 
Użytkownik

dominikzz napisał(a):
poduszki niedawno wymienialem, wiec chyba nie - choc zawsze jest mozliwosc ze sa jakies lewe...

a tez masz drgania na postoju ?

walnięty wałek wyrównoważający lub koło dwumasowe .
jesli ktos dłubał w dolnej czesci silnika tzn zdejmował obie czesci miski itp to mógł zle ustawic wałek wyrównowazający . miałem podobnie dzwoniłem do serwisu i g... mi powiedzieli tylko ze wał musi byc zgrany z wałkiem i ze sam nie ustawie .ale ustawiłem znalazłem punkty i juz nic nie trzesie .

powazniejsza sprawa to dwumasówka tu trzeba rwac skrzynie no i koszty a na oko trudno sprawdzic chyba ze całkiem rozdupcona .....

Tytuł: Re: [Allroad AKE Tip] Drgania 1800-2000 obr
PostNapisane: 13.mar.2015 21:21:18 
Użytkownik

Auto: Allroad C5 2,5 TDI
Kolego "Dominkzz" wiem że to stary temat, ale interesuje mnie rozwiazanie problemu. Jak zakończyła się ta bitwa. PS. walczę z tymi samymi objawami w moim ALL prawie od roku... a pomysły sie kończą.

Strefa czasowa: UTC + 1