Dokładnie jak przedmówca pytasz aby co pomóc wybrać pomiędzy dwiema doc różnymi filozofiami samochodów.
A8 - luksusowa limuzyna oczywiście jak na swoje czasy obecnie duża ilość pojazdów klasy wyższej średniej oferuje podobny lub wyższy komfort ale nie o tym miałem mówić. to duże auto do głównie poruszania sie na większe odległości z mojego prawie 200 tyś doświadczenia z tym modelem mogę powiedzieć że parkowanie pod biedronką bywa uciążliwe, pół biedy wkomponować się w miejsce parkingowe niewiele szersze od A8 medal temu kto powie jak potem z niej wysiąść??? jest uciążliwe z uwagi na gabaryty tak samo jazda w mieście to jest po prostu duża kolubryna świetnie się prowadzi na trasie ale w ciasnym zakorkowanym mieście potrafi czasem zezłościć kierowce swoimi gabarytami. Podsumowując bardzo wygodna limuzyna super na trasy raczej kiepska do miasta no i do bagażnika wózka dziecięcego nie zapakujesz brak wersji kombi.
A6 - naprawdę przyzwoity samochód klasy średniej nie wyróżnia się zbytnio z tłumu nie wkórwiasz sąsiadów a naprawdę przyjemne auto do codziennego użytkowania szczególnie praktyczna wersja Avant. wewnątrz miejsca dość mniej gadzetów w porównaniu z A8 ale w kilkunastoletnim aucie to akurat plus nie było czasu żeby w A8 coś sie nie wykrzaczyło i to nie z poważnych rzeczy tylko z pierdołek a to silniczek klapy nawiewu zdechł, a to jakiś czajniczek temperatury prawego nawiewu, a to inny drobiazg i tak bez końca w A6 niema tylu bajerów i dzięki temu dużo mnie mamy pierdołek do naprawy zdecydowanie mówię tu z doświadczenia miałem 4 lata A8 d2 mam juz ponad dwa lata RS6 C5 czyli buda jak w zwykłym A6 niema tu 5 czujników temperatury nawiewu i 20 silniczków do klap sterujących tym nawiewem niema tu jeszcze 100 innych bardziej lub mnie potrzebnych gadżetów które irytowały w A8 swoją awaryjnością. Ogólnie A6 ma wszystko co jest potrzebne do komfortowej podroży i niema przesytu.
Podsumowanie - jeśli użytkujesz autko w mieście, dla rodziny to polecę ci A6 avant natomiast jeśli żona ma swoje auto lub masz drugi samochód dla rodziny a szukasz wyłącznie autka dla siebie aby jeździć służbowo z Laptopem w bagażniku polecam A8. Jednak w Polsce jeszcze samochody typu A8 kują co poniektórych w oczy i możesz czasem usłyszeć pod biedronką tekst w stylu "ma A8 a kupuje w biedronce" albo nagle sąsiedzi przestaną co mówić dzień dobry na klatce dziwne to ale prawdziwe.
Co do spraw mechanicznych to jest praktycznie to samo tu różnic niema i nie daj sobie wmówić że A8 aluminiowe lepsze niż stalowe A6 bo to mity a nie fakty.
A8 nie zrdzewieje -
fakt tylko sie utlenia korozja postępuje nawet szybciej niż w blaszance!
A8 aluminium super to weź teraz przymocuj do niego magnetyczną antenę CB! porażka
A8 aluminium super to podjedz do blacharza żeby ci błotnik wyklepał bo pod biedronka pani cie zarysowała, hehe jak już znajdziesz takiego co aluminium ogarnia to cena wyrwie cie z obuwia!
I takich przykładów z codziennego życia można mnożyć sporo.
Zastanów się najpierw do czego chcesz mieć to auto a odpowiedz wyjdzie sama.