kamil4424 napisał(a):
Akumulator zawsze pokazuje mi poniżej 12 ale powiem tak że jak wyjmę czujnik temp. to świece grzeją dłużej i ładnie odpala z rana i nie trzęsie. Tak myślę jeżeli czujnik jest ok(podobno te 30 stopni to normalne) to może swiecę mam kiepskiej jakości i długo się nagrzewają??
Proszę o jakieś wskazówki.
Wskazówki:
1.Podjedź do mnie (Pruszków), u Teścia mam zapasowy akumulator, pożyczysz na jeden dzień, rano podepniesz przewodami i spróbujesz rozruchu na dwa akumulatory. Zakładam, że zakręci lepiej, odpali szybciej ale i tak będzie trzęsło tak jak opisałeś.
2. Przy 30st C świece na pewno nie grzeją ani długo ani krótko. Kiepska jakość świecy objawia się jej uszkodzeniem i raczej całkowitym brakiem grzania danej świecy. Albo grzeje albo nie. Jak np 2 są uszkodzone to nie znaczy że układ będzie próbował wydłużyć czas grzania (chyba, że się mylę). Jeśli jest dostęp do świec w miarę łatwy to można omomierzem sprawdzić ich rezystancję - poniżej 1 Ohm =OK
3. Obstawiam, że trzeba wyjaśnić sprawę czujnika, choćby wstawić inny sprawny na jeden dzień.