mały v8 napisał(a):
A co tu rozumieć, powietrze w układzie i tyle, Odpowietrzaj zaworkiem przy nagrzewnicy do skutku .
Tu masz instrukcje jak to zrobić
https://www.youtube.com/watch?v=5xfr2vkIal4Fajna gwara. Miło posłuchać. Ale do rzeczy. Po odbiorze auta od mechanika, który odpowietrzył układ,uszczelnił węże, nie było problemu. Później znalazłem kolejny wyciek(okolice zaworka do odpowietrzania nagrzewnicy), dolałem płynu. I wtedy pojawił się problem z ogrzewaniem. Zastanawiam się, dlaczego układ się zapowietrzył?
Tak jak pisałem wcześniej, dzisiaj rano odkręciłem zawór przy nagrzewnicy i odpowietrzałem układ. Z zaworu leciał już tylko płyn, bez powietrza. Ogrzewanie pojawiło się na moment, a potem znowu zimno.Może zbyt krótko to robiłem,ale kilka litrów płynu poszło w piach. A może układ nie jest zapowietrzony, tylko pompa płynu niedomaga? Silnik pracuje cały czas na małym obiegu, przynajmniej tak to widzę okiem laika. Oddam auto do warsztatu, bo sam nie mam tyle wiedzy i umiejętności,żeby z tym walczyć. Tyle tylko,że na "dzień dobry" słyszę "eee panie to na pewno uszczelka pod głowicą". Może i tak jest, ale zanim zgodzę się na taką robotę chcę mieć trochę wiedzy na ten temat, żeby nie dać się totalnie wyd....ć. Chyba,że ktoś z forumowiczów zna jakiegoś konkretnego mechanika w okolicach Kłodzka.