Ahoj
Jestem zatwardziałym hondziarzem i do tej pory jeździłem tylko Hondami, jednakże urzekła mnie A6 C5 z paru względów (w tym m.in. całkiem przystępne ceny jak za samochód takiej klasy).
Samochód jaki chcę kupić:
- avant
- benzyna
- manual bądź dobry automat (jaki był najlepszy?)
- pojemność: 2.4 bądź 2.8
- napęd - zastanawiam się nad quattro
Jako trochę zielony jegomość (poczytałem, poczytałem, ale lepiej dopytać
), mam do Was parę pytań:
1. Czy w poliftach zostały usunięte jakieś wady techniczne samochodu typu: słabsze zawieszenie (wahacze, końcówki drążków itp.), regulatory napięcia itp? Czy polift i przedlift to te same konstrukcje, odświeżone wizualnie + dodane nowe silniki?
2. Skrzynia biegów automatyczna - czy warto się w to pakować? Całe życie jeździłem na manualach, jedynie okazyjnie automaty - całkiem wygodne w mieście, nie powiem.
3. Pojemność silnika.
Jakie są różnice pomiędzy 2.4 a 2.8? Chodzi mi głównie o odczuwalną moc, bolączki, koszta serwisowania czy też paliwożerność? Z tego co wyczytałem, to jednak lepiej poszukać 2.8 - odrobinę większe spalanie, ale za to więcej niutonometrów pod nogą
A co z 1.8T? Nie jest to za mocno wyżyłowany silnik i turbo do takiej masy samochodu?
4. Napęd
O ile więcej kosztuje utrzymanie quattro? Zapewne dochodzą dodatkowe koszta, które czynią "zabawę" trochę droższą (+ zapewne większe spalanie, o 10-15%)
Z góry dziękuję za pomoc i udzielenie informacji