.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 22:43:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [all] szczepionki dla dziecka
PostNapisane: 14.lip.2015 15:06:52 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Ja po prostu zakładam, zę te obowiązkowe nie powinny być za bardzo szkodliwe (a takie jak tutaj wypowiedzi czytałem nie raz, ale jak to internety - ile ludzi tyle opinii)
Ja to widzę tak:
1. To co obowiązkowe jest w miarę bezpieczne, a jakby nie zaszczepić to sama choroba może być niebezpieczna
2. To co jest nadobowiązkowe to już czysta działalność koncernów farmaceutycznych, nie wiadomo czy potrzeba, czy pomaga, czy szkodzi ale na pewno chodzi o kasę (a tej na dzieci nie żałuję, ale nie uważam, że oznaką "nie żałowania" jest łykanie jak pelikan wszelkiej papki jaką nam reklamy i koncerny wpychają). Tutaj też czytam na necie i j/w (internety = nie da się znaleźć żadnej jednoznacznej informacji)
Już dawno jak np. kupuję graty foto, to prawie na net nie patrzę, i np. te mające gorszą opinię często służą mi najlepiej (sorki za inny temat ale porównanie adekwatne).

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

PostNapisane: 14.lip.2015 15:51:36 
martab99 napisał(a):
tomeksopot napisał(a):
martab99 napisał(a):
Kolejny wątek mędrców :peace:

nie medrcow tylko rodzicow wymieniajacych doswiadczenia

Noo, widzę własnie: "wszyscy lekarze to konowały" itd itp :) W sumie do kompletu z wątkami o polityce, porządku świata i jeszcze kilku :)
Ale do rzeczy- w pełni potrafię zrozumieć troskę rodziców o swoje dzieci ale warto, jak we wszystkim, zachować zdrowy rozsądek i nie wrzucać wszystkich do jednego gara. Rozumiem że medycynę też skończyłeś i wiesz jak wygląda program studiów?

A o moje zrozumienie tematu się nie martw ;)

nie napisałem,że wszyscy lekarze to konowały.... ale faktem jest,że dla mnie spora większość to idioci zindoktrynizowani przez koncerny farmaceutyczne,które to w dupie mają nasze zdrowie i sprzedały by nam wszystko byle by tylko coś na tym zarobić.
Co do skończenia studiów medycznych to nie, nie skończyłem,ale odkąd mój syn zahorował właśnie po szczepionce to zadałem sobie sporo trudu (moja żona też),żeby zgłębić ten temat i przyswoiłem sporo wiedzy z tej dziedziny. Nie uzurpuje sobie prawa do stawiania diagnoz i leczenia,ale do stawiana tez jw. jak najbardziej tak samo do dyskusji z innymi rodzicami i nie tylko.
Ty natomiast w jednym,nic nie wnoszącym do tematu,zdaniu wrzuciłeś tu wszytskich do jednego obraźliwego wora... Jak pisałem jeżeli ten temat i inne dotyczące polityki czy porządku świata nie pasują do Twojego światopoglądu to ogranicz się do moderowania bo jak już pisałem nic nie wnosisz i obrażasz innych uczestników jakze ciekawej dyskusji. A jako moderatorowi to nie przystoi.

PostNapisane: 14.lip.2015 17:17:47 
wodnik szuwarek

Też mieliśmy podobny dylemat. Zdecydowaliśmy się na standardowy pakiet, bez żadnych Xw1, czy dodatkowych. Nas szczepiono tylko na wymagane i jakoś wyrośliśmy, tak samo chcemy chować naszego malucha.

Nie pamiętam, na co były szczepienia, ale za jednym razem Zosia dostała 3 ukłucia. Przy 2 pierwszych tylko popatrzyła na lekarkę, zapłakała trochę dopiero przy 3. Dużo zależy od pielęgniarki robiącej szczepionkę. Kiedyś kupiliśmy zestaw małego lekarza i bawiliśmy się w "oglądanie języka", "badanie serduszka", "zaglądanie do ucha", "robienie zastrzyku". Teraz wizyta u lekarza to prawie jak zabawa, dziecko się nie boi.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 14.lip.2015 18:08:39 
Użytkownik

speco napisał(a):
Też mieliśmy podobny dylemat. Zdecydowaliśmy się na standardowy pakiet, bez żadnych Xw1, czy dodatkowych. Nas szczepiono tylko na wymagane i jakoś wyrośliśmy, tak samo chcemy chować naszego malucha.

U nas z dwójką dzieci tak samo. Mała ma 5 lat i odpukać wszystko w porządku. Mały 16 maja skończył rok i też na chwile obecną bez problemów.
Ja szanuje każde zdanie i wydaje mi się że jak zwykle prawda leży pośrodku. Druga sprawa to mam wrażenie, że rodzice szczepiący dzieci, nie wypowiadają się za wiele w tym wątku, żeby nie nakręcać chorych dyskusji z rodzicami mającymi inne zdanie.

PostNapisane: 14.lip.2015 18:29:57 
Użytkownik

speco napisał(a):

Problem w tym, że my (bynajmniej mój rocznik) miał szczepień kilka razy mniej niż obecne roczniki.
Dodatkowo szczepionki o których piszesz, czyli xw1 to tzw. skojarzone i na bank twoje dziecko je dostało.
Są to szczepionki 2 lub 3 w jednym - między innymi na błonnicę/tężec/krztusiec, którą to w europie zachodniej od kilku lat dają już tylko acellularną (w skrócie mniejsze skutki uboczne), u nas lansują z pełnymi jądrami wirusów. Acellularna tylko dla wcześniaków.
No chyba, że sobie sam kupisz.
Dodatkowo każde szczepionki skojarzone powodują większe obciążenie dla organizmu niż kilka wkłuć osobno (oczywiście nie w tym samym okresie).

Kilka lat temu nie było także w obrocie skojarzonej odra/świnka/różyczka i można było sobie osobno wstrzykiwać. W GB takie szczepionki są dalej dostępne. W PL główny jakiś tam dupek od czegoś tam ważnego, ich już nie zatwierdził do obrotu.
Etc., itp, itd.
Nie chce mi się nawet więcej pisać.

MorgothV8 napisał(a):
Ja to widzę tak:
1. To co obowiązkowe jest w miarę bezpieczne, a jakby nie zaszczepić to sama choroba może być niebezpieczna

Porównaj skład (zawartość rtęci różna bodajże o 1000%) w darmowej szczepionce na wzw m-ki Euvax, którą gratis noworodek dostaje od naszej "służby zdrowia" w pierwszej dobie życia, ws. odpłatna szczepionka na wzw Engerix to zmienisz zdanie co do punktu nr.1

PostNapisane: 14.lip.2015 19:28:08 
Moderator

Możliwe, nie analizowałem tego - myślałem, że te ogólne są zawsze bezpieczne.

Морготх
Leśny Dziadek

PostNapisane: 14.lip.2015 19:31:38 
Użytkownik

Auto: Isia A14NET/było ZB Z19DTH
tomeksopot więc wiesz jak to jest jak małe dziecko musi zostać w szpitalu. To co się działo tam gdzie mój trafił - nikomu nie życzę... skończyło się tym że po 3 dniach dogadałem się z lekarzem i prywatnie przywoziłem pielęgniarkę 2 razy dziennie...
BTW jesteś z B Nord czy Sued? może jakiś międzykulturalny spocik? ;)

I dla obrony lekarzy w PL - nie wszyscy są konowałami, a ja miałem to szczęście że spotykałem tych dobrych, co więcej nie leczyłem po rodzinie...

PostNapisane: 14.lip.2015 19:50:19 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
znalazłem fajny materiał:

https://prawdaxlxpl.files.wordpress.com ... pionek.pdf

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 14.lip.2015 20:00:31 
Ja po dwóch wyjaśniłem pani ordynator,że trzymanie dziecka z rotawirusem na sali o powierzchni ok 10mkw,gdzie panuje 30 stopniowy upał i do tego jest jeszcze dwójka innych dzieci razem z matkami (moja żona też była)...nie poprawi jego stanu zdrowia,a żonę wykończy psychicznie. I puszczono nas do domu.
Mieszkam na Buckow czyli Sued...spocik?? czemu nie:)

PostNapisane: 14.lip.2015 20:52:30 
Użytkownik

kicaj napisał(a):
I dla obrony lekarzy w PL - nie wszyscy są konowałami, a ja miałem to szczęście że spotykałem tych dobrych, co więcej nie leczyłem po rodzinie...

Wśród lekarzy specjalistów rzeczywiście zdarzają się ludzie z powołaniem lub wiedzą.
Aczkolwiek trafić na takiego przypadkiem to jak trafić szóstkę w totka (nie mówię o trafieniu z polecenia, poprzez opinie z netu, etc.)

Na rynku najwięcej jest niestety zwykłych felczerów, którzy nawet nie wiedzą co przepisują na recepcie.

Jak można będąc pediatrą przepisać miesięcznemu dziecku na odparzenie pieluszkowe maść z najsilniejszym na rynku antybiotykiem, w pudełku której na ulotce jak byk jest napisane nie podawać poniżej wieku bodajże 6 czy 8 lat (już nie pamiętam dokładnie), a która jest wycofywana z obiegu (czyt. od paru lat mało kto ją przepisuje) z uwagi na silne skutki uboczne.
Całe szczęście, że mam pod ręką w aptece fajne farmaceutki, których wiedza bije na głowę szeregowych konowałów.

PostNapisane: 15.lip.2015 19:26:35 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Standardowy pakiet bez udziwnień. Sprawdzone na 2 córkach.

PostNapisane: 15.lip.2015 21:37:10 
wodnik szuwarek

zioolko napisał(a):
Problem w tym, że my (bynajmniej mój rocznik) miał szczepień kilka razy mniej niż obecne roczniki.
Dodatkowo szczepionki o których piszesz, czyli xw1 to tzw. skojarzone i na bank twoje dziecko je dostało.

Miałem na myśli "pakiet standardowy". Wiem, że niektóre są skojarzone, taki skrót myślowy.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 15.lip.2015 21:38:48 
Moderator

Bo Xw1 to mi się kojarzy z proszkiem do prania albo odżywką z szamponem.
papka farmakomarketingowa IMHO.

Морготх
Leśny Dziadek

PostNapisane: 16.lip.2015 20:34:40 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
mieleczekk napisał(a):
Ja sam nie wiem czy szczepić dziecko szczepionkami nieobowiązkowymi. Nie wiem czy warto podawać dziecku szczepionkę przeciw pneuokokom.

Ja idę ze swoimi bliźniakami zgodnie z planem szczepieniowym. Pneumokoki i rotawirusy też były. Nie chcę kiedyś stanąć w sytuacji, kiedy będę sobie pluł w brodę, że młodych nie zaszczepiłem.

Czy szczepienia są w pełni zdrowe? Cholera wie. Sam byłem za młody szczepiony i żyję.

Myślę, że dyskusja "szczepić czy nie szczepić" jest analogiczną do "lepszy diesel czy benzyna, a może lpg".

PostNapisane: 17.lip.2015 05:27:24 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Odpowiedź jest prosta : szczepić ale bez metali ciężkich. Tylko żaden lekarz Wam tego nie zagwarantuje

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 21.lip.2015 09:12:12 
ot takie tam....
http://www.wiocha.pl/1254271,Tak-koncza ... -koncernow

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1