zgredek27 napisał(a):
Podepnę się, 5.09 wybieramy się do CRO. Wyjazd z Krakowa, pierwszy raz w tamte strony. Doradzicie coś? Podróż na LPG, o info związane z tankowaniem będę wdzięczny. Jak wyposażyć auto, jakieś specjalne myki z apteczkami itp? No i jeszcze jedno pytanie, katalizatory wyciąć przed czy po wakacjach HEHEH
? Myślałem żeby jechać Czechy - Austria -Słowenia. Gdzie winiety kupić, w euro kartą na stacjach za nie zapłacę? Samochód nie zarejestrowany na mnie, ja będę kierowcą, jakieś problemy z tym związane?
Ps. cel to Split jak dobrze pamiętam
Winiety kup na granicy polsko-czeskiej, bo w Austrii i Słowenii możesz mieć z tym problem, zwłaszcza nocą. LPG jest w zasadzie wszędzie, ale: w Słowenii często niby jest, ale akurat nie ma (albo jest zamknięte po 22.00), a Austrii jest na którymś kilometrze autostrady, ale w dziwnej cenie. Jeżeli wlejesz do pełna na ostatniej stacji w Czechach przed przejściem z Austrią i masz 450 km zasięgu, to nie musisz przełączać na benzynę. Jeżeli nie, to raczej miej przynajmniej 20-30 litrów.
Auto musi być 100% sprawne: chłodzenie, ładowanie, hamulce, opony itd. Dobrze jest kupić dobre assistance. Miej w aucie kamizelki, po jednej dla każdego. Jak Ci auto nie dudni i nie dymi, to Ci nikt katów nie będzie sprawdzał. Raz przejechałem z Chorwacji z rurą pękniętą przy pierwszym tłumiku, auto charczało jak stary traktor, ale poza kwaśną miną celnika na granicy chorwacko-słoweńskiej nikt się nie czepiał... Co do kwestii własności się nie wypowiem, bo nie wiem.
Przez Chorwację najlepiej przejechać w nocy, unikniesz mega korka na "patelni" (taki długi podjazd pod wielką górę mniej więcej po środku Chorwacji).
Pozdrawiam