Witam,
To mój pierwszy post na tym zacnym forum, więc witam wszystkich !
Jeżeli był już taki temat to proszę o wyrozumiałość i przekierowanie mnie do odpowiedniego wątku (szukałem ale jakoś się nie mogłem dokopać).
Zacznijmy więc, mam na imię Radek (28 lat) i pomieszkuje trochę w Gdańsku trochę w Zamościu. Obecnie jeżdżę Alfą Romeo 159 2.4 jtdm (229 KM), jest to mój pierwszy samochód. Posiadam go już prawie 3 lata i bardzo fajnie mi sie nim jeździ aczkolwiek zaczałem sie rozgladać za czymś mocniejszym - po długich namysłach, wybór padł na Audi S5.
Interesuję mnie tylko i wyłącznie werjse Sportback 5 - drzwiowe, tutaj pierwsze pytanie, czy wszystkie wersje sportback są 5 osobowe?
Najważniejszą kwestią jest wybór silnika, chciałem sie zapytać który silnik jest lepszy pod wzgledem:
- awaryjności (jakies najbardziej popularne usterki dla tych silnikow oraz cena ich naprawy)
- osiągi - słyszalem że stosunek masy do mocy jest lepszy w silniku V6T (333KM) przez co model z tym silnikiem lepiej sie "zbiera" ,czy ktos moglby to potwierdzic?
- podatność na tuning - który silnik jest lepszy na modowanie (nie chodzi mi o pro tuning typu ABT, lecz o mod softa), ile można jeszcze przez to wycisnac kucy i momentu ?
- eksploatacja - jakis jest przyblizony roczny koszt eksploatacji takiego auta (plyny filtry), ceny rozrzadów, zawieszenie, hamulce ???
Za wszystkie opinie i porady z góry dziekówa