Witam wszystkich ! Jestem nowym użytkownikiem na forum. Nie chciałem zakładać nowego tematu, ponieważ na ten temat i tak jest ich już dużo, więc podpinam się tutaj. Jeżdzę Audi A3, 8L 2001r. z silnikiem 1.9 TDI 130km.
Problemem w moim aucie jest również ciężkie jego odpalenie, ale przypadek jest nieco inny - na zimnym pali po długim kręceniu i męczeniu go, natomiast jak już się zagrzeje nie odpala w ogóle. Na plak pali za 1 obrotem jak dostanie tylko mgiełkę i wszystko pracuje bez zarzutu. Podejrzewałem filtr paliwa / zapowietrzenie układu paliwowego - zimieniony filtr, mechanik sprawdził układ paliwowy wszystko jest w porządku. Wpinany był VAG - błędy jakie pokazał to G28 Impulsuable - czujnik położenia wału - również został wymieniony. Błąd po usunięciu ponownie się pojawia. Kolejnym błędem, który zapewne w jakimś stopniu pokrywa się z poprzednim jest brak komunikacji z Engine Control Unit. Więc jak się domyślam sterownik.
Rozebrane zostało podszybie, wtyczki na ECU wciągnięte obejrzane, wszystko suche nie pośniedziałe.
Problem z ciężkim odpalaniem pojawiał się od dłuższego czasu - przeważnie po umyciu, w mocno deszczowe dni, jednak gdy zostało później wysuszone palił normalnie. Jeździłem tak przez około 2 lata robiąc trasy po 700 km/tyg. Ostatnio jak wracałem zgasiłem na chwile w połowie drogi i już nie odpaliłem. Kręciłem dobre 20 minut. Następnie odczekałem kolejne 20 minut, zakręciłem dłużej ponownie i silnik zagadał. Nie wiem czy ma to związek z poprzednio ciężkim odpalaniem, gdy coś podmakało czy jest to też odrębny problem.
Vagiem sprawdzałem różne grupy, wydawało się być w porządku. Zdziwił mnie jedynie test grupy 8. Zarchiwizowałem go i wrzucam tutaj:
http://vaglog.pl/log_247350.htmlNie jestem pewny czy jest prawidłowo wykonany.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mi i znajomym mechanikom brakuje już pomysłów. Proponują jeszcze zestaw naprawczy wtrysków - nie jestem pewny czy to pomoże.