przemik napisał(a):
Skoro nie rozumiesz.... to tym gorzej dla Ciebie.
Znow posługujesz się jakąś ogolnie dostępną wiedzą.... gdzie tu choć jeden dowód na to, ze ITI czy TVN założyli i finansowali UBecy ????
Ze co - ze trzech gości prowadzilo firme. Zaloz telewizje i glos jedynie słuszną prawde.... to wolny kraj.
ITI nie ma już nic wspólnego z telewizją TVN.... nie musze Ci dawać linka... umiesz znaleźć "takie rewelacje" znajdź i to.
Masz pobiezną internetową wiedze... na poziomie każdego przeciętnego klawiaturowego stukacza.... który dorwał się do łącza, przeglądarki
i googla.
Na wstępie chciałem napisać, że szanuję Cię za całość Twojej pracy na forum, wiele razy pomagałeś bezinteresownie ludziom, mnie również. Dziękuję Ci za to, jednak chciałbym, abyś szanował również mnie i nie dezawuował do poziomu internetowego trolla. Nie życzę sobie tego.
Odpowiadając dalej:
Cytuj:
]Skoro nie rozumiesz.... to tym gorzej dla Ciebie.
Czy gorzej? nie wiem, nie chcesz wyjaśnić - Twoja sprawa, nie wnikam. Jak napisałem wcześniej, jeżeli poczułeś się urażony - przepraszam, nie miałem tego na celu.
Cytuj:
Znow posługujesz się jakąś ogolnie dostępną wiedzą.... gdzie tu choć jeden dowód na to, ze ITI czy TVN założyli i finansowali UBecy ????
Panie kolego, większość polskich milionerów, którzy zaczynali interesy za komuny to byli ubecy lub agenci którzy dorobili się w III RP dzięki układom okrągłostołowym (poczytaj o WSI i interesach Kulczyka, Krauzego, Waltera i innych). Mechanizm grabieży Polski był dość prosty, polegał głównie na tym, że dzięki różnym dziwnym spec ustawom majątek pańśtwowy został sprzedawany za bezcen wyselekcjonowanej grupie odbiorców - beneficjentom III RP. W przypadku, gdy ktoś z poza układu chciał się dorobić i robił to poprzez własną pracę i przedsiębiorczość był "katowany" podatkami, sprawami karno - skarbowymi, karami itd. Przeciętny Kowalski miał nikłe szanse na zrobienie dużych pieniędzy w III RP. Przez 25 lat Polska poprzez ten mechanizm została sprzedana grupie postokomunistów, którzy mieli odpowiednie wpływy w czasie transformacji. Dzięki temu to oni tak naprawdę trzymają wszystkich za mordy, bo mają pieniądze i wpływy - Polska to ich własność. Dla przykładu można przytoczyć ostatnią aferę z prywatyzacją Ciechu, znasz temat? Takich prywatyzacji w PL było mnóstwo - temu służyła III RP.
Pełną władzę wyselekcjonowana grupa postokomunistów uzyskała, dzięki zachowaniu swoich wpływów
- w polityce,
- w urzędach,
- w sądownictwie,
- w służbach specjalnych
…po prostu wszędzie.
Szczególny prezent zrobił im rząd Tadeusza Mazowieckiego, ogłaszając tzw. „grubą kreskę”. To oznaczało, że stare układy pozostają we wszystkich instytucjach. Przychodzą nowi ministrowie, niekiedy dyrektorzy departamentów, ale średni szczebel administracji pozostaje ten sam. Pozostają też te same instytucje. Niektóre z nich trzeba co prawda zreformować, ale też pod kontrolą oligarchii.
Okrągłostołowa transformacja dała oligarchom przejęcie majątku narodowego na własność i monopol na kapitał. Brak lustracji dawał im możliwość kontrolowania polityki poprzez nieujawnionych agentów. „Gruba kreska” gwarantowała im zachowanie kontroli nad administracją i sądownictwem. Władza oligarchii postokomunistycznej stała się niemal absolutna.
W niedługim czasie wejdzie w życie nowelizacji ustawy o IPN, która umożliwi ujawnienie opinii publicznej akt, które mają obecnie status tajnych. Czekam też na ujawnienie aneksu do raportu z likwidacji WSI. To wiele rozjaśni, również Tobie Przemik.
Cytuj:
to wolny kraj
Teoretycznie. Patrz wyżej.
PS. Dla Twojej informacji A. Macierewicz wygrał w sądzie sprawę o pomówienie z ITI. Macierewicz zarzucił ITI, że ta powstała na życzenie Kiszczaka i WSI... any qustions ?
PS. Następnym razem jak chcesz coś zarzucić mi to opieraj się na rzeczowych argumentach, w przeciwnym razie to nie ja wychodzę na stukacza.