.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 12:16:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup Audi S6 C5 parę pytań do użytkowników
PostNapisane: 15.lip.2016 08:55:27 
Użytkownik

Witajcie, przymierzam się do zakupu większego autka do jazdy na codzień + w trasy, z dużym silnikiem benzynowym. Jako że posiadałem przez ponad rok Audi A6 C5 tyle że 2,5 TDI to rozważam zakup wersji S6 z motorem 4.2 i zagazowanie jej i mam parę pytań, ponieważ rozważam też BMW serię 5.

1. Pierwsze i najważniejsze, czy za około 20tys mam szansę kupić w miarę utrzymany egzemplarz, czy raczej będzie to zajazd nad zajazdy? Oczywiście dochodzi do tego koszt zagazowania chyba że auto będzie już z dobrą instalacją LPG. Łącznie posiadam ok 25 tys aczkolwiek jak mówiłem, dochodzi cena dobrego gazu + pierwszy większy serwis żeby spokojnie jeździć
2. Niestety w cenie do 20 tys na internecie są obecnie 3 egzemplarze , wszystkie w automacie. Manual będzie bardzo cięzko dostać, tak więc kolejne pytanie - jak bardzo awaryjne są te skrzynie, jaki ewentualny koszt remontu, jakie przebiegi wytrzymują do pierwszej regeneracji?
3. W jakich pieniążkach założę dobry gaz do tego silnika, aby nie ubywało mocy i było to bezpieczne dla silnika? Dodam, że nie zależy mi tutaj na skręceniu instalacji do minimum w szopie pana Waldka, chcę porządną instalację, która spali nawet 25 l/ 100km ale nie będzie to męczące dla silnika. Jakiego realnie spalania się spodziewać? Duże zakorkowane miasto
4. Czy części są dużo droższe w porównaniu do A6? Chodzi tu o zawieszenie, hamulce, podstawowe graty eksploatacyjne typu świece, filtry, przewody zapłonowe, cewki, itd.

Dodam, że auto ma służyć do spokojnej jazdy do pracy, na wyjazdy rodzinne itp. Do zapierdzielania zbudowałem sobie starego Golfa 2 na 200 konnym 1.9 TDI ARL, także tutaj raczej dostojna jazda + zapas mocy przy ewentualnym wyprzedzaniu, bez świrowania

Tytuł: Re: Zakup Audi S6 C5 parę pytań do użytkowników
PostNapisane: 15.lip.2016 09:17:25 
Użytkownik

Auto: A6C5 2.4Q/ clio-wife
Podziwiam Cię,
auto do spokojnej jazdy do pracy, a co tam, będę jeździł S6 do pracy i dostojnie :)

Co do manualnej skrzyni, to jest bardzo rzadka, a jeszcze rzadsza w avancie ;)

Widzieliście kiedyś kod kreskowy na prezerwatywie?
Nie?
Czyli też nie rozwijacie jej do końca?

PostNapisane: 15.lip.2016 09:33:38 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Ze swojego doświadczenia powiem, że masz za mało kasy na zakup dobrej S6.
Nawet te w komisach za 21-23zł będą wymagały pakietu startowego 3000-5000zł + do tego LPG 4000-5000zł.
Świece, cewki, zawias jak w normalnej A6.
Olej prawie 8L, filtry w normalnej cenie.
Klocki tył jak w seryjnej A6 tylko tarcze droższe (wentylowane), przednie tarcze i klocki droższe ale tragedii nie ma.
Skrzynia Tiptronic trwała, zmieniasz olej i filtr i jeździsz, jak się popsuje to koszt naprawy między 2500-4000zł (zależy co wymieniasz)
Spalanie gazu 17-19L w cyklu mieszanym.

PostNapisane: 15.lip.2016 09:53:54 
Użytkownik

Auto: S6 C5 Avant manual Q 4,2 AQJ Pb/LPG
"Jak kupię to będę tym spokojnie jeździł do pracy". Ja tak zawsze mówię, jak wyjeżdżam np do W-wy. Później okazuje się, że jednak trzeba mieć bardzo silny charakter. Spalanie kolego - średnio około 18L/100 LPG. Ale można zejść i poniżej 15. Koszta nie są jakieś makabryczne. Czasem trochę drożej niż w jakichś normalnych autach. Poczytaj wątek o nastawnikach i rozrządzie. Pewnie trochę Cię ostudzi. Cały przód, mniej więcej do drzwi jest nietypowy. Niektóre rzeczy pasują od A6 - inne tylko od S6/A6 4,2. Wtedy na ogół serwis, albo od innego dawcy, albo jakaś rzeźba. Więc trzeba uważać. Po za tym to prosty samochód, ale trzeba mieć do niego zaufanego i dobrego mechanika.
Właśnie jestem po wymianie oleju. Koszt 440 zł - oczywiście jedna bańka 4L kupiona na dolewki. Nie licz też na to, że nie będzie brała oliwy. Bo nawet zadbane 4,2 na tym forum coś tam łykają -czyli normalnie od 0,2-1L/1000km. Niedawno robiłem hamulce z przodu - tarcze + klocki. To wyszło coś około 800-900 zł. Padła mi kiedyś cewka to nową kupiłem beru za 75 zł chyba.
W tym momencie może i kupiłbym S od handlarza, bo wiem co mniej więcej sprawdzić. Ale wolałbym chyba od normalnego użytkownika, który wie co i kiedy było robione i taki samochód ogarnia. Bo jak to niektórzy mówią - jest to samochód specjalnej troski. Kiedyś kumpel od subaru 2,5 XT powiedział mi coś takiego: "to są szybkie auta, bardzo dobrze startują, ale hamują jak każdy, w związku z tym większość tego, co przyjeżdża z zagranicy do Polski, jest walone". Więc musisz się z tym liczyć. Zwróć też uwagę ile kosztują zadbane egzemplarze za granicą - czyli jaki szrot muszą ciągnąć handlarze żeby jeszcze na tym zarobić przy cenie końcowej 20tys.
Jak założysz LPG to będziesz musiał nauczyć się to ogarniać bo dochodzą nowe elementy, które też potrafią się psuć i później człowiek się zastanawia o co chodzi. Ale przy tej cenie gazu to po roku jazdy w kieszeni zostaje sporo kasy. A po trzech to na nową S-kę.
Jak kupisz to później będziesz miał problem żeby się z tym rozstać ;)

PostNapisane: 15.lip.2016 10:58:51 
Użytkownik

Panowie raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi. Najważniejszy jest fakt, czy w takich pieniązkach kupię dość zwartą Skę w którą nie wsadzę kolejne 10 czy 15 tysięcy żeby to jeździło i jakoś się trzymało. Co do tej spokojnej jazdy - oczywiście wszystko w granicach rozsądku, nie lubię na drodze zamulać, ale też nie będę kręcił auta do ocinki bo jak wspomniałem - zabawkę już mam lekką ze sporym momentem i co prawda z miejsca taka S-ka zapewne zrobiłaby mi pranie mózgu dzięki elektronice i Quattro, to jednak od 80 moja ośka zabawka też robi fajną robotę :)

Ewentualnie jeśli nie S6, to które benzynowe wersje warto rozważyć? Chodzi o zapas mocy, fajne wyposażenie, chętnie w manualu. Koniecznie Avant. Jakoś tak pojeździłem swoją A6 w 2.5 TDI, i autko wygodne, polubiłem się z nim jednak ten silnik ... szału nie ma, ani w spalaniu, ani w mocy... Moja co prawda była w pakiecie S-Line, czyli sztywniejsza, niższa, listwy itp ale jednak pełnoprawne S to pełnoprawne S :)

Rozważałem też S6 C4... może łatwiej w tych pieniądzach, ale bardziej uparty jestem na wersję C5.

P.S do pracy dojazdy co roku na sezon są dojazdami do Niemiec - wtedy przydaje się wygodne duże auto, a 4.2 pod maską myślę czysta przyjemność po trasie tym ganiać :)

PostNapisane: 15.lip.2016 11:18:01 
Użytkownik

W S-ce zabawa nie zaczyna się od 80-ki - tylko od 180-ki. Tam gdzie inni ledwo dochodzą to Ty sobie spokojnie odlatujesz i to jest piękne :) Szansa zawsze jest, że trafisz za 20 tysi coś z sensem. Np jak ktoś kupił i przeraził się zużyciem oleju i chce się szybko pozbyć. Trzeba jeździć i oglądać. Nie ma rady. Można mieć farta i kupić coś całkiem ok tanio. A można mieć pecha i kupić niby dobre auto za konkretną kasę, które zacznie się sypać po 10 tys. kilometrów. Jakby nie było są to samochody stare i zakup zawsze związany jest z ryzykiem. Jak kupisz od gościa, który powie "igła, panie, nic nie robiłem" to pewnie wszystko co będzie do zrobienia wypadnie na Ciebie. Takie życie. Jak bywasz w RFN to popatrz na miejscu, może coś fajnego wyrwiesz.

PostNapisane: 15.lip.2016 11:54:07 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi. Stoi jedno S6 w Szczecinie, niby miałbym rzut beretem obejrzeć natomiast trochę zniechęca fakt uszkodzenia drzwi i tylnego nadkola - bo o ile drzwi można tanio wymienić o tyle nadkole pochłonie już większy pieniądz a jeszcze lpg i chociaż pakiet startowy trzeba by było wykonać.

A co do samego silnika to przede wszystkim na co zwrócić uwagę w 4.2? I ewentualnie czy w A6 3.0 i 2.8 to dobre motory, wystarczają do tej budy, znoszą lpg?

PostNapisane: 15.lip.2016 12:14:33 
Użytkownik

Auto: 80 B2 2.3 7A
Jeśli szukasz na co dzień auta, to s6 będzie się męczyć w ruchu miejskim i niepotrzebnie palić paliwo - ja tak mam. Ok auto fajne daje dużo frajdy, ale cały czas mam poczucie, że jakieś 2.0T byłoby wystarczające (do 100km/h nie zobaczysz różnicy no chyba że będziesz miał ochotę się z kimś ścignąć). S6 i quattro nie da ci takiej frajdy jak ośka, bo to autko przyspiesza bardzo liniowo, bez żadnej szarpaniny, prowadzi się tak pewnie, że nawet 200km/h na kierownicy nie odczujesz, tylko zorientujesz się kiedy spojrzysz na licznik że jedziesz już "teoretycznie" bardzo szybko. Aha i po pół roku będziesz chciał RS'a :D

Audi S6 Avant
Obrazek

PostNapisane: 15.lip.2016 12:21:26 
Użytkownik

Jedyne moje audi to S6 C5 i do tego modelu minimum wiedzy zdobyłem więc o 2,8 i 3,0 nic Ci nie powiem. Żeby coś o aucie powiedzieć to tylko komputer i logi. Organoleptycznie to można zobaczyć czy nie ma wycieków, czy przy odpalaniu nie hałasują fazatory. Reszta na stacji diagnostycznej. W jakim stanie wydech, hamulce, zawieszenie, amortyzatory itp. Lepiej zrobić drzwi i nadkole niż np kupić auto w którym są duże rozjazdy w rozrządzie - bo wtedy to jest jajko niespodzianka. O automacie też Ci nic nie napiszę bo nic nie wiem.

PostNapisane: 15.lip.2016 13:00:42 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
kulaszek napisał(a):
Podziwiam Cię,

Skąd masz takie info? :D Wręcz odwrotnie. Manual tylko w przedlificie i głównie w Avancie. Sedan w manualu a jeszcze ANK to najbielszy z kruków.

S6 na co dzień się nie nadaje. Nie kalkuluje się a i mało wygodne - zwłaszcza manual. Sprzęgło ubije Ci nogę w mieście w korkach - wiem co piszę :D

Szukaj 3,0 ASN w polifcie. Automata zdecydowanie i będziesz zadowolony.

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

PostNapisane: 15.lip.2016 14:15:11 
Użytkownik

Auto: A6C5 2.4Q/ clio-wife
bloku napisał(a):
kulaszek napisał(a):
Podziwiam Cię,

Skąd masz takie info? :D Wręcz odwrotnie. Manual tylko w przedlificie i głównie w Avancie. Sedan w manualu a jeszcze ANK to najbielszy z kruków.

S6 na co dzień się nie nadaje. Nie kalkuluje się a i mało wygodne - zwłaszcza manual. Sprzęgło ubije Ci nogę w mieście w korkach - wiem co piszę :D

Szukaj 3,0 ASN w polifcie. Automata zdecydowanie i będziesz zadowolony.

No chyba, że się mylę, ale jak szukałem dla siebie pojazdu, to miałem taki etap, żeby znaleźć S6 w manualu i większość to były Tip. Może dlatego że szukałem tylko avanta. A tak z ciekawości to na 30 S6 C5 na alledrogo tylko 3 to manuale z czego 2 avant i jeden stuknięty sedan.

Zwracam honor, moje zdanie powinno brzmieć: "Co do manualnej skrzyni, to jest bardzo rzadka ;) "

Pozdrawiam

Widzieliście kiedyś kod kreskowy na prezerwatywie?
Nie?
Czyli też nie rozwijacie jej do końca?

PostNapisane: 15.lip.2016 16:56:37 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi. Co do męczenia się tego silnika w mieście to zdaje sobie sprawę, aczkolwiek miasto jest przez pół roku (z czego conajmniej dwa razy w miesiącu wylot gdzieś nad morze itp), natomiast kolejne pół to trasa pod Holandię i codziennie 30 km do pracy i 30 z pracy. Czemu tak się uparłem na V8 hmm, kiedyś pojeździłem serią 5 od bmw, podoba mi się kultura pracy tych silników, zapas mocy, brzmienie, elastyczność - oczywiście kosztem spalania, droższego serwisu itp.

Teoretycznie miałem swoją 2,5 180 w quattro, i mimo napędu robiłem to auto jak mi się podobało swoim starociem i kwestie są dwie
-swoim staruchem z ośką szukam trakcji do 80-90 przez co niekiedy robią mnie straszne ulepy z mocą o połowę mniejszą
-jednak mk2 jest dużo mniejszym autem i o ile po mieście od święta czy na zlot można pojechać, o tyle trasa jest katorgą (1.9 ARL na przelocie 2,5') więc chodzi porownywalnie do T34-85 :D

Co do 3.0 - będzie to raczej ostatecznośc, bo o ile 2,4 w ogóle nie biorę pod uwagę, 2.8 szybko zrobi się mało, to o tyle jeśli 3.0 wystarczył by żeby spokojnie fruwać to raczej mało które jest tak wyposażone jak prawdziwe S. A6 z 3.0 na praktycznie full'u cenią powiedziałbym wyżej niż S6 z środkowego przedziału cenowego który jak dla mnie miażdży A6 chociażby tymi magicznymi fotelami - miałem przyjemność polatać S4 i fotele kosmos...

hehe taka ciekawostka - sprawdziłem teraz u swojego ubezpieczyciela i o dziwo pełne S6 z 4.2 pod maską rok przykładowy 2000 mam o prawie 150 zł taniej niż moje byłe A6 2,5 180km quattro z 99r :peace:

P. S miałby ktoś może po drodze (ze Szczecina) żeby ją zobaczyć na żywo? http://olx.pl/oferta/audi-s6-alufelgi-s ... gszvj.html

Chodzi o to czy jest ogólnie prosta, w miarę utrzymana czy raczej chlew i oględziny tego nadkola czy dużo roboty, ile finansowo pochłonie oraz mniej więcej technicznie ( jak pracuje silnik) bo cała resztę to i tak auto będzie zabrane na komputer plus pełną ścieżkę zdrowia. Chodzi o to czy jest sens gonić +150 km

Ostatnio edytowano 15.lip.2016 17:07:11 przez MK2GTD, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15.lip.2016 17:02:28 
Moderator

Akurat 3,0 można bardzo często złapać z maks wypasem. Wiem bo miałem. Brakowało mi tylko grzanych tylnych kanap i Recaro. S6 czesto masz w pakiecie "bieda" jak na realia esek - taką też miałem (brak navi, bose). Druga zaś miała tego czego pierwsza nie miała. Znowu nie było PDC czy solar dachu. Przy Recaro zapomnij o elektryce foteli. Nie każde S6 ma Recaro - są wersje komfort gdzie masz zwykłe stołki i kiere czteroramienną :-)

Ale jak uparłeś się na V8 to S6...25k+ PLN + 5-10k pakiet startowy. A6 4,2 dostaniesz w mniejszych pieniądzach i jeśli nie potrzebujesz smaczków eSkowych w zupełności Ci wystarczy. Jednak utrzymanie na podobnym poziomie co S6.

PostNapisane: 15.lip.2016 19:51:59 
Użytkownik

Auto: S6 C5
jestem miesiąc po zakupie S6, jestem mega zadowolony, ciesze się właśnie że decyzja nie padła na A6 bo te smaczki właśnie są zajebiste. Spalanie po mieście 20 lpg, skrzynia tip. Swojej szukałem pół roku więc musisz uzbroić się w cierpliwość. Mi udało się kupić auto od osoby która mega dbała i wszystko było na czas robione bez kompromisów. Jedyne co zrobiłem to tylne tarcze + klocki, filtr kabinowy i teraz świece. Chodzi jak marzenie. Raz się żyje i nie ma czasu żeby jeździć nudnymi samochodami. :) Jak masz jakieś pytania to śmiało wal na priv

PostNapisane: 15.lip.2016 20:04:30 
Moderator

Auto: V70
Fajne A6 pojawiło się u nas w ogłoszeniach :>

PostNapisane: 15.lip.2016 20:24:22 
Użytkownik

Bloku, Recaro w S6 są w prądzie, ale bez memory 5 ;)
A co do zakupu S6 do miasta - spokojnie da się tym jeździć po mieście i sporo z tych 120k km które moją zrobiłem to przebiegi miejskie, gorzej z parkowaniem :(, w W-wie bez tipa można by strzelić sobie czasem w głowę, a sama skrzynia, jak to automat - potrafi się rypnąć - jeśli będziesz tylko usuwał usterkę zmieścisz się w 3-4k, jeśli postawisz na wymianę tego co w tych skrzyniach pada, żeby mieć spokój na kolejne 100k km - to niestety poniżej 8-9 IMO nie ma szans.

Ja z perspektywy 5 lat spędzonych z S6 Avant powiem, że jest to naprawdę kozackie auto, oczywiście po pewnym czasie prztchodzi taki moment, że trzeba się rozstać, i ta chwila nadeszła, ale było to najlepsze auto z tych które miałem przed obecnym , a trochę ich było - bo w stopce tylko CCCO, a przed nimi były jeszcze różne wynalazki za czasów kawalerskich :)

Ogołnie koledzy już sporo napisali, więc rzeczywiście zadbana sztuka nie da Ci popalić, i będzie trochę drożej niż z 2,5 TDI, ale jak kupisz strupa - puści Cię z torbami w kilka msc... więc wybieraj się na zakupy z kimś kto na spokojnie podejdzie do tematu.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 15.lip.2016 20:31:29 
Moderator

Jop. Myślałem o pamięci a pisałem regulacji.

PostNapisane: 15.lip.2016 20:40:27 
Użytkownik

Spojrzałem na to ogłoszenie. Dokładnie obejrzyj bo tam sporo kombinowane było. Nie wiem czy nie lepiej by było zainteresować się a6 która wystawil pawlo.

PostNapisane: 15.lip.2016 20:58:34 
Użytkownik

Auto: S6 C5
to wygląda ok
http://otomoto.pl/oferta/audi-s6-s6-ava ... 14d5154291

i moze te:
http://otomoto.pl/oferta/audi-s6-audi-s ... 35ee769914

PostNapisane: 15.lip.2016 21:08:39 
Użytkownik

Te co wybrałeś bardzo fajne. Na avusach i nieprzekombinowane. Ale FiS pewnie w obu do wymiany :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1