.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 18:33:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprzedaż mieszkania - umowa przedwstępna. Kilka pytań.
PostNapisane: 08.wrz.2016 17:22:49 
Użytkownik

Cześć.

Jako, że na forum zawsze można liczyć a mam kilka pytań, to zadam je tutaj i może uzyskam podpowiedź :)

Sprzedaję mieszkanie. Jest kupiec, który chcę wpłacić zaliczkę/zadatek i rozpocząć całą procedurę związaną z zakupem. On będzie brał na to kredyt, a ja część kwoty przeznaczam na spłatę hipoteki.
Czy warto spisać umowę przedwstępną u notariusza, czy po prostu zwykłą wg jednego z wielu wzorów dostępnych np w internecie? Oczywiście jeżeli bedzie to druga opcja, to taką umowę będę się starał dać do przeczytania komus, kto sprawdzi, czy nie ma tam haczyków które mnie jako sprzedającego mogą ugodzić.

Dużo osób jest za spisaniem umowy u notariusza. Wiem, że tak jest bezpieczniej, ale nie wiem czy ja mam coś tu do stracenia? Rozumiem kupujący, który się chcę zabezpieczyć przed tym, żebym np w czasie załatwiania przez niego kredytu nie sprzedał mieszkania komuś innemu. Wg mnie ja mam do stracenia tylko ewentualny czas w którym czekam na to, czy komuś uda się dostać kredyt. Czy się mylę? Nie spieszy mi się bardzo ze sprzedażą tzn, jak się sprzeda to dobrze, jak nie to będę próbował dalej :) Po prostu trafiło sie chętne na zakup młode małżeństwo, które chce wpłacić zaliczkę, spisać umowę przedwstępną i starać sie o kredyt (teoretycznie bank po sprawdzeniu potwierdził im zdolność kredytową).

Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

Tytuł: Re: Sprzedaż mieszkania - umowa przedwstępna. Kilka pytań.
PostNapisane: 08.wrz.2016 20:08:50 
wodnik szuwarek

Jak dogadaliście się co do ceny, pisz u notariusza. Koszty notariusza pokrywa kupujący. Tobie to tylko na plus.

Ja byłem po drugiej stronie barykady - kupujący mieszkanie. Jeśli kupujący będą starać się o kredyt z dofinansowaniem poproś i jakiś wzór umowy przedwstępnej z banku lub jakieś wytyczne. My braliśmy z programu "Rodzina Na Swoim" i 6 razy poprawiałem umowę przedwstępną. Przy dopłatach są dodatkowe warunki, które muszą być spełnione. Ważne były zapisy o powierzchni mieszkalnej, balkonie, piwnicy, itp. W wersji umowy znalezionej w necie zdania były "nie po polsku", zacząłem je przerabiać i coś usunąłem, co było ważne z punktu formalnego.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 08.wrz.2016 20:21:53 
no i sprawa kolejna... może jasna może nie..
różnica pomiędzy zaliczką, zadatkiem.
Zaliczka w razie rezygnacji z kupna musi być zwrócona,obojetnie kto odstępuje od umowu i z jakiego powodu
Zadatek w przypadku rezygnacji kupującego przepada,jeśli natomiast Ty jako sprzedający z jakiegoś powodu sie wycofasz musisz zwrócić dwukrotność.
Ja tam jestem zwolenniekiem notariusza w takich tematach. Nie wiem nawet czy w przypadku kredytu umowa przedwstępna nie musi być w formie aktu notarialnego...kwestia banku pewnie.

PostNapisane: 08.wrz.2016 21:01:51 
Użytkownik

Auto: V70 T5
coś mi świta ze studiów, że przy zakupie nieruchomości umowa przedwstępna ZAWSZE powinna być zawierana notarialnie. Nie pamiętam dokładnie z czym było to związane. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie ;)

PostNapisane: 08.wrz.2016 22:19:04 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Każda umowa dotycząca nieruchomości musi być zawarta notarialnie, pod rygorem nieważności.

PostNapisane: 08.wrz.2016 23:12:06 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Baskecior napisał(a):
Każda umowa dotycząca nieruchomości musi być zawarta notarialnie, pod rygorem nieważności.

finalna tak
przedwstępna tylko na developera rynek wtórny zwykła cywilna

PostNapisane: 09.wrz.2016 06:30:14 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
Jeśli ten zadatek to jakies grosze powiedzmy do 5tyś zł, to daj sobie spokój z notariuszem, niepotrzebne koszty...
W umowie musi być napisane, że to zadatek za konkretne mieszkanie, i jeśli się wycofasz oddajesz dwukrotność, jeśli oni - przepada im zadatek...
Umowę też można spisać bez wpłaty, ważną powiedzmy 1 m-c, choć dla Ciebie lepiej jak jest z zadatkiem..
Ale uważam, że decyzja powinna leżeć po stronie kupujących, jeśli chcą - niech płacą za notariusza...

PostNapisane: 09.wrz.2016 18:22:44 
Użytkownik

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Kupujący chcą spisać umowę (może jeszcze nie wiedzą że w przypadku kredytu musi być spisana notarialnie..) bo jak tłumaczą chcą mieć zabezpieczenie że nie sprzedamy tego mieszkania w trakcie załatwiania przez nich formalności. Zadatek to nieduża kwota (kilka, maks 10tys zł). Z tego co wynikło podczas kilku dotychczasowych rozmów to chcą oni podpisać zwykłą umowę. Aktualnie czekam na pismo z banku w temacie kwoty do spłaty hipoteki, dlatego mamy kilka dni na zastanowienie się jak ten temat umowy ugryść.

Dla mnie najważniejsze jest jedno. Czy w razie niepowodzenia transakcji ja mogę coś stracic, lub narobić sobie problemów (albo oni mi ich narobią). Wydaję mi się że nie, ale tylko wydaję... Na sprzedaż mieszkania mam ponad 2 lata więc gdyby coś im nie wyszło i ja mam nie być na tym stratny, to nie musiałbym z nimi pchać sie po notariuszach z umowami.

PostNapisane: 09.wrz.2016 21:28:16 
Użytkownik

Auto: Panamera 4S
Kupowałem dom w zeszłym roku, żaden notariusz Ci nie jest potrzebny do umowy przedstępnej.

PostNapisane: 10.wrz.2016 11:38:22 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Jako, że poruszyłeś moją byłą branżę to polecam zrobić każdą umowę notarialnie. Po pierwsze jest najbardziej wiążąca. Cywilna ma swoje wady - w przypadku wycofania się któreś ze stron może się to skończyć wieloletnim tułaniem się po sądach. Radzę omijać biura nieruchomości (pracowałem i wiem za co kasują...a raczej biorą kasę za nic).

Jakbyś potrzebował porad co do spisania przedwstępnej cywilnej to chętnie pomogę. Wzór umowy też mogę wam nakreślić :-)

P.S. Jeśli kupujący bierze kredyt to tylko się cieszyć - procedura spłaty hipoteki kredytem w obecnych czasach jest prostsza niż płatność gotówką - bank zajmuje się całością. Tu warto skontaktować się z bankiem w który będzie brany kredyt aby uzyskać od nich info na temat warunków spłaty hipoteki.

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

Strefa czasowa: UTC + 1