.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 08:29:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 B7 - prośba o ocenę
PostNapisane: 08.wrz.2016 10:14:38 
Użytkownik

Hej, czy ktoś oglądał może tą B7?
http://otomoto.pl/oferta/audi-a4-3-2b-x ... yxOQZ.html
Wygląda bardzo mirkowo, przebieg oczywiście mocno podejrzany, chciałbym go sprawdzić pod tym kątem, ale może ktoś już to zrobił i odradza?:) Nie wiem czemu, ale mam takie przeświadczenie, że samochody z komisów w Radomiu są zawsze podejrzane. Nie mam nic do Radomia oczywiście, słyszałem tylko kilka historii o samochodach z tamtejszych komisów :)

Czy do tego radia da się jakoś zmajstrować Aux in? Mocny silnik i dobre audio to dwie rzeczy, które mój samochód musi mieć :) Szkoda, że tutaj nie Bose...

Ostatnio edytowano 08.wrz.2016 15:36:08 przez Cytryn, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Audi A4 B7 - prośba o ocenę
PostNapisane: 08.wrz.2016 12:08:04 
Radom jest i owszem podejrzany co nie zmienia faktu,że i tam da się dobre auto kupić. Jechać i oglądać,albo zlecić płatny przgląd (sporo takich firm na necie wisi) i tyle... jak żadne kwiatki nie wyjdą to brać i się cieszyć.

Motor zayebisty,napęd jedynie słuszny do tego manual....to i zima będzie udana ;)

PostNapisane: 08.wrz.2016 13:45:08 
Klubowicz

Znam ten komis. Sprawdź po VIN historię i zapytaj czy mają książkę serwisową, potrafią na końcu coś dopisać lub przykolorować, ale ogólnie powinno być ok. ;) Zapytaj na wstępie przez telefon co było lakierowane i czy go mierzyli miernikiem (a na pewno to zrobili), Pan Ci odpowie konkretnie czy coś jest. :P

O tyle, o ile znajdziesz niedoskonałości, to znegocjujesz dość cenkę, a jak każdy komis będzie przygotowane pod sprzedaż. Auto na pewno jest po gruntownym czyszczeniu i lekkim detailingu, więc masz coś i na plus i na minus, bo będzie ładniej niż zwykle, ale też sam nie będziesz musiał po zakupie specjalnie czyścić. Posłuchaj silnika na zimno jak odpala, jak zagrzechocze, to nastawniki do wymiany (5-6k do wywalenia). Zdiagnozuj go kompem dokładnie. Jeśli będzie spoko, bierz.

B7 z tym silnikiem jest szybkie, lata mniej więcej jak S6 C5 w manualu...

Acha, przód był rozbierany i nie został złożony idealnie, ale to możesz pod domem poprawić o ile nie było mega dzwona.

Na koniec zapytaj na ile dostaniesz fakturę, bo na pewno nie będzie to 35k, hehe. Blachy są lewizna wydruk za 10zł, więc nie wolno Ci się na takich poruszać w Polsce, nawet z przeglądem i OC..., więc ryzyk fizyk z powrotem do domu, bo może być laweta. I nie daj sobie wmówić, że luzik, luzik.

Dużo cierpliwości w negocjacjach na miejscu życzę. :): :diabel:

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 08.wrz.2016 13:59:32 
Użytkownik

Dzięki, dobre uwagi :) widzę, że ten podejrzanie niski przebieg nie byłby dla was zmartwieniem? Dzwoniąc do ASO udało mi się ustalić, że ostatni wpis w ich historii jest z 2013 roku (to samo wynika ze zdjęcia książki, która jest na zdjęciu), więc może czegoś u nich na przeglądzie uda się dowiedzieć, niestety przebiegu w tym 2013 roku już mi nie chcieli podać przez tel. Wyszukałem sobie ten serwis, który podbił pieczątkę i nie wygląda to na ASO, ale ASO ma jakieś informacje z tego roku, może ktoś na wymianę wycieraczek podjechał żeby tylko przebieg do systemu wbili :D? Faktycznie maska trochę odstaje od zderzaka, nie zauważyłem od razu, a w ogłoszeniu stoi jak byk "bezwypadkowy - tak".

Trochę paranoicznie do tego podchodzę, ale nie ufam żadnym mirkom:) tyd temu swój samochód sprzedałem i w aukcji a potem gościowi, który oglądał opisałem dokładnie, z ręką na sercu o wszystkich znanych mi usterkach i mankamentach i... aż się zdziwiłem, że wziął bez gadania :D Ale to były bzdury, dbałem o niego i na bieżąco robiłem wszystko, eh...

PostNapisane: 08.wrz.2016 18:20:13 
Użytkownik

W tym roczniku były wadliwe ślizgi rozrządu.Przed pierwszym odpalenie sprawdź namacalnie czy kolektor wydechowy, rura za nim jest zimna.Handlarze najczęściej odpalają auta przed przyjazdem klienta. Jeśli nie usłyszysz łańcucha w pierwszych sekundach to raczej ok. Ale bez podłączenia do kompa nie kupuj. Mam bliźniaczy silnik w pastuchu i jeździ fajowo...

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

PostNapisane: 09.wrz.2016 11:02:10 
Użytkownik

Komis twierdzi, że samochód jest bezwypadkowy, tylko po jakiejś naprawie nie złożyli przodu do kupy porządnie i stąd te szpary. Chyba się tam w sobotę wybiorę. Samochód jest ubezpieczony i niezarejestrowany, a jakoś do KRK musiałbym go dotargać. Czy zakładając, że przebieg jest prawdziwy, byłyby w nim do zrobienia jakieś planowane wymiany eksploatacyjne (poza olejem i filtrami oczywiście)?

PostNapisane: 09.wrz.2016 11:56:33 
Użytkownik

Przemyślałem sprawę, sprawdziłem sobie wyposażenie dokładnie po VIN i trochę bieda jak dla mnie, sam silnik i napęd to dla mnie trochę mało (inaczej kupiłbym sobie subaru :D), nie spieszy mi się z zakupem, poszukam dalej, ale dzięki za pomoc, może przyda się komuś innemu :) Gdyby kogoś interesował raport z autoDNA chętnie podeślę.

PostNapisane: 09.wrz.2016 12:55:57 
hmmm nie to żebym się czepiał,ale czego Ci tam brakuje?

PostNapisane: 09.wrz.2016 12:57:48 
Użytkownik

Auto: C7
tomeksopot napisał(a):

Jaj.

PostNapisane: 09.wrz.2016 13:33:20 
rafala6 napisał(a):
tomeksopot napisał(a):

Jaj.

;)

nie,ale tak całkiem serio...
grzane stołki,klima,tempomat,xenon,szyby w prądzie z tyłu też,parktronici,najwyższa wersja navi,kiera w skórze.... i tak se myśle czego tam brakuje....
no o motorowni i napędzie nie wspominam nawet bo grzech.

PostNapisane: 09.wrz.2016 15:43:21 
Użytkownik

@rafala nie bardzo rozumiem twój wpis? Jeśli miał być obraźliwy to odpowiem ci tak:
Szukam samochodu z mocnym silnikiem, koniecznie quattro, spalanie 13/15 l/100 to dla mnie norma, a to czego mi brakuje to: dobre audio (tutaj "zwykły" zestaw, wolałbym Bose, nie ma zmieniarki), automat (do tej pory jeździłem manualami i czuję, że pora na zmianę), wielofunkcyjna kierownica (mój poprzedni samochód takiej nie miał i bardzo mi tego brakowało) oraz bardzo błaha rzecz, która przyćmiewa wszystkie inne, jaką jest dzielona składana tylna kanapa (po VINie sprawdziłem, że ten jej nie ma), rzecz dla mnie niezwykle przydatna.

@tomeksopot - to nie jest najwyższa wersja navi, ale to akurat nie jest dla mnie ważne :)

Nie spieszy mi się z zakupem, więc poczekam, a nuż trafi się perełka :)

PostNapisane: 09.wrz.2016 17:37:01 
Użytkownik

Te navi taka jak i te audio bose o kant kuli i tak do wymiany żeby to grało normalnie.

PostNapisane: 09.wrz.2016 18:24:07 
@Cytryn-to jaki jest wyższy model navi w B7?? ;)
ale pomijając to to faktycznie jeśli czujesz,że czas na automat to po temacie to jest argument nie do zbicia.
Jak mówią szukajcie, a znajdziecie....

Ostatnio edytowano 09.wrz.2016 20:16:57 przez tomeksopot, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 09.wrz.2016 19:49:45 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat

PostNapisane: 09.wrz.2016 23:26:24 
Użytkownik

@tomeksopot - w tej A4 jest Audi Navigation, z monochromatycznym ekranem, o takie: http://193.158.235.136/images/7612002092_8627004448.jpg
Najwyższy model to Audi Navigation Plus, z kolorowym, "opuszczanym" ekranem, za którym są sloty na karty SD, o takie: http://193.158.235.136/images/7612002092_8627004448.jpg
Chyba, że się mylę :)

Generalnie dzięki wszystkim za zainteresowanie, te rady przydadzą mi się na przyszłość, akurat co do tego konkretnego egzemplarza, to zdecydowałem, że mnie nie interesuje, ale na pewno znajdzie się coś innego i wtedy znowu poproszę o pomoc, mam nadzieję, że na tym forum, nie ma się tylko jednej szansy :D Pozdrawiam

PostNapisane: 26.wrz.2016 14:52:56 
Użytkownik

Hej, czy ktoś może oglądał tą A4? Sprzedawca twierdzi, że maska i oba błotniki były malowane. Na papierze ten samochód wygląda dobrze, ale ma trochę niejasną przeszłość wypadkową. Podobno "około 3" właścicieli za granicą, ale mechanicznie "bez zarzutów". Znowu trafił się samochód daleko od domu... :)

http://otomoto.pl/oferta/audi-a4-3-2-be ... yzJcw.html

PostNapisane: 26.paź.2016 11:37:44 
Użytkownik

Siema, nie poradziłem sobie ze znalezieniem samochodu samemu i korzystam teraz z usług autoklasa.pl. Znaleźli mi ten samochód - https://www.mobile.de/pl/Samochod/Audi- ... 21158.html

(Oczywiście oni nie wysłali mi tego ogłoszenia, sam je znalazłem po zdjęciach, które mi przesłali w ofercie). Samochód podobno w bardzo dobrym stanie, od pierwszego właściciela, do końca serwis w ASO, nie klepany itp. Podoba mi się, ale... PRZEBIEG :) tak, wiem, że przebieg nie ma znaczenia jeśli auto jest na bieżąco dobrze serwisowane, ale czy 250k to jeszcze ok jak na ten silnik? Samochodem, którego teraz szukam planuję jeździć ok 2 lata i sprzedawałbym go pewnie z przebiegiem ok 280k a w Polsce to już nie łatwa sztuka.

PostNapisane: 26.paź.2016 17:02:48 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
przebiegiem sie nie martw (w kontekscie użytkowania), większość aut w PL ma większe i jeżdzą :)
jesli ori przebieg to jest to ok moim zdaniem
Co do sprzedaży to wiadomo jak jest, ale auto będzie dobrze utrzymane to mysle ze pojdzie :)

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 26.paź.2016 22:29:24 
Użytkownik

Hmm, samochód jest podobno dobrze utrzymany, ale 2.0 TFSI z solidności nie słynie i zastanawiam się czy nawet najlepiej utrzymany da radę pociągnąć bez większych remontów te 300-350 tys km.

Czy ktoś orientuje się może jak jest z częściami do wersji DTM? Różnice o których wiem to pakiet zewnętrzny (zderzaki itp) i silnik mocniejszy o 20KM, ciekawe jak z dostępnością części.

PostNapisane: 27.paź.2016 20:15:04 
Użytkownik

Auto z reimportu. Poszukaj dalej, może w CH? Jeśli jakość wnętrza nie wadzi, a chcesz moc w zdrowym silniku i znośnym napędzie, to może Passata B6 3.2 od 2008? Robią duże przebiegi bez większych problemów, zwykle bogato wypasione. Spalanie podobne jak w tym aucie. Sam takim jeżdżę, niestety wnętrze mimo że ładne, to jakość INNA w stosunku do Audi. Ogólnie z jazdy frajda jest duża. Jeśli chcesz Audi, co genetycznie polecam, to ja bym szukał dalej.

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

Strefa czasowa: UTC + 1