.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 14:28:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6] Problem z centralnym zamkiem
PostNapisane: 15.wrz.2016 20:59:19 
Użytkownik

Panowie.

Mam następujące objawy:

1. Nie mogę otworzyć/zamknąć auta z pilota. Mogę otwierać/zamykać z kluczyka.Auto reaguje na wciśniecie pilota słychać jak chodzą silniczki zamków, zle nie reagują zamknięciem/otwarciem
2. Gdy otwieram z zamka muszę wyjąć szybko kluczyk i otworzyć drzwi inaczej dosłownie momentalnie auto się zamyka.
3. Jeżeli uda mi się otworzyć drzwi i nie wsadzę kluczyka do stacyjki włącza się alarm, który wyłącza się dopiero gdy przekręcę kluczyk w pozycji zaplonu.
4. Jak otworzę auto i wsadzę kluczyk i tak sobie autko stoi jest wszystko ok. Wystarczy, że wyjmę kluczyk i centralny sam się zamyka.
5. Gdy kończę jazdę, wyłączam silnik i wyciągam kluczyk ( nadal siedzę za kierownicą) auto się zamyka. Muszę zanowu włożyć kluczyk przekręcić w zapłon i wszystko się odblokowuje i w takim stanie mogę dopiero wyjść z auta.
6. Auto gdy się zamknie co jakieś czas samo się zamyka i zamyka i zamyka ( co jakieś 30 sekund. mimo że jest zamknięte.. ( przez co wczoraj rozladował mi się akumulator w nocy do ZERA)

Podejrzewałem, że może być coś z łącznością klucza z autem, że może osoba, która też użytkuje auto nie chce się przyznać, że coś z kluczem się stało (kobieta)... Gdy kluczyk jest w stacyjce wszystko działa idealnie.

Wymieniłem baterie. NIC. Rozkręciłem wymyłem płytkę w IPA - NIC.

No i w końcu wziąłem suszarkę i mocno rozgrzałem kluczyk (był aż gorący) - pomogło - wszystko ustąpiło jak ręką odjął... na jakieś klika godzin. Znowu grzanie i znowu OK i tak w kółko to teraz wyglada.... Moja w końcu się przyznała, że kluczyk wpadł jej kilka dni temu do wiadra z wodą ale cyt: "Tylko na chwilkę" :mikolaj:

Co poradzić?? Nie mam drugiego klucza.

Tytuł: Re: [A6 C6] Problem z centralnym zamkiem
PostNapisane: 16.wrz.2016 20:06:51 
Użytkownik

nikt nic???? :(

PostNapisane: 18.wrz.2016 22:21:25 
Użytkownik

1. Masz zblokowany przycisk zamykania na pilocie - wyjmij baterię i efekt zamykania samoczynnego powinien ustać.
Jeżeli nie, to masz
2. Zblokowany obwód (Zawarcie) zamykania na którymś z zamków drzwi.

PostNapisane: 19.wrz.2016 17:26:23 
Użytkownik

To coś z pilotem raczej

Właśnie przestał działać już całkiem (mimo wymiany baterii) i ... z autem wszystko wróciło do normy. Więc jedyna opcja pewnie to nowy pilot. I to pewnie tylko w aso załatwie wydając kupę kasy z tego co słyszałem.

Jak otwieram teraz kluczyka to jeżeli nie przekręcę w pozycji zapłonu w ciągu kilkunastu sekund włącza mi się alarm...

PostNapisane: 20.wrz.2016 00:03:38 
Użytkownik

Czyli: zblokowany przycisk zamykania w pilocie rozładował w końcu baterię. Pisałeś, że pilot został zalany. No to go rozkręć, umyj i wysusz. Może wróci do normy.

PostNapisane: 20.wrz.2016 01:45:07 
Użytkownik

Plisss czytaj wszystko co napisałem :-) Tak jak napisałem to nie bateria bo z nową też nie działa. Przycisk nie był zablokowany bo auto się zamykało samo nawet jak w pobliżu nie było kluczyka. Sąsiad mi powiedział kiedyś, że auto mi się zamykało w nocy... Garaz podziemny, ja mieszkam na 5 piętrze wiec to nie zablokowany przycisk. - Zresztą słyszę charakterystyczny kloik, gdy gdy wciskam wszystkie. Powyżej też masz info, że pilota rozkręciłem, wymyłem w IPA (wypiera wodę z najciaśniejszych zakamarków) i suszyłem suszarką - po takim zabiegu wszystko działało elegancko przez krótki czas. Potem już nie rozkręcałem, ale co jakiś czas ogrzewałem go suszarką i takie zabiegi też na krótki okres czasu przywracały wszystko do normy. Teraz już nawet to nie pomaga... Po prostu zdechł. Nawet dioda się już nie świeci.

Strefa czasowa: UTC + 1