.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 15:33:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.0 TFSI] Czujnik ciśnienia paliwa zamienniki
PostNapisane: 12.lut.2017 12:37:30 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Pacjent 2,0 TFSI 200KM , podczas jazdy zapalił się Check, wyskoczył błąd;
P310 Regulacja niskiego ciśnienie paliwa.
Więc wiadomo do wymiany po kolei ,filtr paliwa/ membrana w odmie/czujnik niskiego ciśnienia paliwa/pompa wysokiego ciśnienia.
I jest tak ,filtr Mann nowy, odmę rozebrałem kondon/membrana szczelna nic nie syczy po zgaszeniu jak to zawsze bywa w tych konstrukcjach , pompę wysokiego ciśnienia poprzedni właściciel wymienił nie długo przed sprzedażą, i faktycznie jest świeża, złota ładna (Hitachi 06F 127 025 H) i teraz teoretycznie został czujnik niskiego ciśnienia. U mnie siedzi 06E 906 051 K, tylko one podobno szybko się kończą i na tą okoliczność w późniejszym okresie v.a.g wprowadzili czujniki o numerach 06E 906 051 E oraz 06E 906 051 J . Czujniki te występują w różnych silnikach, i modelach Vw skody seata i audi, i podobno są zamienne...tylko czy ktoś mi może potwierdzić tą informację ? , bo z panami w miejscowych serwisach ciężko mi się rozmawia, a w ciemno kupować to lepiej na to konto coś wypić :D

Dobra jak zwykle sobie to sam ustaliłem, tak jak pisałem czujniki powyższe są zamienne , teraz czekam na przesyłkę i zobaczymy czy temat ruszy.

Tytuł: Re: [2.0 TFSI] Czujnik ciśnienia paliwa zamienniki
PostNapisane: 29.mar.2017 03:10:47 
Użytkownik

Auto: A4 B7 2.0Tfsi
Witam powiedz mi czy wymiana czujnika pomogla bo mam to samo i teoche drazni gdy zapala sie check.

PostNapisane: 29.mar.2017 07:01:02 
Użytkownik

Czujniki zmieniłem trzy. zmieniłem pompę wysokiego ciśnienia, zawór odpowietrzenia zbiornika paliwa , filtr węglowy, wszystko po drodze przejrzałem i huy poległem kasuje błąd 3 odpalenia i check sie zapala. Krzywka na wałku idealna wóz ciągnie o odcinki a wraz wywala błąd ciśnienia paliwa. Po niedzieli idzie do najgrubszego elektryka w regionie jak on nie poradzi ro go w rzece utopie :D . Jak by co mam ewentualne fanty na podmiankę, pisz na PW jak coś potrzebujesz.

PostNapisane: 29.mar.2017 12:47:10 
Użytkownik

A probowales z papka paliwa w baku z tylu pod kanapa ? Wczoraj na nocce znalazlem na zagranicznym forum ze wymiana pomogla :) najlepiej jak bys mial od kogos na podmiane zeby dalej nie pakowac kasy. Tez masz tak ze nic sie nie dzieje z autem tylko poprostu wyskakuje check i ten blad ? Ja zauwazylem ze mam to zawsze przy 1/4 baku paliwa wskazowka zejdzie nizej i blad sam znika i check gasnie.

PostNapisane: 29.mar.2017 13:04:29 
Użytkownik

Chciałem napisać na priv ale nie moge chyba dministrator musi sie zgodzic bo jestem nowym uzytkownikime a chcialbym porozmawiac o fantach na podmianke.

PostNapisane: 02.kwi.2017 09:35:51 
Użytkownik

waszka332 napisał(a):
A probowales z papka paliwa w baku z tylu pod kanapa ? Wczoraj na nocce znalazlem na zagranicznym forum ze wymiana pomogla :) najlepiej jak bys mial od kogos na podmiane zeby dalej nie pakowac kasy. Tez masz tak ze nic sie nie dzieje z autem tylko poprostu wyskakuje check i ten blad ? Ja zauwazylem ze mam to zawsze przy 1/4 baku paliwa wskazowka zejdzie nizej i blad sam znika i check gasnie.

Też gdzieś tam słyszałem ze pompa w baku, tylko jak ona niedomaga to auto na wyższych obrotach raczej nie idzie,a tu ciągnie do odcinki i żeby nie kontrolka to dla mnie było by wszystko OK, poza tym ciśnienie paliwa jest w normie, pompa jest cicha, wyjąłem ją, sitko czyściutkie, tak jak powiedziałem po niedzieli idzie do majstra, bo nie będę wszystkiego wymieniał. Dodatkowo u mnie jest wersja USA, tam są dodatkowe elementy odpowietrzenia zbiornika, wielkie filtry węglowe zawory odpowietrzenia itd, Niby to wszystko przejrzałem, wymieniłem, ale wraz czasem wyskakuje komunikat o niezakręconym korku paliwa, korek też zmieniłem. Ogólnie jak majster nie znajdzie przyczyny awarii, powiem mu niech przeprogramuje sterownik, ew założy jakiś emulator żeby ominąć ten ekologiczny układ odpowietrzenia, bo przecież nie można jeździć w trybie awaryjnym.A jeszcze był taki myk ze po zatankowaniu większej ilości paliwa, zgaszeniu i ponownym odpaleniu nie chciał odpalić, dopiero jak wystygł. Niby kręcił odpalał na jeden i gasł, po wystygnięciu normalnie cyk i chodzi. Więc u mnie przyczyną będzie prawdopodobnie ten system odpowietrzenia zbiornika paliwa.

PostNapisane: 02.kwi.2017 21:16:32 
Użytkownik

Yhy to jak bys juz wiedzial to daj znac. Ile bys chcial za jeden czujnik ?

PostNapisane: 03.kwi.2017 07:28:40 
Użytkownik

Pisałem na PW, na razie wszystkie zgromadzone fanty pakuje niech jada z autem do majstra , do ponownej weryfikacji, jak wszystko ogarnie dopiero będę rozdawał ;)

PostNapisane: 03.kwi.2017 12:05:40 
Użytkownik

Nie moge przeczytac pw ani pisac bo wymaga to zgody administratora a nawet nie mam sie jak z jakimkolwiek skontaktowac bo nie moge wysylac tych PW :)

PostNapisane: 13.kwi.2017 10:38:23 
Użytkownik

I znowu potwierdziła się reguła Adama Słodowego. Jak se sam ku..a nie zrobisz to te wszystkie majstry ...jak to śpiewał Skiba "Nie wierzcie elektrykom" Majster dobry jak mu stówki nosiłem za zwolnienie sterownika , jakieś kabelkowe uruchomienie szyberdachu, czy światełek....a tak to chuy wyłożył , nawijał na uszy że ,zarobiony, mechanik chory, za granice jedzie i tak tydzień za tygodniem...więc kupiłem główną pompę paliwa z całym koszem na używce za 200 pln, zmieniłem i problem ustąpił. Posłuchaj czy po otwarciu drzwi pompa Ci się uruchamia, u mnie stara lekko brzęczała, a nowa jest bezszelestna. Jak będziesz wymieniał to wyjeździj paliwo do zera, u mnie pokazywało 1/4 baku , a jak otworzyłem okno rewizyjne to mało nie wykipiało.Poza tym szybkozłączki ściągaj palcami, u mnie ktoś już tam grzebał popierdzielił, następne grzebanie to będzie już wymiana tych elementów. Jak pomoże moja pompa miała numery 8E0 919 051 AK , w sumie można zmienić samą pompę/wkład ,na nowy zamiennik, ale nie pierdzieliłem się tylko wywaliłem z całym koszem gość dał gwarancję.Najważniejsze że żółte już na desce w oko nie świeci ;)

Temat do zamknięcia.

PostNapisane: 13.kwi.2017 13:57:10 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Brawo TY :)
Pompki paliwa mają kolosalne znaczenie dla tych układów odpowietrzania - dobra stworzy w zbiorniku podciśnienie które zassie przez evap opary z silnika i nie pozwoli by w ciepły dzień śmierdziało paliwem przy aucie. Te sryczki czujniczki... małe ówienko a humor kierownikowi psuje. Idę o zakład, że na trzeźwo było nie do ogarnięcia :D :D

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 15.kwi.2017 07:13:30 
Użytkownik

Przy alkoholu to ze starym ustaliliśmy ze albo on, albo ja :D , i kazał mi wacława położyć na wszystkich mechaniko-elektryków, zamawiać wszystko po kolei i wymieniać nie zważając na koszta :056: , 200km zrobiłem, i chyba go pokonałem. A ten komunikat o niezakręconym korku to faktycznie mógł wyskakiwać przez niewydajną pompę, bo nie robiła odpowiedniego podciśnienia w zbiorniku. Po wymianie się nie pojawia.

PostNapisane: 01.lut.2019 14:53:46 
Użytkownik

Tak dla potomności, temat jeszcze mnie później trochę ponękał. Co jakiś czas zapalała się kontrolka check , wszystko wymieniałem już na siłę mówię albo go naprawię ,albo wysadzę w powietrze. Jak się okazało zawór podciśnienia N80 puszczał. Mieści się przy kolektorze z boku silnika:

Obrazek

Po wymianie wszystkie problemy ustąpiły, silnik nabrał kultury pracy, a co najlepsze cena nowego oryginału Boscha, w carsie to 40 pln. Do tego założyłem nowy wężyk , opaski i mam spokój.

Strefa czasowa: UTC + 1