.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 19:36:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ a8 d3 ] napinacze faz rozrzadu
PostNapisane: 17.gru.2016 18:50:04 
Użytkownik

witam czy jest mozliwosc kupienia zamiennika napinaczy faz rozrzadu czy tylko serwis. audi a8 d3 4.2 mpi 2003r. zna ktos moze cene oryginalu lub wymienial ktos juz napinacze. pozdrawiam

Tytuł: Re: [ a8 d3 ] napinacze faz rozrzadu
PostNapisane: 17.gru.2016 18:57:19 
Użytkownik

Temat rzeka.. zamienniki to chińczyki, jednym działają długo innym nie.. co do ceny to zamiennik 600 zł a z aso 2400zł. Jakie masz objawy? Tu masz wszystko o nastawnikach:
http://www.a8team.pl/d2-fl-all-nastawni ... htm#275835

PostNapisane: 17.gru.2016 19:34:26 
Użytkownik

dzisiaj rozebralem auto do naprawy tych nastawnikow zaowilem czesci czesci przyszly i okazalo sie ze to nie te napinacze. nie ma takich dostepnych w zamienniku. wychodzi na to ze mechanik musi zlozyc to na nowo i bede musial szukac oryginalu w polsce. mieszkam w niemczech i auto jest naprawiane tutaj. objawy: rano przy odpalaniu zimnego silnika zagruchocze gdzies przez max 3-4 s . problem jest w tym ze chce nia jechac we wtorek do polski i obawiam sie ze moze to szczelic . co o tym sadzicie ?

PostNapisane: 17.gru.2016 20:40:45 
Użytkownik

ślizgi masz całe? Jak tak to niczym się nie przejmuj i jedz ;)

PostNapisane: 18.gru.2016 09:19:44 
Użytkownik

slizg caly . ale ten nasawnik jest hydrauliczny . czyli on jest zepsuty . nie slizg

PostNapisane: 19.gru.2016 13:24:31 
Użytkownik

skąd wiesz że zepsuty nastawnik, a może po prostu napinacze słabe i rozciągnięte lancuchy? Podpinałeś pod diagnostykę wcześniej?

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

PostNapisane: 19.gru.2016 19:55:19 
Użytkownik

adiaudi napisał(a):
skąd wiesz że zepsuty nastawnik, a może po prostu napinacze słabe i rozciągnięte lancuchy? Podpinałeś pod diagnostykę wcześniej?

Nastawnik i napinacz to jest to samo. Jak terkotka przy odpalaniu to na 90% napinacz. Jest też szansa, że to niesprawne zaworki pod kolektorem ssącym. Na jakim oleju jeżdzisz?

PostNapisane: 19.gru.2016 23:50:34 
Użytkownik

Qbaone napisał(a):
witam czy jest mozliwosc kupienia zamiennika napinaczy faz rozrzadu czy tylko serwis. audi a8 d3 4.2 mpi 2003r. zna ktos moze cene oryginalu lub wymienial ktos juz napinacze. pozdrawiam

Kolego sprawa wygląda następująco :

miałem podobny problem w v6 audi a6 c5 benzyna - zakładam że te napinacze działają podobnie więc po mojej autopsji wyszło tak :
mechanior dogrzebał się do tych napinaczy i : łańcuszki w tych napinaczach były rozciągnięte praktycznie o jakieś 3/4 ogniwa względem nowego - wymieniłem obydwa
następnie , ślizgi były na tych napinaczach już wyorane , i założyłem nowe , wypada jeszcze wymienić zaworki olejowe 2 sztuki , bo to one odpowiadają po części za ciśnienie oleju na tych napinaczach , i jeżeli przepuszczają , to te napinacze nie napompują się tak , aby napiąć łańcuszki .
Napinacze same w sobie nie są jakoś tak skomplikowanie zbudowane , zwykłe tłoczysko i tyle , w środku jest sprężyna , która napina łańcuch przy rozruchu, tam nie ma co się zepsuć - możesz tę sprężynę spróbować też wymienić jak uda Cię się taką znaleźć .Silnik mam zalany olejem 5w/30 dexos , który spełnia wszystkie parametry pod ten silnik - jest to olej serwisowy audi , opel. mercedes ....
Jeżeli masz za gęsty olej , to nie oczekuj od niego , że od razu napompuje Ci te napinacze , chwilkę to potrwa , zwłaszcza na zimnym . W momencie gdy wymienisz ślizgi , łańcuszki to napinacz o te kilka mm skróci swą długość roboczą na tłoczysku , i te objawy powinny zniknąć . Tak wyszło u mnie , - 10 stopni , odpalam i cisza .
rzecz jasna , jak chcesz wlać rzadszy olej , to musisz pamiętać , że możesz mieć wycieki spod uszczelek wkoło silnika . ja wymieniłem praktycznie wszystkie na górze , czyli : na wałkach rozrządu , pod deklami zaworów, uszczelki czarne - okrągłe z tyłu bloku silnika , uszczelki napinaczy rozrządu . Postawiłem na Erlinga , także ..... zobacz jaki masz olej zalany , jeżeli masz za gęsty , to pomyśl nad zalaniem rzadszego , taki jaki jest przewidziany dla tego silnika . może, ale nie musi to pociągnąć za sobą konieczność wymiany uszczelek , ale jeżeli tego nie robiłeś , to w sumie nie ma co odpuszczać , uszczelki wyniosą coś koło 400 zł . Założyć do do kupy , a później rozbierać ponownie i płacić , to nie ma sensu .
U mnie pomogło , mam nadzieję , że i Tobie też się uda .

pozdrawiam Łukasz :d

PostNapisane: 03.kwi.2017 19:10:07 
Użytkownik

pavel44 napisał(a):
adiaudi napisał(a):

Nastawnik i napinacz to jest to samo. Jak terkotka przy odpalaniu to na 90% napinacz. Jest też szansa, że to niesprawne zaworki pod kolektorem ssącym. Na jakim oleju jeżdzisz?

witam a o jakich zaworkach jest mowa . jak one wygladaja . pozdrawiam

PostNapisane: 03.kwi.2017 19:16:37 
Użytkownik

wymienilem napinacze na nowe z serwisu i niewiem dlaczego ale nadal przy uruchomieniu zimnego silnika slychac klekot. jestem juz bezsilny w tym temacie . piszecie tez tutaj o zaworkach pod kolektorem ssacym. jak je zlokalizowac - jak wygladaja zebym mogl kupic nowe. ma ktos zdj ? co do oleju mam zalany 5 w 40 wiec powinny te napinacxze dostawac szybko olej . zastanawiam sie tylko czy dobrze zrobilem w jednej sprawie tzn: najpierw kupilem niestety chinskie napinacze wraz z lancuchami i one wytrzymaly doslownie 100km po czym wymienilem na ori z serwisu ale lancuchy zostaly te chinskie . jest mozliwiosc ze to one sa za dlugie dlatego tak je slychac. po wymianie zrobilem dopiero okolo 400 km , czy jest mozliwosc ze te napinacze jeszcze sie nie odpowietrzyly ?? pozdrawiam .

PostNapisane: 05.kwi.2017 08:13:08 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
Napinacze powinny pracować od razu prawidłowo (nic tam się nie odpowietrza przez setki kilometrów, tylko od razu po rozruchu). Łańcuchy, nawet chińskie, powinny wytrzymać więcej niż 400km. Zawory zwrotne (059103175f - w ASO ok. 110-130zł/szt.) znajdują się pod deklem, który znajduje się pod kolektorem ssącym, tak jak na obrazku (z sieci, nie mój):
http://i43.photobucket.com/albums/e358/ ... 7uhupy.jpg

Terkotać przy odpalaniu mogą jeszcze regulatory hydrauliczne zaworów. Przyczyną może być także sama pompa olejowa - tam chyba również są jakieś zawory zwrotne i oringi (ale sam nie rozbierałem takowej, więc nie jestem pewien).

Zacząłbym od zaworów zwrotnych pod kolektorem.

PostNapisane: 05.kwi.2017 10:21:52 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Zaworki pod kolektorem to profilaktyka. Jeżeli szczelności nie mają oringi w samym napinaczu to postrzymanie spływu oleju po zgaszeniu silnika nic nie pomoże.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 05.kwi.2017 11:53:57 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
Przecież ma nowe nastawniki.

Strefa czasowa: UTC + 1