Dziś zakończyłem wreszcie przekładkę przednich hamulców do A6 C4. W miejsce żeliwnego zacisku Ate 57 i tarczy 288/25, przyszedł największy jednotłoczkowy zacisk, jaki jeździ w Audi: Ate 60mm oraz tarcza 312/25.
Ponieważ nie wiedziałem tego:
Hubos21 napisał(a):
rozstaw 147mm, pod 312 nie ma szans tego upchnąć,
postanowiłem to zrobić i się udało.
POTRZEBNE KLOCKI CAŁEJ UKŁADANKI:
- zaciski ATE 60mm, bardzo popularne w Audi i nie tylko, bardzo tanie, ładne. Z racji kosmicznych cen, żadne 4tłoczkowe Brembo nie było brane pod uwagę
- klocki do zacisku, u mnie jak zwykle Textar
- adapter do zacisków - najbardziej zagadkowa część całej układanki. Adapter zwymiarowałem / zaprojektowałem całkowicie sam
- tarcza 312/25 - największa z cienkich/lekkich tarcz, relatywnie tania.
- inne duperele, jak śruby 10.9 na łączeniu adapter/jarzmo, DOT4 itp...
ZACISK jest dwuczęściowy: korpus tłoczka jest aluminiowy i bardzo lekki, część przednia jest żeliwna i nieproporcjonalnie cieżka. Jarzmo także żeliwne. Aby zacisk wszedł mi pod obie felgi (letnia i zimowa), musiałem dość mocno odchudzić przednią, żeliwną część. Dzięki temu zacisk stał się sporo lżejszy i dużo ładniejszy, zobacznie sami.
KORPUS TŁOCZKA nie był modyfikowany, ograniczyłem się do jego wyczyszczenia, dorobienia nowego miedziaka i złożenia wszystkiego na nowych gumkach
JARZMO I ADAPTER: tu było najwięcej zabawy. Aby adapter pasował i do zwrotnicy i do jarzma, konieczne jest delikatne (?) porzeźbienie jarzma. Wszystko zacząłem od pomiarów na tarczy, potem rysunek, potem drewniany model adaptera, przymiarka z zaciskiem i tarczą na aucie, po czym zamówienie finalnych adapterów.
Jarzmo z adapterem ma masę około 2 kg
Dziś pozostało mi poskładanie wszystkiego. Przewód gumowy posostał ten sam.
Tu porzegnalne zdjęcie hamulca Ate57 + 288/25
A to porównanie osłony zrobionej do tarczy 312 z osłoneczką seryjnie jeżdzącą z 288
Tu nowa osłona na zwrotnicy:
A tu powoli montaż dobiega końca:
I widok końcowy z zewnątrz:
i od wnęki nadkola:
I na koniec przez felgę 16":
proszę kogoś z moderatorów o umieszczenie zdjęć gdzieś w trwałej lokalizacji i może o podwieszenie?