.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 13:50:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B7] wibracje nadwozia powyzej 120km/h
PostNapisane: 18.kwi.2017 19:26:11 
Użytkownik

Auto: A4 B7 2.0 TDI (BRE)
Witam serdecznie

Jestem nowym użytkownikiem i wlascicielem A4 B7 od prawie roku.

Od jakiegos czasu mam 2 problemy w zawieszeniu ktore byc moze sa ze soba powiazane:

1. W okolicach predkosci 120 - 140km/h zaczynaja pojawiac sie wibracje nadwozia. Ogólnie trzesie calym samochodem nawet jak wysprzegle to dalej to czuć.
Po zmniejszeniu predkosci wibracje troche ustaja a jak przyspieszam wracaj.
Kola zmianione z zimowych na letnie, wszystko wywarzone i dalej trzesie.

Sprawdzone zawieszenie w 3 rożnych stacjach nic nie wykazuje.

Czytalem kilka watkow na ten temat z innymi modelami Audi ze winne moga byc sworznie wahacza i nie mozna tego zdiagnozowac na stacji.
Czy tak moze byc w moim modelu? o ktory sworzeń chodzi?
Czy problemem moze byc dolny duzy wahacz bo tez takie opinie spotkalem na forum VW tylko ze on nie ma zadnych luzów (wg stacji)

2. Drugi problem to przy jezdzie na wybojach z nieduza predkoscia np na kostce azurowej slychac dziwne gluche brzeczenie ktore ciezko nazwac, jakby cos drgało na jakiejs plastikowej plycie czy czyms podobnym.
Dzwiek jest podobny jakby wrzucic jakas srube w plastkowe wiaderko i nim trzasc.
Delikatnie czuje te wibracje na kierownicy.

Oczywiscie wszystko sprawdzane i nigdzie nic nie jest luzne, tak samo plyta po silnikiem.
Amortyzatory sprawne bez wycieków.
Poduszki silnika i skrzyni byly wymieniane na poczatku po zakupie i sa sztywne na maksa.
Koncówki drazkow OK.

Ostatnio przyszlo mi do glowy ze moze to łozysko/poduszka amortyzatora.
Podnosilem auto na lewarku i tam tez wszystko sztywne i brak luzów.
Czy jest mozliwe ze ta poduszka bedzie dawala takie gluche odgłosy mimo ze cala kolumna nie ma zadnych luzów?

Zastanawiam sie czy obydwa problemy nie sa ze soba powiazane.

Jezeli ktos ma jakies sugestie co mozna sprawdzic prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [A4 B7] wibracje nadwozia powyzej 120km/h
PostNapisane: 19.kwi.2017 17:55:49 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Kluczowe pytanie...quattro czy ośka?

PostNapisane: 19.kwi.2017 18:16:56 
Użytkownik

Zwykła ośka

PostNapisane: 19.kwi.2017 19:00:24 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Koła mogą być wyważone, ale opony wyząbkowane.

PostNapisane: 19.kwi.2017 19:39:11 
Użytkownik

Zalozylem na zime 4 nowiutkie opony i od samego początku tak mialem.
Nawet pojechalem na ponowne wyważenie bo myslalem ze cos nie tak zrobili.
Powiedzieli mi ze nowe opony musza sie ulozyc i lekko dotrzec. Temat olalem bo w zime nie jezdzilem za czesto z takimi predkosciami.
Teraz wymienilem opony na letnie ktore mialem w zeszlym roku.
Nie sa nowe ale nie bylo z nimi zadnego problemu a wibracje sa dalej.

Wymienialem opony w warsztacie ktory regeneruje i naprawia felgi jeżeli sa uszkodzone a maja do tego odpowiedni sprzet.
Oni nic nie stwierdzili w moich felgach.

PostNapisane: 19.kwi.2017 20:04:56 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Sprawdź koło dwu masowe, i przeguby wewnętrzne.

PostNapisane: 19.kwi.2017 20:26:53 
Użytkownik

Wibracje nie zmniejszaja sie gdy wcisne sprzeglo przy 140km/h a jednynie spadek predkosci ma na nie wplyw wiec to raczej nie kolo dwumasowe.
Co do koła nie bylo wymieniane przeze mnie. Jeszcze go wcale nie slychac (przebieg 180 tys).

Przeguby wewnetrzne sprawdzane maja wyczuwalny lekki luz takie bardzo delikatne pukniecie jak sie za nie szarpie gora dol.
Calkiem sztywne chyba nie powinny byc?

PostNapisane: 19.kwi.2017 20:44:11 
Użytkownik

A co sadzicie na luzie na sankach? Czy moglo sie cos tam odkrecic badz wyrobic?
Nie sprawdzalem ich z powodu osłony a mechanik nic o tym nie wspomnial.

Teraz czytam inne watki na forach i zastanawiam sie nad tym.

Jutro jade na przeglad to moze diagnoste o to zapytam.

PostNapisane: 29.kwi.2017 18:07:46 
Użytkownik

Auto: A4 B6 Avant Quattro 3.0b/g ASN
U mnie w A4 B6 Avant 3.0 quattro występuję identyczny problem , i jest to na 90% przegłub wewnetrzny., ale pojechał bym najpierw z tym twoim autem do KONKRETNEGO gościa który wie jak bardzo dobrze wyważyć koła z tego względu że kolega w Oplu Insigni miał ten sam problem , niby koła były wyważone , a co się okazało ? Źle wyważone koła, wyważył dobry gość i problem znikł.

PostNapisane: 10.cze.2017 13:21:05 
Użytkownik

Auto: Allroad C5 2.5TDi
Kolego "AdamHincman". Czy rozwiązałeś swoją zagadkę?? Borykam się z podobnym problemem, tyle, że w A6 quattro

PostNapisane: 10.cze.2017 21:13:39 
Użytkownik

Po wizycie na stacji diagnostycznej zrobiłem wymiane kilku elementów zawieszenia.

Wymieniłem obie końcówki drążków, do tego prawa poduszkę amortyzatora (cos mi glucho pukało na wybojach) ktora okazala sie lekko peknieta.
Do tego dwa górne wahacze z lewej strony (diagnosta twierdził ze zaczynają pukać)
Kupilem nowy komplet opon.
Wszystko Lemfordera wymienione jak trzeba.
Przez tydzien zniknely problemy wibracji i gluchych odgłosów.
Ostatnio znowu lekko zaczałem wyczuwac te wibracje w przedziale 120-140km/h ale przy wolnym przyspieszaniu i utrzymywaniu stałej prędkości.
Jak ostro przyspieszam nie leniwie jest wszystko ok i powyzej 140 nawet do 180 jest cicho i bez wibracji.

Zastanawiam sie nad przegubami wewnętrznymi czy nie zaryzykowac i je wymienic.
Czuje z prawej strony leciutki luz jak szarpie za przegub ale chyba calkiem sztywno chyba nigdy nie bedzie.

PostNapisane: 11.cze.2017 07:38:21 
Użytkownik

Ja dotąd wymieniłem luźną tuleję dolnego wahacza, przednie przeguby wewnętrzne, nowe opony, sprawdzenie na zupełnie innym komplecie kół i nic to nie dało. Mam auto z dystansami 15mm i zauważyłem, że po ich zdjęciu wibracje są nieco mniejsze. Ale skoro są nadal, to nie jest wina dystansów. Badanie na "szarpakach" nie ujawniło żadnych niedomagań. Co do luzu prawej półosi. Powiem Ci, że u mnie jest luz na manszecie "wchodzącej" do skrzyni z prawej strony. Z lewej nie ma żadnego luzu. W warsztacie zajmującym się wyłącznie automatami dowiedziałem się, że luz z prawej strony jest fabryczny. Zastanawiam się tylko, czy ten luz nie powinien być mniejszy. Luz luzowi nie równy, a ja dopytywałem telefonicznie. Mam nagrany film, na którym ruszam tą manszetą. Prawdopodobnie pojadę z nim do tego warsztatu i zapytam czy taki luz jest normalny. Gdy ruszam połośką, a manszeta "chodzi", to słychać też stuki. Ale podczas jazdy żadnych stuków nie słychać. Co do Twojego auta, to w B8 problem wibracji można wyeliminować poprzez wymianę wahaczy dolnych na te z nowszego modelu. W B7 nie wiem.

PostNapisane: 12.cze.2017 10:50:23 
Użytkownik

Auto: Audi a6 c5 allroad
Witam jakie kupic przeguby wewnetrzne firma lepiej nowy zamiennik jeśli tak to jaki czy lepiej ori uzywke bo u mnie też czas chyba na nie,mają Luz jak ruszam na kanale góra dół? Czy przegub wewnętrzny jak już jest do wymiany czy też może strzelać hałasować coś podobnego w halasie jaki daje uszkodzony przegub zewnętrzny?
P.s.
Auto Audi a6 c5 allroad 2.7 biturbo manual

PostNapisane: 13.cze.2017 14:27:00 
Użytkownik

Nie podpowiem co wybrać, ale napiszę jak to było u mnie. Ja kupiłem dwa wewnętrzne przeguby nowe firmy GS-P. Ponoć to średnia półka. Moje-jeszcze oryginalne, jak się okazało były dobre, ale cóż... Powiem Ci, że o dziwo nie było łatwo ich kupić, a w kilku sklepach powiedziano mi nawet, że przegub wewnętrzny nie występuje jako część zamienna. Zweryfikowałem to w ASO, gdzie można taki element kupić (za grubą kasę). Ostatecznie znalazłem sklep, w którym mieli zamienniki. Z tego co wiem, przegub wewnętrzny może dawać wibracje i stuknięcia, ale nie będzie wydawał dźwięków charakterystycznych dla zużytego przegubu zewnętrznego.

PostNapisane: 13.cze.2017 23:37:51 
Użytkownik

Masz jakiś namiar na te przeguby ile masz już przejechane na tych przegubach,ją mam napewno do wymiany przegub zewnętrzny prawy bo on już hałasuje,ale czasami też z tej strony gdzie ten przegub zewnętrzny do wymiany słyszę troche inny dźwięk,tak jakby coś wchodziło w rezonans wibracje przy skrecaniu w prawo,jakby polska też o coś obcieralo o jakąś osłonę czy coś...co do wibracji mam też jakieś i Sprawdziłem ruszając połówka góra dół i luz jest tam jakiś,też mi gałka chodzi podczas przyspieszania rusza się do tyłu a po opuszczeniu gazu wraca.

PostNapisane: 14.cze.2017 15:27:51 
Użytkownik

Ja kupowałem w sklepie stacjonarnym w Dąbrowie Górniczej, więc nie wiem czy coś Ci pomoże podanie "namiaru". Przeguby mam wymienione niedawno. Nawet 1000km nie mają przejechane. Co do luzu półosi, to ponoć z prawej strony auta powinien być, a z lewej nie. A jeśli chodzi o jakby obcieranie przy skręcie kół, to powiem Ci, że ja mam podobnie. Przy skręcie w obie strony, jeśli auto toczy się bez gazu, wszystko jest OK. Ale jak tylko dodam gazu przy mocniejszym skręcie w lewo, to czuć/słychać jakby coś stawiało opór, jakby coś tarło, jakby powstawały jakieś naprężenia. W prawo to zjawisko nie występuje. Byłem przekonany, że jeśli nie wibracje, to chociaż to zniknie po wymianie przegubów. Jednak z nowymi jest to samo :-( Ja wiem, że ten trzpień centrujący felgę na lewej przedniej piaście ma o niespełna milimetr mniejszą średnicę niż otwór w feldze (felgi oryginał). Zastanawiam się, czy poprzedni właściciel nie wymieniał łożyska/piasty i nie została ona założona w niewłaściwy sposób, albo jest niedokładnie wykonanym zamiennikiem i przez to nie można idealnie wycentrować koła, a oprócz tego powoduje ona te niedogodności przy skręcaniu. W związku z tym mam pytanie do zorientowanych w temacie. Czy faktycznie w tej sytuacji same śruby mogą niewycentrować idealnie koła?

PostNapisane: 14.cze.2017 23:35:22 
Użytkownik

No ją mam takie właśnie coś takie chrabotanie,jakby odbieranie o jakąś osłonę blachę ale tylko przy skręcie w prawo i tylko podczas mocniejszego przyspieszania,nie ciągle ale tak chwilowo,nie mam pojęcia co to ,nadano przegub zewnętrzny prawy muszę wymienić ale nie do końca jestem przekonany że to tylko on hałasuje bo czasami ten dźwięk jakby był trochę inny,takie pukanie .znaczenie jakby półoś o jakąś blache

Strefa czasowa: UTC + 1