orsetto napisał(a):
Czepiasz się qwinto
. Dobrze chłopak gada. Dosyć tych durackich, lewackich wymysłów. My skoncentrujemy się na tej technologii:
https://www.youtube.com/watch?v=ZPWQiAS6kd8Tanie
, czyste
, niewyczerpalne
źródło energii. ( jak się na Ziemi skończy, to się przywiezie z kosmosu i zakopie. Później się wykopie). Poza tym naukowcy z tajnego wydziału uczelni Papy Grzyba z Torunia
No tak.. Tadeusza nic nie rusza.. no chyba, że gratisowe, milionowe dotacje Polków
mariuszj0808 napisał(a):
Nie wiem czy ogarniacie co gość mówi ale taki wiatraczek ma 15-20 lat pracy i koniec
No co Ty mówisz.. to wiatraki nie trwają wiecznie ?
ja tu widzę spisek - inżynieryjny cykl życia produktu
mariuszj0808 napisał(a):
Co do atomu to mam obawy bo cytuję "Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela" jesteśmy otoczeni darmową energią
Nic na tym świecie nie jest za darmo - połączenie atomów to koszt, rozszczepienie to koszt.
Nic mi nie wiadomo, że Bóg coś złączył.. a może mam inne książki obrazkowe, bo u mnie nie ma czarnej elity która żyje w przepychu i dostatku
Morgi napisał(a):
Słońce robi to non stop.
A to twór Boży.-
Ale jak to boży.. nasze słońce ma około 4,6 miliarda lat temu i powstało z wirującej chmury gazów i pyłów. A są starsze słońca i młodsze od naszego, to co..bóg robi słońca w kredycie ? czy siakoś tak
))
Morgi napisał(a):
Whatever - ja zawsze byłem, jestem i będę za atomem.
No ale jednym ? ja tam jestem za co najmniej trzema
1. do picia piwa
2. do naprawy kosiarki
3.do drapania się po jajkach
..a może ze dwa atomy więcej
Ale już tak poważnie, rozpad promieniotwórczy to przyszłość, czy nam się to podoba, czy nie.
Ale..ale, ale.. badania nad
SMR tego nie da się zrobić w rok,czy dwa.
Cytuj:
Najbardziej obecnie popularnym owocem prac badawczo-wdrożeniowych nad małymi reaktorami jest mPower firmy Babcock&Wilcox i SMR Westinghouse. mPower zbudowano w wyniku rozstrzygnięcia przetargu w 2012 r. - ogłoszonego przez United States Department of Energy USDoE. Budżet wstępny wynosił 452 mln USD na 5 lat i dodatkowo 50 mln USD na prace licencyjne. Sam cykl przygotowania produkcji powtarzalnej elementów modułowych i budowy samego mPower potrwa moim zdaniem ok. 6 lat. Jeśli przygotowania do produkcji przemysłowej jego gotowych modułów zostaną wdrożone wcześniej, jeszcze przed udzieleniem licencji przez amerykański dozór jądrowy USNRC, to czas potrzebny na doprowadzenie do uruchomienia prototypu można będzie nieco skrócić - według mnie realnym terminem jest rok 2022. Na w pełni seryjną i rzeczywiście komercyjną opłacalną produkcję trzeba będzie poczekać jeszcze dłużej i to w sprzyjającym otoczeniu ekonomicznym i politycznym.
Finanse od polityków (czyli społeczeństwa, bo politycy to mają gówno w spodniach) i kadra inżynierów.. i do przodu