.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 11:23:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 b5 96 - kręci, nie odpala.
PostNapisane: 24.lis.2017 22:35:10 
Użytkownik

Witajcie.
Dziś po powrocie do domu, zostawiłem auto na parkingu na jakieś 2 godziny. Po powrocie do auta i przekręceniu kluczyka na desce nie palą się żadne kontrolki, nie podnosi się wskazówka od poziomu paliwa - wszystko martwe prócz temperatury która się wyświetla. Nie działają również elektryczne szyby. Radio w pełni działa jak i wentylacja i klimatyzacja, światła również działają. Po próbie odpalenia silnik kręci lecz nie chce odpalić.

Czy ktoś miał już z czymś takim problem?
Szukam na forum, nic konkretnego nie mogłem wyszukać - jeśli był temat z konkretną odpowiedzią proszę o link chętnie się zapoznam.

Auto: Audi A4 b5 z roku 1996.

Tytuł: Re: Audi A4 b5 96 - kręci, nie odpala.
PostNapisane: 27.lis.2017 09:56:20 
Moderator

Auto: Audi S4
Podejrzana kostka stacyjki.... tak na mój gust..

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 27.lis.2017 11:31:28 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Mnie ta awaria też pachnie stacyjką co jest standardem w tym modelu ...

PostNapisane: 27.lis.2017 13:44:52 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):

Tak też właśnie kilka osób również mi mówiło.
Widzę że jesteś z Pabianic, może znasz kogoś od siebie lub z Łodzi kto bez problemu wymienia stacyjki/kostki?

PostNapisane: 27.lis.2017 14:04:42 
Użytkownik

Ugunu napisał(a):
Baskecior napisał(a):

Widzę że jesteś z Pabianic, może znasz kogoś od siebie lub z Łodzi kto bez problemu wymienia stacyjki/kostki?

PW.

PostNapisane: 27.lis.2017 16:10:18 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Ugunu napisał(a):
Baskecior napisał(a):

PW.

Jak będę miał już możliwość pisania wiadomości prywatnych, na pewno się odezwę.

Rozumiem że główną przyczyną tego typu zjawiska jest kostka stacyjki?
Od czasu zakupu auta ( jakieś niecałe 2 tygodnie ) miałem po odpaleniu ( lecz nie zawsze ) 3 dźwięki i miganie wykrzyknika. Z tego co sprawdzałem jest to wina kończącej się baterii - którą i tak swoją drogą chce wymienić na większą ponieważ obecnie mam 55, a jak na takie auto jest to zbyt mała i planuję koło 80 nabyć.
Czy bateria też może mieć wpływ na tego typu działania? Sprawdzając miernikiem akumulator wszystko pokazywało ok, nie jest ona jakoś padająca.

PostNapisane: 27.lis.2017 16:15:09 
Użytkownik

Jaki motor? Normalny czy benzyna?
Czy wykrzyknik idzie w parze z inną kontrolką?
W razie czego masz do mnie niedaleko - wpadnij na diagnostykę ...

PostNapisane: 27.lis.2017 16:20:21 
Użytkownik

Dokładnie to: Audi A4 b5 Avant 2.6 benzyna + gaz

Po włączeniu zapłonu zawsze paliły się 4 ikonki, po odpaleniu zostawała migająca jedna z wykrzyknikiem - reszta gasła + były 3 dźwięki/piknięcia. Po zakończeniu trzeciego piknięcia ikonka wykrzyknika gasła

PostNapisane: 29.lis.2017 11:57:32 
Użytkownik

Rozumiem że dobrze wnioskuję iż winny jest kończący się akumulator?

Prosiłbym jeszcze o opinie osoby które kiedyś same wymieniały taką kostkę, czy na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=IWcWl1RwXAQ układ śrub i etapy wymiany są zbliżone jak w a4 b5? Chce sie samemu za to zabrać, a niestety żadnego filmu z moim modelem auta nie mogłem wyszukać.

Tak z innej beczki.
Orientuje się ktoś po jakim czasie/ilościach postów itp. można pisać wiadomości prywatne? Ponieważ ciągle nie mogę...

PostNapisane: 29.lis.2017 12:11:09 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Jaki motor? Normalny czy benzyna? ...

Padłem!

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 08.gru.2017 11:42:51 
Użytkownik

Zagadek ciąg dalszy.

Do auta zamówiłem sobie osobę która specjalizuje się w wymianie zamków, stacyjek, kostek itp.
Okazało się że kostka jak i cała stacyjka jest w pełni sprawna. W trakcie gdy facet grzebał powróciło wszystko: okna, światła, wszystkie ikonki, wskaźniki powróciły lecz auto nie mogło odpalić bo akumulator już padał. Więc akumulator został na noc podłączony do ładowania, dziś z rana sobie go podłączyłem - wszystko pięknie ładnie, auto odpaliło. Zrobiłem około 70 km ( bez gaszenia auta - to istotne ) i w trakcie jazdy było wszystko ok. Po powrocie, zaparkowaniu, odstaniu 2.5h wracam do auta i ten sam przypadek co w pierwszym poście. Auto jedynie wskazuje temperaturę, kręci - lecz nie odpala.

Z tego co czytałem główne przyczyny takich zachowań: kostka stacyjki, cała stacyjka, umierający akumulator, alternator, rozrusznik?, pasek rozrządu. Stacyjka jak i kostka sprawdzone. Akumulator ma 12.4V w spoczynku, podczas pracy miał 14.4V. Więc akumulator i alternator mogę wyeliminować. Rozrusznik i pasek to już w ogóle skoro nakręciłem dziś 70 km.

Ktoś coś może jeszcze doradzić? Co sprawdzić, wymienić itp?
Tak, wiem - najlepiej po elektromechanika zadzwonić i aby sprawdzał. To samo mi wszyscy radzili z facetem od stacyjek. Przyjechał, pogrzebał, stwierdził że wszystko ok, skasował 200 zł i radź se Pan sam.

PostNapisane: 08.gru.2017 12:22:26 
Użytkownik

akumulator zdechł. albo masa. :/

PostNapisane: 08.gru.2017 12:30:43 
Użytkownik

krulewskie05 napisał(a):
akumulator zdechł. albo masa. :/

Tylko pojawia się jedna kwestia. Gdy miałem ten przypadek, samochód odstał tydzień czasu zanim pojawił się facet od stacyjki. Przez ten czas akumulator miał prawo paść na tyle aby podstawowa elektryka była a nie miał siły zakręcić ( minusowe dni i noce, śnieg etc. ). Lecz zdziwiło mnie jedno. Podczas gdy ten fachowiec wsiadł, włożył kluczyk to było tak jak teraz. Gdy zaczął grzebać w stacyjce to po jakiś 15 minutach pojawił się wszędzie prąd lecz nie mógł odpalić. Po zapytaniu co zrobił że to wróciło powiedział że nic, tylko sprawdzał stacyjkę dokładnie.

Po naładowaniu akumulatora do pełna, jeździe przez godzinę jedynie na samych światłach i co kilka minut jedno machnięcie wycieraczką raczej nie spowoduje że cała bateria padnie. Tym bardziej że sprawdzałem ładowanie i wszystko było ok.

Dodam że nawiew, światła, radio wszystko śmiga na największych obrotach, więc raczej winnej baterii bym nie robił.

Jeśli chodzi o masę - co dokładnie polecasz aby sprawdzić?
Pytam bo wolę sam to najpierw przetestować zanim znów przyjedzie "fachowiec" i za kilka cmoknięć będzie chciał swoją tygodniówkę.

PostNapisane: 09.gru.2017 03:08:10 
Użytkownik

Po kolei łaczenie przewodów minusowych grubych od aku do budy i do skrzyni. I jak masz mozliwosc podstaw drugi aku na prube (raczej napewno pomoze) Spotkałem się w tym audi (maiałem 3) ze gdy pada akumulator miga wykrzyknik od hamulca noznego, czasami zapalało auto czasami nie , to zalezy jak uszkodzony jest aku.

PostNapisane: 13.gru.2017 11:01:45 
Użytkownik

Nabyty nowy akumulator 77, sprawdzona masa - problem nadal jest. Część elektroniki jest, auto kręci - nie odpala.

PostNapisane: 13.maja.2018 12:33:02 
Użytkownik

Rozwiązanie.

Z racji że zapewne dość sporo osób ( tak jak ja wcześniej ) szuka rozwiązań przez szukajke to napiszę finał swojej sprawy.

Otóż w moim przypadku był winny przekaźnik, co było wręcz szokiem dla wielu osób które to oglądały.
Co najciekawsze w moim mieście które nie należy do ogromnych, lecz też nie do najmniejszych - gdzie oficjalnie jest ponad 20 elektromechaników większość nie chciała się podjąć sprawy słysząc wstępnie że to kostka stacyjki. Część mruczała, kręciła nosem i się poddawała. Nie wiem jak u Was, lecz u mnie to ciemnogród wśród takich osób. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest najpierw samemu ocenić sytuację, sprawdzić co pisze internet.

Auto to jest moim drugim którego używam for fun, dlatego jeśli komuś się bardzo spieszy to trzeba liczyć się z kosztami. Ja to zrobiłem całkowicie po kosztach.
Propozycja dwóch warsztatów z lawetą i naprawą to koszt między 500-800 zł. Jeśli ktoś chce inwestować takie pieniądze w auto które jest wartę 1/8 tej kwoty, śmiało. Dla mnie to śmieszne rozwiązanie.

Do rzeczy. W sieci, nawet na youtube jest film jak łatwo jest zdjąć kierownicę i dostać się do kostki stacyjki - od tego trzeba zacząć gdy taki problem się pojawia. Nie masz kluczy do odkręcenia? Zestaw na allegro kosztuje w przedziale 60-80 zł, lecz najlepiej popytać po znajomych - myślę że ktoś się znajdzie. Po odpięciu kostki koniecznie trzeba sprawdzić wszystkie kabelki. U mnie jeden był nadpalony, dlatego konieczna była wymiana - koszt kilkadziesiąt groszy, kilka minut pracy. Oceniając kostkę była ona sprawna lecz jak już było to rozkręcone wymieniłem na nową - koszt 20 zł w sklepie niesieciowym, w znanym sieciowym koszt jest 2-3 razy wyższy za to samo. Po złożeniu, problem nadal się utrzymywał. Dlatego nie warto załamywać rąk. W desce na wysokości kostki znajduje się przekaźnik, aby się do niego dostać trzeba otworzyć na maks drzwi kierowcy, nad bezpiecznikami jest dziura na szerokość większej ręki. Tam po wymacaniu przekaźnika, trzeba sprawdzić idące od niego kable - w moim przypadku były tak zjarane że aż przywarły do siebie i nie miały izolacji. Wymiana kabli na tyle ile było możliwe - kilka cm, nowy przekaźnik. Łączna inwestycja niecałe 15 zł + godzina wygibasów. Po zamontowaniu, dobrze zaizolowaniu przewodów prąd powrócił, silnik odpala, wszystko pięknie działa.

W moim przypadku kilka miesięcy takie rozwiązanie działa, co jaki czas sprawdzam przy przekaźniku czy wszystko jest jak powinno być.
Da sie zrobić to po kosztach, lecz trzeba liczyć czas, nerwy. Osoba zielona z lekką orientacją w samochodzie i cierpliwa jest w stanie to zrobić.

Mam nadzieję że to pomoże komuś.

PostNapisane: 13.maja.2018 22:13:38 
Użytkownik

Ugunu napisał(a):
Rozwiązanie.

Z racji że zapewne dość sporo osób ( tak jak ja wcześniej ) szuka rozwiązań przez szukajke to napiszę finał swojej sprawy.

Otóż w moim przypadku był winny przekaźnik, co było wręcz szokiem dla wielu osób które to oglądały.
Co najciekawsze w moim mieście które nie należy do ogromnych, lecz też nie do najmniejszych - gdzie oficjalnie jest ponad 20 elektromechaników większość nie chciała się podjąć sprawy słysząc wstępnie że to kostka stacyjki. Część mruczała, kręciła nosem i się poddawała. Nie wiem jak u Was, lecz u mnie to ciemnogród wśród takich osób. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest najpierw samemu ocenić sytuację, sprawdzić co pisze internet.

Auto to jest moim drugim którego używam for fun, dlatego jeśli komuś się bardzo spieszy to trzeba liczyć się z kosztami. Ja to zrobiłem całkowicie po kosztach.
Propozycja dwóch warsztatów z lawetą i naprawą to koszt między 500-800 zł. Jeśli ktoś chce inwestować takie pieniądze w auto które jest wartę 1/8 tej kwoty, śmiało. Dla mnie to śmieszne rozwiązanie.

Do rzeczy. W sieci, nawet na youtube jest film jak łatwo jest zdjąć kierownicę i dostać się do kostki stacyjki - od tego trzeba zacząć gdy taki problem się pojawia. Nie masz kluczy do odkręcenia? Zestaw na allegro kosztuje w przedziale 60-80 zł, lecz najlepiej popytać po znajomych - myślę że ktoś się znajdzie. Po odpięciu kostki koniecznie trzeba sprawdzić wszystkie kabelki. U mnie jeden był nadpalony, dlatego konieczna była wymiana - koszt kilkadziesiąt groszy, kilka minut pracy. Oceniając kostkę była ona sprawna lecz jak już było to rozkręcone wymieniłem na nową - koszt 20 zł w sklepie niesieciowym, w znanym sieciowym koszt jest 2-3 razy wyższy za to samo. Po złożeniu, problem nadal się utrzymywał. Dlatego nie warto załamywać rąk. W desce na wysokości kostki znajduje się przekaźnik, aby się do niego dostać trzeba otworzyć na maks drzwi kierowcy, nad bezpiecznikami jest dziura na szerokość większej ręki. Tam po wymacaniu przekaźnika, trzeba sprawdzić idące od niego kable - w moim przypadku były tak zjarane że aż przywarły do siebie i nie miały izolacji. Wymiana kabli na tyle ile było możliwe - kilka cm, nowy przekaźnik. Łączna inwestycja niecałe 15 zł + godzina wygibasów. Po zamontowaniu, dobrze zaizolowaniu przewodów prąd powrócił, silnik odpala, wszystko pięknie działa.

W moim przypadku kilka miesięcy takie rozwiązanie działa, co jaki czas sprawdzam przy przekaźniku czy wszystko jest jak powinno być.
Da sie zrobić to po kosztach, lecz trzeba liczyć czas, nerwy. Osoba zielona z lekką orientacją w samochodzie i cierpliwa jest w stanie to zrobić.

Mam nadzieję że to pomoże komuś.

Więcej takich ludzi!!!!

Strefa czasowa: UTC + 1