.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 05:31:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ a3 8p 1.6 mpi ] Nadmierne spalanie oleje
PostNapisane: 17.gru.2017 17:11:31 
Użytkownik

Witam wszystkich,

Potrzebuje kilku rad, ale od początku. Moja przygoda ze znikajacym alejem zaczela sie od czasu gdy zmienilem olej oraz wsadzilem gaz ( to drugie raczej nie ma z tym nic wspólnego ). Po przejechaniu ok . 500 km wszystko bylo w porządku. Wskaznik na bagiecie w polowie , silniczek wczesniej nic nie bral oleju. Jednego dnia wsiadam , po przejechaniu ok. 100km ( autostrada ok 130km/h ) zapala sie kontrolka brak oleju. Faktycznie bagieta sucha, zalewam litr i wracam dalej. Audi zaczelo kopcic na na niebiesko zawwsze oraz przy wysokich obrotach na czarno+ chlapie olejem. Doslownie po miescie pozeral gromne ilosci oleju.
Wczoraj poszedl na warsztat, kompresja ok. 12.5 atmosfer na cylinder , po probie olejowej ok. 14(???). Wymienilem uszczelniacze zaworow , jestem w polowie rozbierania silnika i nie wiem co robic . Czy rozbierac dalej i sprawdzic pierscienie ( mocy nie stracil , cisnienie luz ) czy skrecac na nowych uszczelniaczach i testowac. Dodam ze komora zaworow zawalona cala byla nagarem olejowym i ciul wie czym jeszcze , jakby ktos dawno oleju nie wymienial ( auto kupilem miesiac temu) . Mozliwe ze po wymianie oleju wszystko zaczelo sie oczyszczac poszlo gdzies w pierscienie i jeb? Dodam jeszcze ze wtlaczajac w cylinder powietrze przec otwor na swiece ok 2 bara , slychac jak to powietrze gdzies ucieka, prawdopodobnie gdzies w dol silnika.

Z gory dzieki.

Tytuł: Re: [ a3 8p 1.6 mpi ] Nadmierne spalanie oleje
PostNapisane: 18.gru.2017 12:03:17 
Użytkownik

jeśli to była twoja pierwsza wymiana oleju, wcześniej mógł być zalany jakimś motodoktorem....

+lato:: honda x11 akrapovic był, czeka na następce
było na zimę: A6 C5 2.5tdi Tip ake Q Avant
było: skodzina megapałer fabia 1.2htp
było: e46 330d+ sedan manual 303@705
było: e39 530d T manual

PostNapisane: 18.gru.2017 13:20:48 
Użytkownik

I co dalej? Jak dziala ten motodoktor ? Po wymianie tego syfu moglo dojsc gdzies do rozstrzelnienia? Przed wymiana oleju przepukalem go plukanka do oleju.

PostNapisane: 18.gru.2017 19:39:58 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Do takich starych kryp podjeżdża się następnym słupem. Nic tam nie majstruj wlej tani olej, jakiegoś doktora przejeździj zimę, a na wiosnę załóż następny silnik.

PostNapisane: 18.gru.2017 20:27:05 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Dokladnie.
Te cud oszczedne silniki oprocz takich atrakcji potrafia uwalic wałki rozrzadu bez wyraźnego powodu.
Naprawić, pogonic i kupic normalne auto zasilane pochodną Jet A-1 ...

PostNapisane: 19.gru.2017 00:22:04 
Użytkownik

Nie takich odpowiedzi oczekiwalem. Ja nie mowie ze tam byl ten motodoktor. Nie wiem jak to sprawdzic.

Autko ma byc zrobione i ma jezdzic. Silnik ma przejechane 250tys km . Dzisiaj sciagnalem dol. Wszystkie podzespoly sa w bardzo dobrym stanie. Jutro sprawdze pierscienie.
Jak bedzie trzeba zrobie generalke pod siebie :p

PostNapisane: 22.gru.2017 12:01:19 
Użytkownik

Direx88 napisał(a):
Nie takich odpowiedzi oczekiwalem. Ja nie mowie ze tam byl ten motodoktor. Nie wiem jak to sprawdzic.

Autko ma byc zrobione i ma jezdzic. Silnik ma przejechane 250tys km . Dzisiaj sciagnalem dol. Wszystkie podzespoly sa w bardzo dobrym stanie. Jutro sprawdze pierscienie.
Jak bedzie trzeba zrobie generalke pod siebie :p

Nie wiem w jakim Ty świecie żyjesz. Następny silnik z gwarancją przebiegu do takiego dziada to koszt 700pln, kupuje się następny i jeździ dalej. Wszystko co zrobione poniżej głowicy nigdy nie będzie tak współpracować jak fabrycznie złożona jednostka. Takie generalne remonty to robiło się w dużych fiatach za PRL-u.

Ale spoko udzielę ci odpowiedzi na jaką czekałeś. Rób szlif, zmień pierścienie , panewki , załóż nowy wał, zrób remont głowicy, zapłać najbiedniej ze 4 tysiące i miej pewność że z rok pojeździsz :D

PostNapisane: 23.gru.2017 00:33:32 
Użytkownik

Okej trafna uwaga , latwiej kupic silnik za 7 stow i wymienic. Ale mam 20 lat , mechanika zajmuje sie od 10 roku zycia. Nie ze sie chwale. Poprostu jestem z tych co wola naprawic niz isc na latwizne i jest to moja pasja. Wszystko co trzeba bylo zrobic zrobilem. Nie wydalem zadnych 4 tysi. Silnik dzisiaj zostal caly skrecony i odpalony. Okazalo sie ze pierscienie olejowe sie zapiekly i w sumie rozlecialy :p silnik przestal kopcic i narazie jest ok . Wystapil jednak problem prawdopodobnie z przepustynica. Naturalnie podczas remontu wyjalem ja i wyczyscilem. Silnik pod odpaleniu pracuje rowno , gdy sie zagrzeje nie trzyma wolnych obrotow. Przepustnica zamyka sie , silnik po chwili schodzi z obrotow i przepustnica otwiera sie zeby nie zgasl. Czasem jednak odmienia mu sie i chwile popracuje rowno. Dodam ze pali zapala sie kontrolka esp .Nie mam vaga i nie wiem jak ta przepustnice skalibrowac. Da sie inaczej to skalibrowac albo wiecie skad bym mogl ogarnac jakiegos "darmowego" vaga? Dzieki Pozdro

PostNapisane: 23.gru.2017 09:11:53 
Użytkownik

Nie no ekstra, widzę że jesteś ogarniętym mechanikiem. Po tym grubym remoncie sprawdź jeszcze raz kompresje, bo to może być przyczyna niedomagania na wolnych obrotach. A co do przepustnicy, jeżeli układ dolotowy jest szczelny, przepustnica czysta, i wszystko sprawne, to po kilkunastu odpaleniach powinna się sama "odnaleźć".

PostNapisane: 23.gru.2017 10:03:19 
Użytkownik

Mały, nie wiem skąd Ty takie brednie bierzesz, że silnik po remoncie nigdy nie będzie tak dobry jak fabrycznie złożony. Kwestia dobrego podejścia, a motor będzie hulał tyle co nowy i według mnie jak ktoś chce pojeździć autem dłużej to zakup używki to debilizm, kupujesz kota w worku, najczęściej zajechanego paździerza, którego ktoś oddał na złom. Znam masę ludzi, którzy robili kapitalne remonty w swoich paździerzach i nic kompletnie się nie dzieje przez x kilometrów i lat. Jak ktoś odwala chałupniczą robote to nawet silnik w motorynce będzie dla niego problemem.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 23.gru.2017 10:31:19 
Użytkownik

Masz racje, mam złe podejście :056:

Strefa czasowa: UTC + 1