.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 11:31:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 1.8T ANB] Błąd 17925 - problem z odpalaniem
PostNapisane: 17.cze.2017 12:37:27 
Użytkownik

Auto: A6 C5
Witam, mam problem z A6 C5 1.8T ANB. Mianowicie problem dotyczy odpalania. Auto kręci, ale nie odpala, czasem jak odpali, to mocno falują obroty i nie reaguje na pedał gazu. Kiedy jest chłodno auto odpala od strzała na zimnym jak i na ciepłym. W gorące dni jest problem z odpaleniem, nawet na zimnym nie odpala. Logi z VCDS:
Obrazek

Wymieniłem przekaźniki w skrzynce ECU, oba zmierzone multimetrem. Zero poprawy. W skrzynce sucho, żadnych śladów wody. Auto było u elektromechanika, który sprawdzał wiązkę, mierzył, stawał na głowie, ale nic nie znalazł. Na internecie jest parę tematów dotyczących tego problemu, ale tematy się urywają i dawno nie było świeżego, więc piszę nowy. Dodam również, że auto nie odpala tak samo na benzynie jak i awaryjnie na LPG. Podmienione zostały cewki beru z innego 1.8T. Na myśl przychodzi mi czujnik położenia wału, ale podczas kręcenia na VAGu normalnie pokazuje obroty.
Ręce mi już opadają. Ktoś może ma jakiś pomysł?
Z góry dziękuję za każdą sugestię i pozdrawiam

@Edit:
Dodam, że wyskakują w związku z tym różne błędy z osprzętem, w tym wypadku EVAP, czasem SAI

Tytuł: Re: [A6 C5 1.8T ANB] Błąd 17925 - problem z odpalaniem
PostNapisane: 22.cze.2017 16:21:36 
Użytkownik

z tego co słyszałęm do wymiany jest przekaźnik nr 30, znjadujący sie obok sterownika silnika na podszybiu. Mam ten sam bład, wyskakuje mi sporadycznie

PostNapisane: 06.maja.2018 18:15:51 
Użytkownik

Mam podobny problem też silnik ANB, nie chce Cie martwić ale ponad pół roku z tym walczę a efektów zero.

PostNapisane: 06.maja.2018 20:12:40 
Użytkownik

bagietov napisał(a):
Witam, mam problem z A6 C5 1.8T ANB. Mianowicie problem dotyczy odpalania. Auto kręci, ale nie odpala, czasem jak odpali, to mocno falują obroty i nie reaguje na pedał gazu. Kiedy jest chłodno auto odpala od strzała na zimnym jak i na ciepłym. W gorące dni jest problem z odpaleniem, nawet na zimnym nie odpala. Logi z VCDS:
Obrazek

Wymieniłem przekaźniki w skrzynce ECU, oba zmierzone multimetrem. Zero poprawy. W skrzynce sucho, żadnych śladów wody. Auto było u elektromechanika, który sprawdzał wiązkę, mierzył, stawał na głowie, ale nic nie znalazł. Na internecie jest parę tematów dotyczących tego problemu, ale tematy się urywają i dawno nie było świeżego, więc piszę nowy. Dodam również, że auto nie odpala tak samo na benzynie jak i awaryjnie na LPG. Podmienione zostały cewki beru z innego 1.8T. Na myśl przychodzi mi czujnik położenia wału, ale podczas kręcenia na VAGu normalnie pokazuje obroty.
Ręce mi już opadają. Ktoś może ma jakiś pomysł?
Z góry dziękuję za każdą sugestię i pozdrawiam

@Edit:
Dodam, że wyskakują w związku z tym różne błędy z osprzętem, w tym wypadku EVAP, czasem SAI

Słuszny trop . miałem podobnie .... , czujnik wału nie pokaże błędu na kompie ... odpalał jak chciał , nie było reguły co i jak kiedy . Wymień czujnik położenia wału , i zakładam , że będzie po kłopocie . Mi też pokazywało różne błędy , ... , .. wyskoczył mi błąd immobilizera ... , i coś jeszcze .... , jeszcze wskazówką może być jeden trop ... , przekaźnik od załączania pompy paliwa w baku , ..... rozebrałem go profilaktycznie , ... i podgiąłem mu styki , ... tak by wszystkie równo , i mocno się stykały z płytką przy załączaniu .

PostNapisane: 07.maja.2018 09:36:34 
Moderator

Auto: Audi S4
Podejrzany zaworek jednokierunkowy systemu EVAP.... i od tego bym zaczął..

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Strefa czasowa: UTC + 1