Witam wszystkich na forum,
Jeśli wszystko dobrze pójdzie lada moment stanę się dumnym posiadaczem swojej pierwszej Audicy. Na oku jest A4 B8 Limuzyna z 2.0 TDI 143/177 KM i manualną skrzynią biegów. Dużo czytałem o tych silnikach i większość opinii utwierdza mnie w przekonaniu że to dobry wybór. Mam problem natomiast z paroma kwestiami podczas zakupu auta na które mam nadzieję jakaś dobra dusza odpowie mi:
1. Sprawdzenie auta w ASO - ostatnio byłem zobaczyć na żywo pierwszą sztukę, Pani w komisie powiedziała mi że nie można auta sprawdzić w ASO ponieważ może to zrobić jedynie właściciel i nic się nie dowiem. Szukając informacji na ten temat nie umiem znaleźć jednoznacznej. Część osób mówi że to prawda, inni zaś że ASO bez problemu udostępniło im historię napraw.
2. Jeśli powyższa kwestia to prawda, jak zatem sprawdzić historię co było robione w aucie - ufać ślepo pieczątce w książce serwisowej? A jeśli jest ona zza granicy i w obcym języku? Google tłumacz i każde słowo z książki poklei tłumaczyć raczej odpada
3. Jaka powinna być warstwa lakieru +/- podczas sprawdzania czujnikiem i ile mogą wynosić różnice na poszczególnych elementach?
4. Tutaj może ogólnie - na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupu? Oprócz podstaw w każdym aucie jak wycieki na silniku, lakier, wytarcie elementów itp. jest coś na co warto zwrócić szczególną uwagę w tym danym modelu?
Pytania mogą się wydać dla niektórych śmieszne/głupie/nie w tym miejscu i jeśli ktoś musi to głośno powiedzieć to proszę bardzo, mnie jednak odpowiedzi na nie będą bardzo przydatne, jeśli ktoś może coś doradzić spoza puli pytań jestem chętny chłonąć naukę
. Jeśli temat nie jest w odpowiednim dziale proszę admina o jego przeniesienie i pozdrawiam.