.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 07:35:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomoc w zakupie Audi A3 8P
PostNapisane: 12.wrz.2018 15:50:11 
Użytkownik

Siemka Wszystkim :)

Mam na uwadze kilka aut ale i też właśnie audi A3 8P i teraz chciałbym zadać kilka pytań :

1.) Blacharka rozumiem w tych audi jest pancerna ? miałem stare B4 to w ogóle rdzy nie było a jak to jest w Audi A3 z np. 2005 roku ? Rozumiem , że ocynk ?

2.) Silnik... tutaj może napiszę jak auto będzie użytkowane. Ogólnie szukam auta głownie do miasta 90% . Nie interesują mnie sportowe doznania ale też fajnie gdyby auto nie było zupełnym mułem. Chodzi o to , że auto będę użytkować głównie w mieście i czasami w weekend jakiś wypad dalszy . Zależy mi by silnik był nie drogi w naprawie .

3.) Czy da się kupić zadbane A3 do 20 tys ? Oczywiście wiem co to allegro.pl , oto moto i przeglądam oferty i jest pełno w tej cenie ale pytam fachowców. Interesuje mnie rocznik minimum 2005 i max 2007 bo wyżej wiadomo , że za 20 tys to ulepy. Z wyposażenie nie musi być full. Aby była klima i el.szyby . Reszta nie ważna. Da się ? :)

Tytuł: Re: Pomoc w zakupie Audi A3 8P
PostNapisane: 12.wrz.2018 16:49:31 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Benzyna/diesel?
Ośka/quattro?
A3 to Golf ze znaczkiem Audi. Albo szukaj Audi A4 albo VW Golfa /Seata Leona etc ...

1) Zapomnij o jakości blachy którą miało B4.
Juz od B5 rudy dawał się we znaki.

2) Jeśli robisz < 10 km w jedną stronę - szukaj benzyny. Jeśli nie - szukałbym diesla.

3) Trza zapłacić ile się należy za zdrowy egzemplarz. Okazje powodują ból głowy i drenaż kieszeni.

PostNapisane: 12.wrz.2018 17:20:44 
Użytkownik

Tylko benzyna wchodzi w grę . Robię mało km więc diesel odpada. Podoba mi się Audi A3 i na nim tylko chciałbym się skupić. Rozumiem , że nie ma sensu łapać się tych okazji i kupować najtańsze auto. Wiem o tym ale czy do 20 tys kupie zadbane A3 ? Nie mówię tutaj o 2008 roku ale tak np. 2006 .

PostNapisane: 12.wrz.2018 19:46:37 
Użytkownik

Te dwie dychy to koszt gołego auta czy łącznie z pakietem startowym?

PostNapisane: 12.wrz.2018 19:57:43 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Te dwie dychy to koszt gołego auta czy łącznie z pakietem startowym?

Ogólnie chciałbym np. auto za te 18 tys + coś na start by było czyli wymiana rozrządu i ogólne podstawy z kupnem auta. Czyli chciałbym tak do 18 tys kupić auto. Bo mam budżet 20 tys . Z wyposażenia nie musi mieć bajerów . Klima i el. szyby to konieczność. Reszta zbędna i naprawdę wiem co mówię bo już wiele razy ktoś mi mówił " będziesz żałować " . Nie , nie będę żałować . Auto zostanie długo bo ja je na dwa lata max potrzebuje a później Tacie dam .

PostNapisane: 12.wrz.2018 20:13:58 
Użytkownik

Ciężko będzie ...

PostNapisane: 12.wrz.2018 20:17:05 
Użytkownik

Czyli twierdzisz , że nie da się za 18 tys kupić A3 z 2006 roku z klimatyzacją i elektrycznymi szybami ?

Przecież jakby nie patrzeć to już starocie i miałbym dać za takie auto niby 30 tys ? Za 30 tys to wiesz jaki wybór już jest. Naprawdę dziwi mnie to , że za 18 tys nie da się kupić choćby 2005 rocznika A3 .....

To Leona też się nie da ?

PostNapisane: 12.wrz.2018 20:18:51 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Da się moim zdaniem.

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

PostNapisane: 12.wrz.2018 20:26:34 
Użytkownik

Tomek1990 napisał(a):
Czyli twierdzisz , że nie da się za 18 tys kupić A3 z 2006 roku z klimatyzacją i elektrycznymi szybami ?

Przecież jakby nie patrzeć to już starocie i miałbym dać za takie auto niby 30 tys ? Za 30 tys to wiesz jaki wybór już jest. Naprawdę dziwi mnie to , że za 18 tys nie da się kupić choćby 2005 rocznika A3 .....

To Leona też się nie da ?

Nie napisałem że się nie da , ale że będzie ciężko ...
Wszystko zależy od stanu, wyposażenia,oraz tego co zastaniesz z elementów eksploatacyjnych (opony,aq,rozrząd,heble).
Uwierz mi że to wszystko kosztuje a z własnego doświadczenia wiem że im bardziej zainwestujesz przy zakupie w naprawdę zadbane auto tym lepiej na tym wyjdziesz.
Przykładowo - wolałbym dać za taką furę 25 kPLN i nie musieć wpakować w niego dychy niż kupić okazję za 15 i walczyć z nim przez najbliższe lata ...

PostNapisane: 13.wrz.2018 14:05:27 
Użytkownik

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Jak przeglądałem sobie ogłoszenia na internecie to moim zdaniem śmiało można taką audi do 20 tys kupić z 2005 rocznika. Owszem trzeba dokładnie sprawdzić ale którego używanego auta nie trzeba ? Przecież szrotem okazać się może auto za 80 tys a co dopiero 12 letnie które swoje już też przeszło . Wystarczy popatrzeć sobie na te aukcje gdzie sprzedawane są auta za 80 tys po ogromnych dzwonach . Nigdy nie byłem osobą która myśli , że za połowę ceny rynkowej dostanie super auto bo okazji nie ma. Nie wierzę w żadne magiczne opisy " okazja z powodu wyjazdu za granicę , powiększona rodzina " . Ale też nie dałbym 25 tys za auto z 2004 roku . Przepraszam ale nie. Wiem , że Audi , passaty itp są w cenie ale bez przesady. Nie wierze , że nie da się kupić 2005 rocznika audi a3 z słabym wyposażeniem ( klima + el. szyby ) do 20 tys. Tak więc szukać będę .

Jedynie pozostaję kwestia silnika :)

PostNapisane: 13.wrz.2018 15:37:42 
Użytkownik

Ja trzymam się zasady iż szukam za 80% najwyższej ceny allegro/otomoto , import z Reichu,Szwajcar czy Holandia.
Od wielu latach ze skutkiem zadowalającym.
Oczywiście nie wierzę sprzedawcy jak psu i vag,ściezka diagnostyczna,miernik lakieru są obowiązkiem.
Wyjątkiem był ostatni zakup zabytka, gdzie nie było sensu nawet vaga zapinać ... :D

PostNapisane: 14.wrz.2018 16:32:03 
Użytkownik

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Dziś jak wracałem z pracy spotkałem kolegę i kupił takie Audi A3 czarne ale 3 drzwiowe z 2006 roku za 18 tys z silnikiem 1.6 benzyna i tak sobie je oglądałem i bardzo podoba mi się , także biorę pod uwagę Seata Leona , Audi A3 . Ale nie o tym teraz mowa. Ogólnie nie znam się na autach w sensie jak będę kupować to potrafię sprawdzić podstawy aby i zawsze jeździłem z autem do znajomego mechanika który brał go na kanał , sprawdzał blacharkę , miernik i ogólnie to co się dało to zobaczył i nie trafiłem jeszcze na typową minę ale niestety zakończył działaność i się tym nie zajmuje. Ogólnie warto skorzystać z usług firm które sprowadzają samochody ? Widzę , że jest wiele stron internetowych gdzie ludzie zajmują się sprowadzaniem auta na życzenie i np. płaci się za to 1000-1500 zł i oni dają niby gwarancje na auto , przebieg i wszystko na piśmie. Myślicie , że warto z tego skorzystać czy to jest blef i Ci ludzie też potrafią oszukiwać ? Bo widzę , że niektóre strony mają mega pozytywne opinie jak np. autoklasa która ściąga auta ale oni zajmują się importem aut od 25 tys dopiero ...

PostNapisane: 15.wrz.2018 08:37:58 
Użytkownik

Chłopie kupujesz auta za niecałe 2 dychy w dodatku 12 letnie zaznacz na otomoto swoją lokalizację i zasięg 100 150 km i wybieraj ja rozumiem że to może być dla ciebie duża inwestycja ale będziesz szukał cukierka robił kilometry po kraju a trafi ci się perełka z przwwierconym filtrem siatkowym smoka ale za to pięknie wyglądające. Szukasz 1.6 mpi w bliskiej okolicy i wybierasz co jest najsensowniejsze to są chodliwe auta jak będzie mina popchniesz dalej albo za niewielkie pieniądze doprowadzi do stanu jaki ma być. Nawet zamawiając wizję przez jakiegoś autogladacza za kasę nie masz pewności że zrobi to tak jak trzeba przebieg w papierach jak cena do negocjacji albo była negocjowania w Niemczech albo w Polsce tak wygląda rynek im tańsze samochody tym większe jaja. W 2014r kupiłem okazję a3 3d za 14,5 tys 2.0 fsi w automacie zrobiłem 70kkm i sprzedałem nic się nie sypnelo poza termostatem. Szukaj i oceniaj na chłodno jak masz pecha to masz jeśli masz. Odrobinę szczęścia będziesz zadowolony

Dacia Logan van 2010 1.5 dci gruźlik do tyrania jest od 2017
Polo VI 2018 1.0 tsi jest od 2018
Xc90 2.4 2005 jest od 2020

PostNapisane: 22.wrz.2018 09:21:45 
Użytkownik

Dziękuje Wszystkim za pomoc i odpowiedzi. Już mam swój typ auta którego będę szukać ale powiedzcie mi jeszcze tylko jedno jak to jest z kupowaniem aut od handlarza ? Czy wgl istnieje uczciwy handlarz lub osoby pracujące w komisie ? Przeglądam ogłoszenia i tych samochodów od osób prywatnych jest jak na receptę czyli bardzo , bardzo mało a 90% to handlarze . Elbląg , Starogard Gdański i zdjęcia robione w tej samej perspektywie i miejscu z opisem " idealny " . Ja boje się aut od handlarza , komisu i z góry je odrzucam . Jak to jest ? Może ktoś z Was z Gdańska zna jakiś rozsądny komis ?

PostNapisane: 22.wrz.2018 09:36:57 
Użytkownik

Auto: BEX+ Quattro
Elbląg i Starogard to zagłębie handlarzy - leżą przy DK22, która przebiega od Gorzowa...
Zapytaj Bloka, może będzie wiedział o kimś z Pomorskiego Klubu Audi, kto ma podobne auto na sprzedaż.

Tytuł: Pomoc w zakupie Audi A3 8P
PostNapisane: 22.wrz.2018 10:17:19 
Moderator

Auto: V70
Sam teraz kupiłem swoją eSkę ze Starogardu z placu. Wszędzie znajdziesz złom jak i rodzynki. Nie każdy handlarz to oszust czy złodziej. Tak samo prywatny sprzedawca może cię oszukać, nie ma na to patentu.
ps. auto z Radomia też już miałem i było super :)

PostNapisane: 22.wrz.2018 10:28:20 
Użytkownik

void napisał(a):
Elbląg i Starogard to zagłębie handlarzy - leżą przy DK22, która przebiega od Gorzowa...
Zapytaj Bloka, może będzie wiedział o kimś z Pomorskiego Klubu Audi, kto ma podobne auto na sprzedaż.

Raz się nadziałem kupując kupę lat temu Golfa 4 z 1.9 TDI od handlarza i powiedziałem sobie , że już nigdy auta od komisu , handlarza nie kupię choćbym miał szukać samochodu przez dwa lata . W tedy byłem gówniarzem , głupi i kupowałem oczami . Wsiadłem , handlarz mnie przewiózł . Moc była , muzyczka leciała to zwariowałem i kupiłem jak na tamte czasy kilku letniego golfa w którego na starcie włożyłem z 8 tysięcy i wcale nie kosztował mało . Z perspektywy czasu wiem , że to był krętacz i w żadne jego słowo wierzyć się nie powinno. Ale to była moja wina. Młody , naiwny i pierwsze auto za odłożone pieniądze . Teraz nie chcę tego błędu popełnić. Wiem , że szukam auta za 20 tys i cudów nie kupie ale jak patrzę na wpisy stron zajmujących się sprawdzaniem np. BMW jak strona bimmer check itp. i widzę jak auto za 50 tys lub 60 tys a nawet 150 tys jest składane z dwóch to po prostu wiem , że nadziać się można nawet na 5 letnie auto za 50 tys . Nie ma zasady .

Ja szukam auta przede wszystkim zadbanego bez jakiegoś mega wyposażenia . Naprawdę nigdy mnie to nie rajcowało. Klimatyzacja + el. szyby i naprawdę więcej to tylko dodatki które mogą być ale nie muszą.

Przeglądam codziennie serwisy olx.pl , trójmiasto.pl , allegro i otomoto i niestety żadne nowe ogłoszenia się nie pojawiają i stoją tam same auta które widziałem np. 3 tyg temu z tym , że obniżona cena , także sprzedać się nie chcą. No i 90% tych ogłoszeń to starogard gdański , elbląg , chojnice - sami handlarze . Już sama treść ogłoszenia mnie zniechęca i tytuł . W tytule " śliczny , bezwypadkowy , igła " A w treści ogłoszenia spalanie 5.5L/100 km benzyny w mieście , zdjęcia z retuszem i wypicowane auta. Oglądałem ostatnio w Gdańsku passata B6 który na zdjęciach wyglądał ślicznie i był w komisie obok którego mieszkam to mówie sobie a podejdę na piechotę chociaż dla jaj zobaczyć. Auto na zdjęciach śliczne a na żywo tragedia. Odchodzący lakier , felgi zniszczone do renowacji , fotel kierowcy aż złuszczony i przetarty , kierownica dosłownie gładka , obok stacyjki wszystko w opłakanym stanie , odpadająca klamka pasażera , zle spasowanie przodu - nierówne szpary + lewy reflektor jak nowy a prawy zmatowiały . Środek zniszczony . A w ogłoszeniu wspaniałe zdjęcia + opis . Także auta od handlarza i z komisu na pewno nie kupię. Jedynie osoba prywatna która poda VIN i zgodzi się podjechać sprawdzić auto choćby na stacji diagnostycznej u mojego znajomego . Inaczej po prostu dziękuje takiej osobie. Najgorsze w tym wszystkim jest to , że 90 % ogłoszeń to sami handlarze i ręcę mi opadają bo gotówkę mam a nie mam nawet jechać czego oglądać . Auto z odległości 500 km w ogóle nie szukam bo wiem , że to strata czasu. Idzie się łatwo rozczarować a za koszty nikt nie zwróci . Przez telefon każdy będzie mówić , że auto super itp . Standard. Także nie wiem w sumie co zrobić. Mam kumpla który skorzystał z usług panów z firmy zajmującej się załatwieniem auta z potwierdzonym przebiegiem , lakierem itp i faktycznie znaleźli mu auto zadbane w oryginalnym lakierem i przebiegiem i to auto widzę co rusz na żywo i naprawdę b.ładne . Także czasami zastanawiam się nad tym. Nazwy firmy nie podam z wiadomych przyczyn .

Ogólnie auta jakie mnie interesują to :

Seat Leon
Audi A3 8P
VW passat b6
Ewentualnie GOLF 5 z ostateczności
Honda Accord

Najbardziej podoba mi się Passat B6 z tych aut w sedanie ale wiem , że ciężko dostać i po prostu nie mam sprecyzowanego auta a kupiłbym to co byłoby w najlepszym stanie. Nie wierzę , że za 20 tys nie da się kupić 2006 rocznika któregoś z tych aut z benzyną i przeciętnym wyposażeniem - bez bajerów.

Jeśli chodzi o to jak ja bym sprawdzał auto to :

1.) Na początku w rozmowie prośba o podanie numeru VIN + z góry zaznaczenie , że autem chcę jechać na stacje diagnostyki
2.) Weryfikacja VIN
3.) Jeśli z VIN wyjdzie wszystko ok to umówienie się na oględziny i teraz co mogę sprawdzić ?

U znajomego w stacji kontroli pojazdów sprawdzę stan zawieszenia . Hamulce , tarcze , amortyzatory ogólnie zawieszenie .

Stan blacharki + podwozia + czujnik lakieru

Jako , że ten facet jest też mechanikiem to ogólnie osłuchanie silnika + jego wygląd ( wycieki itp ) .

Ogólnie taka kontrola pojazdu bo wiadomo , że wszystkiego się nie sprawdzi.

PostNapisane: 22.wrz.2018 11:08:49 
Moderator

Auto: V70
Myślisz, że my kupujemy inaczej?
Jeśli auto nie jest od znajomego to przeważnie jest droga przez mękę. Czatowanie na stronach ogłoszeń i nadzieja, że coś się pojawi.
Do tego potęguje to fakt, że marki które szukasz są bardzo popularne. Gdybys szukał Volvo czy Saaba było by trochę łatwiej.

PostNapisane: 22.wrz.2018 11:28:46 
Użytkownik

emge napisał(a):
Myślisz, że my kupujemy inaczej?
Jeśli auto nie jest od znajomego to przeważnie jest droga przez mękę. Czatowanie na stronach ogłoszeń i nadzieja, że coś się pojawi.
Do tego potęguje to fakt, że marki które szukasz są bardzo popularne. Gdybys szukał Volvo czy Saaba było by trochę łatwiej.

No ja codziennie przeglądam ogłoszenia na trzech serwisach aby chociaż jechać coś oglądać bo już po ogłoszeniu widać czy warto czy nie. Volvo S40 też biorę pod uwagę ale w ostateczności. Ponoć 1.8 silnik polecany jest ten 125 Km . Saab mi się w ogóle nie podoba.

Jeśli nie będę mógł nic znaleźć i nikt wśród znajomych nie da " cynku " z autem to chyba zlecę szukanie auta jakiejś firmie która ma dobre opinie. Wolę zapłacić te 1000 zł dodatkowo ale mieć w miarę pewne auto. Oczywiście też nie wierzę tak w 100% tym firmom ale jednak tak jak wspominałem kolega kupił przez taką firmę auto i faktycznie wszystko było zgodne z dokumentacją którą dostał czyli szczegółowy raport o karoserii itp . Przebieg również się zgadzał bo sprawdzał samemu tak z czystej ciekawości jeszcze. O tyle plusem jest to , że podaje się wymagania i oni szukają tego auta a mnie nic nie interesuje. Zobaczę...

PostNapisane: 22.wrz.2018 13:07:17 
Użytkownik

Auto: BEX+ Quattro
emge napisał(a):
Sam teraz kupiłem swoją eSkę ze Starogardu z placu. Wszędzie znajdziesz złom jak i rodzynki. Nie każdy handlarz to oszust czy złodziej. Tak samo prywatny sprzedawca może cię oszukać, nie ma na to patentu.
ps. auto z Radomia też już miałem i było super :)

"Prywaciarze" też mają swoje za uszami, przekonałem się osobiście.

Emge, mógłbyś dać namiary na sprzedającego? Zdrową eskę trudniej trafić niż cywilną odmianę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1