.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 17:03:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [All] Jakie opony na zimę 2018/2019
PostNapisane: 19.paź.2018 13:06:26 
Klubowicz

bloku napisał(a):
Sprinter napisał(a):
Ale że jak ? Nalewka jest niby lepsza w czymkolwiek od nowej opony zimowej ? Kto ma takie pomysły w ogóle ?
Ano technologia poszla do przodu. Nalewka obecnie jest robiona tak jak zwykla opona. Dlaczego tansza? Bo baze juz maja i nie musza jej robic.

Ja uzywalen nalewek i uzywam. Nie boje sie ich. Fakt, ze w deszczu slabiej sie zpisuje. Na suchym jest glosna i plywa ale na sniegu i lodzie ze wzgledu na woeksza elastycznosc sprawuje sie lepiej niz nie jedna nowa markowa.

Obecnie bede uzywal conti bo takie dostalem do auta. Ale jak ske nie sprawdza kupuje Yoko.

Ach te dyskusje z Tobą.

Używasz, bo jest tańsza. Lepsze zachowanie na śniegu, to dorabianie ideologii.

Słaba w deszczu, słaba na suchym, pływa, hałasuje, być może lepsza w śniegu (choć się nie zgodzę) niż bliżej nieokreślone, niektóre innych producentów nowe. Czyli nawet według Twoich kryteriów i polskiego klimatu ostatnich lat, 99% czasu użytkowania jest gorsza... Super.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 19.paź.2018 21:16:06 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Adam to inaczej:
4x 100 PLN za Profila w 15tce - żona jeździ po mieście głównie. Starczają jej na 4 sezony.

4x 250 (najtańsza dobra opona markowa) w 15tce - również na 4 sezony.

4x 140 za Profile w 17tce - upalane na śniegu w zabawkach vs 4x 480 za opony w danym rozmiarze ale markowe.

Obie spełniają tą samą rolę. Widzisz oszczędność?

W żadnym z tych przypadków mankamenty nalewek nie mają większego znaczenia. Bezpieczeństwo? Jak dotąd żadna opona nie wystrzeliła, nie było kraksy, nie było sytuacji awaryjnej.

Będę ich bronił bo przez ostatnie 10 lat technologia nalewek mocno poszła do przodu.

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

PostNapisane: 19.paź.2018 23:30:02 
Użytkownik

Ja napisal3m swoje i nie chce mi się dyskutować z przeciwnikami, którzy mówią nie, bo nie...
Ja wiem swoje, nalewajki mam w busach. Walą ciężkie kilometry, a różnicy w prowadzeniu nie widzę. Ale skoro twierdzicie, że są do dupy to coś w tym jest :):
Plus bezsprzeczny argument bloka- cena ;)
Przekonałem się do nalewajki jak poprzedni właściciel dorzucił zimowki do mojej 2.7T. Przejechałem na nich 4 sezony, chwilami miały ciężko i nigdy mnie nie zawiodły, tym bardziej, że quattro ryje przodem na skręconych kołach :)
Tyle ode mnie, jeżeli ktoś chce, niech wypróbuje, a jeżeli nie to niech nie próbuje, ale też nie pitoli jakie to zło i zagrożenie!
Wybuchu nie doświadczyłem, kapcia tez nie. Są ciche,bo głośność w dużej mierze zależy od rzeźby bieżnika.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 20.paź.2018 16:56:32 
Klubowicz

Nie bo nie ? Masz listę argumentów, zresztą wskazywanych przez samych użytkowników wyżej, Twoją jest cena i tu jest sedno całej dyskusji. Cena czyni cuda.

Ktoś idzie na kompromis, akceptuje jakieś tam wady, ok, wybór jak wybór, ale bez wciskania bzdur, że jest w czymś lepsza.

Przez 20 lat nie złapałem gumy w swoich autach, o czym to świadczy ? O niczym, tak samo jak wypisywanie, "jeżdżę nie widzę różnicy".

Kiedyś na dość śliskim torze porównywaliśmy prowadzenie na różnych oponach zimowych w takich samych autach, różnica była momentami zadziwiająca. Czy to widać w jeżdżeniu w koło wiatraka ? Absolutnie nie i na tym właśnie polega kompromis z nalewajkami.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 20.paź.2018 19:22:17 
Użytkownik

No tak, jeżeli autem jeździsz na co dzień jak na torze to gratuluję :)
Napisałem, że nie widzę różnicy, bo jej nie widzę, więc w czym rzecz? zgadzać się nie musisz, ale skoro nie wiesz jak się na tym jeździ, dlaczego podważasz i próbujesz z kogoś głupka robić? Napisałem swoją opinię i wyraźnie zaznaczyłem, że nie będzie popularna, a tutaj nagle gównoburza powstała. Ja żyję, auta są całe, więc chyba o czymś to świadczy,nie? No tak - nie, nie świadczy, bo nalewajki to gówno, nie nadają się nawet do taczek na budowę i basta! "Moja racja jest najmojsza..."

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 20.paź.2018 21:18:43 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Sprinter napisał(a):
Nie bo nie ? Masz listę argumentów, zresztą wskazywanych przez samych użytkowników wyżej, Twoją jest cena i tu jest sedno całej dyskusji. Cena czyni cuda.

Ktoś idzie na kompromis, akceptuje jakieś tam wady, ok, wybór jak wybór, ale bez wciskania bzdur, że jest w czymś lepsza.

Przez 20 lat nie złapałem gumy w swoich autach, o czym to świadczy ? O niczym, tak samo jak wypisywanie, "jeżdżę nie widzę różnicy".

Kiedyś na dość śliskim torze porównywaliśmy prowadzenie na różnych oponach zimowych w takich samych autach, różnica była momentami zadziwiająca. Czy to widać w jeżdżeniu w koło wiatraka ? Absolutnie nie i na tym właśnie polega kompromis z nalewajkami.

Kiedy ostatnio używałeś zimowej nalewki dobrej klasy?

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

PostNapisane: 21.paź.2018 21:12:22 
Użytkownik

emge napisał(a):
Na zimę lepszych od Nokiana nie miałem. Ośką w górach dawały radę aż miło.

Też tak uważałem dopóki nie kupiłem Yokohamy Winter V905. Jednak są lepsze i lepiej się na nich prowadzi, możesz mi wierzyć na słowo.

PostNapisane: 21.paź.2018 22:21:25 
Klubowicz

Chłopaki, co Wy z tymi nalewajkami... Jak ktoś lubi, to niech kupuje. Miałem różne, jedne mam do tej pory w Cygaro, ale nigdy nie powiem, że są lepsze od nowych. Zdarzały się całkiem fajne, ale zwykle albo trzeba było ładować od groma ciężarków, albo były krzywe, albo śliczne-higieniczne, ale śliskie na wszystkim poza suchym asfaltem. A jeśli były ciche i przyczepne, to po roku pojawiały się pęknięcia gumy na bokach. Nalewajki do busa, ciężarówki, traktora - zdecydowanie tak. Ale nie do osobówki z mocnym silnikiem. Do miasta i dojazdów do pracy może jeszcze OK, ale w trasę i na autostradę to już tak sobie. Argumentów jest wiele: przyczepność, komfort, opory toczenia... Ale - jeden lubi brunetki, drugi woli blondynki, jeden lubi chłopaków, inny woli dziewczynki. Nie ma sensu bić piany. Ja się z nalewek wyleczyłem właśnie w tzw. sytuacjach awaryjnych typu TIR wjeżdżający na lewy pas tuż przed mój zderzak przy dwukrotnej różnicy prędkości. Po prostu uważam, że przy tak niewielkiej różnicy cen nie warto.

Pozdrawiam

PostNapisane: 26.lis.2018 23:40:49 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Yokohamy kupione, czekam na dostawę. Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1