Zarathustra napisał(a):
Przepraszam że się wetnę, ale dziwna sprawa z tym hałasem od opon, bo u mnie jest podobnie w A6C5. Zmieniłem opony na zimowe w połowie listopada i wydawało mi się że są głośniejsze niż rok temu (opona to YOKOHAMA - obecnie 2 sezon) ale olałem temat. Jednak hałas ten był na tyle denerwujący że na początku stycznia podjechałem do wulkanizatora z prośbą o zmianę opon tył<>przód gdyż pomyśłałem że może źle mi założyli. Efekt był taki że nie było poprowawy, więc dałem go lewarek i zmieniałem opony tak aby było jak najciszej. Nadal jest głośno, choć w tym ustawieniu najlepiej, teraz pytanie: czy jak faktycznie ktoś się pomylił i źle założył opony (pomyłka tył<>przód) i jak tak jeździełem przez około 2 miesiące to po zmianie na dobre ułożenie hałas będzie nadal ? Czy zamiana opon tył<>przód ma wogóle wpływ na ich głosność? Pomóżcie proszę bo opona fajnie trzyma, ale przy takim hałasie (własnie jakbym miał opony offroad jak mówił przedmówca) to raczej będę je spuszczał i kupował coś innego.
Zakładając, że opony są prawidłowo założone (zgodnie z kierunkiem, o ile są to opony kierunkowe) oraz, że mają odpowiednie ciśnienie - jeśli w pierwszym roku było ok to jest możliwość, że któraś z opon jest uszkodzona (stąd po przełożeniu tył/przód może być lekka poprawa). Oglądałeś opony, czy nie ma jakichś pęknięć czy śladów nierównomiernego zużycia? Na letnich była cisza?