Powiem Wam, że ta cała sytuacja z Covidem ma też pozytywne strony. W poniedziałek postanowiłem przerejestrować nowo zakupiony samochód. Nastawiłem się na tygodniową batalię bo przecież wszędzie pozamykane, praca zdalna, rejestracja i umawianie przez internet - ale bojowo nastawiony myślę przebrnę przez to jakoś. Chciałem złożyć PCC-3 przez internet - mamy cyfryzację. Poległem a właściwie przeglądarki bo nie mogły załadować Javy. Zlałem temat, wydrukowałem kwit, zarezerwowałem wizytę przez internet na godz. 13:00. Wbijam do US o 12:55 a tam pustki. Mówię kobietce na informacji, że ja na 13:00 mam wizytę, spojrzała na salę obsługi i powiedziała, żebym szedł do umówionego okienka. Podchodzę, kobietka wzięła mój kwit, sprawdziła, czy aby cena na umowie nie za niska, wypisała na karteczce z nr konta kwotę do zapłaty bez żadnej korekty ceny auta i po temacie. Czas spędzony w US to 5 minut.
Skoro tak szybko poszło to próbuję z wydziałem komunikacji. Dzwonię do WK i pytam jak wygląda sytuacja u nich. Mila Pani przez telefon informuje mnie, że w związku z pandemią czas na przerejestrowanie auta to 180 dni, ale jeśli chcę to ogarnąć wcześniej to mogę się umówić na wizytę przez internet, najbliższy wolny termin to coś koło 27 listopada (temat ogarniam w poniedziałek 16 listopada) albo jak mam czas to mogę przyjechać, poczekać w kolejce i wezmą mnie między petentami "internetowymi". Postanowiłem spróbować, cisnę do WK. Zajeżdżam na miejsce a tam zero ludzików, biorę kwit z automatu kolejkowego, system zaprasza mnie od razu do okienka. Przekazuję papiery do przerejestrowania (miałem już wcześniej wypełnione), kobietka wysyła mnie po tablice bo na wszelki wypadek nie demontowałem z auta bo nie wiedziałem, że tak gładko będzie szło. Zanim wyszedłem poprosiłem o numer, który będzie zawierał konkretną cyfrę - bez problemu. Wracam z tablicami za max 10 minut, Pani zaprasza mnie do okienka w celu opłacenia kartą nowych tablic i dowodu. Cała procedura zajęła max 20 minut.
W tamtym roku na rejestrację auta potrzebowałem łącznie co najmniej 4-5 godzin.