Witam, mam problem z autkiem audi a4 b6 avf 1.9 quattro, mam je kilka miesięcy, problemy się zaczęły jak przeczyściłem EGR`a, od tego czasu słychać przy przyśpieszaniu ( ok. 1600-2600obrotów) takie nie za głośne z pod maski charczenie, trzepotanie, zgrzyt, nie wiem jak to nazwać, dzieję się to tylko przy przyśpieszaniu zgrzytnie na sekundę bądź dwie, szarpnie lekko autem i jedzie dalej. Ostatnio rozkręciłem znów egr`a, wymieniłem uszczelkę pod nim i oring, wymieniłem zawór n75 i ten drugi (nie pamiętam nazwy), wymieniłem wszystkie wężyki ciśnieniowe i nadal problem występuje. Prawie byłem pewien że to turbina (łopatki) oddałem do mechanika, który się tym zajmuje i on twierdzi że turbina jest ok, wszystko jest super, zwrócił uwagę mi że to może być kolanko za egr`em, wymieniłem je i przy jeździe autem 40km zachrapotało tylko dwa razy. Mechanik ten obstawia gdzieś nieszczelność, ale czy to by powodowało tez taki zgrzyt? Występuje to średnio co minutę podczas jazdy, jest nagłe odcięcie turbiny jakby na sekundę i jedzie dalej. Co jeszcze mi nie pasuje to to że czuć delikatne szarpnięcie jak turbina się załącza, a powinno odbywać to się płynnie, jak wcześniej. Już nie wiem co robić.
Powiedzcie mi czy te kolanko za egr`em może mieć lekką szparkę 2mm czy to jest normalne?
link do kolanka -
https://iv.pl/images/e56dbb51371c06f8e4ac58878d1a6f2f.jpg