rodzynek napisał(a):
Wiadomość z ostatniej chwili (przynajmniej ja się teraz dowiedziałem:D )
Kolega, kolejny naiwny, znalazł gościa oferującego sprowadzenie auta z zagranicy. Wpłacił mu 1000 zł. A koleś zniknął. Doszedł do tego, że posługuje się różnymi numerami telefonów i numerami kont bankowych - raz jest to Pekao z Poznania, innym razem BPH z Krakowa. W każdym razie nazwisko stale to samo (skradziony dowód?) - Dariusz Nowak, raz w adresie ma Poznań a raz Wrocław. Komórki to 603128529, 695169973.
Myślę, że tu naiwnych nie ma ale to tak ku przestrodze.
Sa, a raczej ex-naiwny na pewno jestem ja. Wplacilem kiedys firmie 1000PLN za sprowadzenie 100 TDI z GS, sprawdzlem istnienie, regon i adres i wyslalem. Po tygodniu koles sie stracil, telefon nie dzialal, ja wkur.... Na stacjonarny po 2 ygodniach dodzwonilem sie i rozmawialem z babka. Ta mi na to, ze frma i szef nie dzialaja juz dawno i ktos uzya tych danych do oszukiwania, ze cigle ktos dzwoni z pretensjami, ale nikt nic jeszcze nie wskoral. Potem sie okazalo, ze ona jest rowniez umoczona. ZAczalem odkrecac przez bank, potem policja i prokuratura, troche czasu stracilem. Ale warto bylo, potem to oni dzwonili z placzem, jak sie im do doop dobrali, oddali co do grosza. ale bezradnosc policji w Polsce byla wowczas zenujaca. Mam nadzieje, ze jest lepiej.