.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.lis.2024 11:50:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 12:11:25 
Użytkownik

@A4VTG chlopie wez ochlon i zastanow sie 2 raz - takie oplaty spowoduja ze odnowa po kraju zaczna sciagac rozbitki owiniete na latarni zamiat prostych ale starszych.

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 12:15:53 
Użytkownik

A to i tak nie zmieni faktu, że ja swojej osiemdziesiątki nie będę w stanie ( i dalej nie jestem) sprzedać :/

Pewnie zakończy żywot u mnie w ogrodzie pod drzewem jako domek dla piesków :(

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 12:30:55 
Klubowicz

Nic nowego nie wniosę, potwierdzę jedynie opinię: porządne auto jeżdżone po niemcowni 15 lat (np 300tys km) jest lepszym wyborem, niż kilkuletnie krajowe auto z przebiegiem np 150tys km. Przykładem jest moja bestia.

A podatek moim zdaniem jest efektem lobbingu producentów motoryzacyjnych.

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 12:33:49 
Użytkownik

mq napisał(a):
i zamiat prostych ale starszych.

Nikt nie dodaje ze te auta musza byc gdzies naprawiane i serwisowane, przecie to masa ludzi ktora ma zatrudnienie. Czesci robione sa rowniez w Polsce co tez daje ludziom prace. Tak wiec wystarczy polozyc nacisk na sprawnosc auta podczas sprawdzania a nie na wiek. Czy auto ma 2, 5 czy 10 lat MUSI B YC SPRAWNE i nadawac sie do jazdy.
Czesci do nowych aut najczesciej nie sa produkowane w Polsce no i na 100 % beda ciagniete niezle walone a to juz przerabialismy.
Przy takim bezrobociu to naprawde odwazne posuniecie

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 12:42:14 
Użytkownik

Van Gogush napisał(a):

Nikt nie dodaje ze te auta musza byc gdzies naprawiane i serwisowane, przecie to masa ludzi ktora ma zatrudnienie. Czesci robione sa rowniez w Polsce co tez daje ludziom prace. Tak wiec wystarczy polozyc nacisk na sprawnosc auta podczas sprawdzania a nie na wiek. Czy auto ma 2, 5 czy 10 lat MUSI B YC SPRAWNE i nadawac sie do jazdy.
Czesci do nowych aut najczesciej nie sa produkowane w Polsce no i na 100 % beda ciagniete niezle walone a to juz przerabialismy.
Przy takim bezrobociu to naprawde odwazne posuniecie

Dokładnie tak. PODPISUJĘ SIE POD TYM RĘKAMI I NOGAMI.

Nic nikomu (czyt. rządowi) do tego czym będę jeździł, o ile to coś jest technicznie sprawne i nie zagraża bezpieczeństwu innych.
Amen
M

Audi A4 1.6 (ADP) 1995 r. (2004 - 2007)
Audi 80 B3 1.8 (PM) 1990 r. (1999-2004)
Audi 80 B2 GTE (MU) przejściowka 1985 r. (1996-1999)
Audi 80 B2 GTE (DZ) 1983 r. (1992-1996)

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 12:43:38 
Użytkownik

to ze kolega sprowadza zadbane auta bo sie na tym zna to ok. Ale to nie znaczy ze kilkaset tys. innych aut tez jest w takim stanie. A jesli zaczna sprowadzac auta owiniete wkolo drzewa to nasi mechanicy tez będa mieli robote i na czesci tez bedzie zapotrzebowanie... Pozatym nawet jesl będą takie sprowadzać to już napewno w mniejszym stopniu niż jest teraz... i co za tym idzie wreszcie ceny sie ustatkuja...

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 12:49:31 
Użytkownik

A4VTG napisał(a):
nie mowie tu o zamkniecu granicy człowieku! mowie o ograniczeniu importu! I mi nie mow ze auta ktore jezdza w polsce sa gorsze niz te z zachodu! wszystko zalezy co to za auto i kto tym jeździł !!

Jasne... ale statystyka jest nieubłagana - w polsce jest wiecej starych trupów niż na zachodzie. A ten import odmładza tabor samochodowy. W dodatku 15-letnie audi jest o niebo bezpieczniejsze niz 10-cio letni maluch.
Niektorym sie wydaje, ze wystarczy zablokowac mozliwosc zakupu uzywanego auta za 15 tys. PLN i nagle ci sami ludzie znajda 60 tys. PLN na nowe auto w salonie... Idiotyzm.

A4VTG napisał(a):
Co z tego ze sprowadzisz sobie A4 AAH za 2700 euro jak musisz w niego wpier... polowe jego wartosci zeby to jeździło jak potrzeba!!
jesli ktos jest tak glupi, zeby kupic auto u jakiegos Turka, czy araba bez sprawdzenia to sam jest sobie winien. Gdyby zablokowac mozliwosc importu to kupil by szrota w pl poniewaz na debila zawsze znajdzie sie cwaniak-sprzedawca lub frustrat, ktory kupil rozwalone auto i chce sprzedac oszukujac w ogloszeniach, ze "stan idealny" itd.

A4VTG napisał(a):
Zobacz jaki % aut ściągnietych stanowią auta ponad 15 letnie !! I co długo się takim pocieszyć??
Zobacz, jaki byl sredni wiek samochodu w PL przed fala importu... o 8 lat wiekszy niz teraz

A4VTG napisał(a):
(kiedyś) jak kogos nie było stac to zapierdzielał polonezem albo autosanem!!
O ! Masz racje ! O tym wlasnie mowie ! Przed fala importu ludzie jezdzili starymi trupami a teraz moga kupic auto ! Fajnie, ze tutaj sie ze mna zgadzasz !! :diabel:

A4VTG napisał(a):
A teraz jak moze kupić w cenie 5 letniego lanosa, 15 letnie Audi to leci po nie na zachód bo... to audi!!
W tej cenie kupi trupa, połata go szpachlą i zacznie sprzedawać jako "super hiper idealny" - wystzrelać takich sq...synow ;-) BTW - jezdziles 5-cio letnim Lanosem lub Matizem ? Ja tak... w mojej starej, 17-to letniej Hondzie WSZYSTKO bylo w lepszym stanie - od blacharki, przez zawias po silnik a o jakosci tapicerki, trakcji i hamulcach nie wspominajac...

Wolę dobre, stare auto niz nowszą imitację samochodu. Z resztą - rynek sam kształtuje ceny a ingerencja w jego mechanizmy to walka z wiatrakami rodem z PRL'u.

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 12:51:57 
Użytkownik

Zgadzam się w zupełności ze zwolennikami aut sprowadzanych. Przy obecnej konkurencji złomu nie opłaca się przwozić (trochę się w sprowadzanie aut bawię) z tej prostej przyczyny, że doprowadzenie go do "stanu używalności" jest nieopłacalne, dlatego te przywożone 10 letnie auta są najczęściej w naprawde dobrym stanie, mają aktualne przeglądy techniczne itd. Zresztą każde auto musi przejść w Polsce badania techniczne i uprawnieni diagności powinni wiedzieć co jest ok a co nie nadaje się do użytku. Jasne że można dostać przegląd za przysłowiową "flaszkę" i potem gruz jeździ po drodze, ale przecież to wina stacji diagnostycznych a nie możliwości sprowadzania aut. Wystarczy wprowadzić rzetelne kontrole diagnostyczne, kary albo wręcz zabieranie koncesji dla tych którzy dają "lewe przeglady" i problem złomu zniknie. Uważam że wiek auta nie jest wykladnią tego czy to juz złom czy jeszcze nie, tylko fakt jak bylo ono eksploatowane, czy naprawiane było przez mających o tym pojęcie czy też tanim kosztem "u Pana Kazia".

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 13:01:05 
Użytkownik

A4VTG napisał(a):
nie mowie tu o zamkniecu granicy człowieku! mowie o ograniczeniu importu! I
Zobacz jaki % aut ściągnietych stanowią auta ponad 15 letnie !! I co długo się takim pocieszyć?? Ale jasne, lepiej robić złomowisko z polski. W końcu szfaby cieszą się że wszystko idzie na wschód, a nie zalega u nich...
Do momentu wejścia do uni ludzie też sprowadzali auta. Cło płaciło się jak za zborze ale jakoś to było. A jak kogos nie było stac to zapierdzielał polonezem albo autosanem!! A teraz jak moze kupić w cenie 5 letniego lanosa, 15 letnie Audi to leci po nie na zachód bo... to audi!!

Każde ograniczenie importu jak to nazywasz bedzie skutkowało zwyżką cen, nie ma mocnych, jest taki znane "prawo podaży i popytu"
A druga sprawa - ja jesem zadowolony że sprowadza się 15 i 10 letnie auta , bo jest wtórny rynek części zamiennych, jak szukam czegoś do swojego 10 latka to nie zaczynam szukać w serwisie tylko obdzwaniam szroty, dla przykładu dwa dni temu kupiłem na szrocie podłokietnik do A6 oryginał za który żądali przez telefon 150 zł, na miejscu stargowałem do 90 zł !
W ASO podali mi cenę podłokietnika ok. 3100 zł (trzy tysiące sto) i czas oczekiwania 2 tygodnie !!!!!!!!!!!!
Poza tym jak ktoś już napisał, stare auta to zatrudnienie dla wielu osób(szroty) i wcale mi nie przeszkadza że szwaby cieszą się ze pozbywają się starych aut.
Zresztą to szwaby w końcu przegrali wojnę :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 13:07:47 
Użytkownik

musze napisac cos na temat tych owinietych wokol drzewa aut.

Owszem, takie auta sa sprowadzane do Polski. Wszyscy widza jakie zwloki wioza ludzie na lawetach.
Musze jednak wyjasnic , ze te auta sa kupowane na czesci. Poniewaz sa to w miare nowe auta , to i czesci bardzo wartosciowe.
Gdzie interes ?
Np. chcesz kupic silnik w Niemczech ? OK , cena 2000 EUR i wiecej
Chcesz kupic rozbity z tym samym silnikiem i 1000 innych czesci wartosciowych zawartych w zwlokach ? OK tez cena 2000 EUR

Pozostale czesci przynosza ca. 3000 EUR + silnik i skrzynia extra zarobek.
Najmniejsza pierdola wielkosci paznokcia , na gieldzie kosztuje minimum 10 zl.

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 15:19:06 
Klubowicz

Auto: TT 1.8T BAM QUATTRO
A4VTG napisał(a):
nie mowie tu o zamkniecu granicy człowieku! mowie o ograniczeniu importu! I mi nie mow ze auta ktore jezdza w polsce sa gorsze niz te z zachodu! wszystko zalezy co to za auto i kto tym jeździł !! Wiadomo, w PL nie dostaniesz np 3000GT w dobrym stanie - takie auta lepiej sprowadzic. Ale wiekszosc aut mozna kupic z dobrych rąk i się jeszcze długo nimi cieszyc! Co z tego ze sprowadzisz sobie A4 AAH za 2700 euro jak musisz w niego wpier... polowe jego wartosci zeby to jeździło jak potrzeba!! Zobacz jaki % aut ściągnietych stanowią auta ponad 15 letnie !! I co długo się takim pocieszyć?? Ale jasne, lepiej robić złomowisko z polski. W końcu szfaby cieszą się że wszystko idzie na wschód, a nie zalega u nich...
Do momentu wejścia do uni ludzie też sprowadzali auta. Cło płaciło się jak za zborze ale jakoś to było. A jak kogos nie było stac to zapierdzielał polonezem albo autosanem!! A teraz jak moze kupić w cenie 5 letniego lanosa, 15 letnie Audi to leci po nie na zachód bo... to audi!!
nie sądze zeby np audi 90 q 20V z 91r był złomem sądze że to auto przeżyje twojego plastykowego szmelca a pozatym po sprzedaży bedziesz inaczej spiewał chcąć kupiąc coś fajnego

A2 1.4 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21/15011589_A2.jpg
A4 1.9 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... G_1797.JPG
B3 1.8 -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 1_b380.jpg
C3 2.3 Quattro -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 267js7.jpg
B2 1.8

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 15:39:30 
Użytkownik

A4VTG napisał(a):
to ze kolega sprowadza zadbane auta bo sie na tym zna to ok. Ale to nie znaczy ze kilkaset tys. innych aut tez jest w takim stanie. A jesli zaczna sprowadzac auta owiniete wkolo drzewa to nasi mechanicy tez będa mieli robote i na czesci tez bedzie zapotrzebowanie... Pozatym nawet jesl będą takie sprowadzać to już napewno w mniejszym stopniu niż jest teraz... i co za tym idzie wreszcie ceny sie ustatkuja...

Powiem Ci tak bo juz nie moge słuchać Twojego gadania.

W tamtym tygodniu sprzedałem Audi 80 TDi 95 za 20350zł :!: :!:

Auto sprowadziłem 2 miechy temu i było idealne. Od pierwszego właściciela, 160kkm perłowy zielony i prawie full wypas.

I mając w d.pie ceny na allegro niższe o 5-7 tyś złotych wystawiłem ją za 20900zł - z tego co widzisz dużo nie spuściłem i auto zabrał pierwszys ogladający.

Pierdole polskie auta i polskie realia - miałeś złoma albo golasa to Ci ktoś proponował za niego śmieszną kase.

wprowadzenie wiekszych opłat granicznych zmieni tylko jedno - ludzki wkórwienie :!:

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 15:42:47 
Użytkownik

napływy tanich aut jest pozytywny wbrew temu co pisze kolega a4vtg - ceny spadły, dostępnośc samochodu wzrosła radykalnie nawet za 3 - 4 tys. można kubip fiestę do jazdy do roboty o to chodzi w motoryzacji przecież

ale jest też druga strona tzn. kwestia złomowania i bezpieczeństwa a także podatków płaconych przez opla, fiata vw i producentów silników i innych części, milion aut w średnim wieku 10 lat sprowadzonych w ciągu roku to jednak kuriozum, niech nikt nie mówi , ze jest inaczej (jedno z tych aut było moje)

rząd musi wziąć to wszystko pod uwagę i stworzyć kompromis, który częściowo usatysfakcjonuje wszystkich - moim zdaniem pomysł zasadniczo nie jest zly ale stawki są drakońskie

to nie kompromis tylko zwycięstwo producentów aut i ich frontmana drzewieckiego

nieprzypadkowo wspomniałem o manifestacji, to nie był żart ani aluzja do tego co w wolnych chwilach robi marc750

jeśli o mnie chodzi mogę manifestować nawet w wigilię pod domem premiera w gorzowie albo w nowy rok pod kancelarią - tak się teraz takie sprawy załatwia, a jeżeli ktoś ma znajomego proboszcza w toruniu - to ho ho zwycięstwo mamy w kieszeni

royal star 1300 tour de lux
mała rzecz a cieszy

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 15:58:26 
Użytkownik

A4VTG napisał(a):
nie mowie tu o zamkniecu granicy człowieku! mowie o ograniczeniu importu! I mi nie mow ze auta ktore jezdza w polsce sa gorsze niz te z zachodu! wszystko zalezy co to za auto i kto tym jeździł !! Wiadomo, w PL nie dostaniesz np 3000GT w dobrym stanie - takie auta lepiej sprowadzic. Ale wiekszosc aut mozna kupic z dobrych rąk i się jeszcze długo nimi cieszyc! Co z tego ze sprowadzisz sobie A4 AAH za 2700 euro jak musisz w niego wpier... polowe jego wartosci zeby to jeździło jak potrzeba!! Zobacz jaki % aut ściągnietych stanowią auta ponad 15 letnie !! I co długo się takim pocieszyć?? Ale jasne, lepiej robić złomowisko z polski. W końcu szfaby cieszą się że wszystko idzie na wschód, a nie zalega u nich...

Bez urazy ale PIERD.... jak potłuczony.
A to jest obiekt mego zainteresowania który stoi koło mojej ciotki.
Już go oglądałem i jestem bardzo teges.
http://www.autoscout24.de/home/index/de ... berschrift

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 16:09:53 
Użytkownik

flavios: bladz konkret a co z motorem :?:

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 17:08:27 
Użytkownik

Rogal napisał(a):
miałeś złoma albo golasa to Ci ktoś proponował za niego śmieszną kase.

to jest wg ciebie złom pajacu ??
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C691419
Znajdz mi taką drugą krajową lagune to ci pogratuluje! I po ch** jechać do szfabów jak ta wcale nie jest gorsza od tych uzytkowanych w DE (recze za to głową)!!
@flavios
Jak cie stac na takie auto to i powinno cie na nie byc stan nawet po wprowadzeniu tego zasranego podatku! Wiec czego sie plujesz? W koncu podatek za to byłby niewielkli - przeciez to nie starocie...
A jak inni chca jeździć 15-20 latkami to i niech za to zaplacą. Wkoncu znaczna część tych aut to złom ktory za kilka lat zacznie sie sypac! A jeśli nie bedzie ich stac to niech zapierdzieleją komunikacją miejską - bedzie wiecej miejsca na drogach

Ostatnio edytowano 09.gru.2005 17:18:37 przez A4VTG, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 17:16:38 
Użytkownik

Rogal napisał(a):
flavios: bladz konkret a co z motorem :?:
Motor cieniutko. Ale auto jest ciotki sąsiada. Gostek latał tylko autostradami i ma przeglądy robione do końca. Części mam z Lubinia jakie chcę do tego silnika. I najważniejsze że nawet jakbym miał cały silnik przeżucić to i tak lepiej niż robić blacharkę, oświetlenie i poduchy w polsce bo i tak mi spierd... jak zawsze.
Auto jest calutkie, zadbane, serwisowane i nie tłuczone po mieście bo gostek jest z wioski a pracował w firmie która jest 120 km od niego i latał codziennie AUTOBANĄ tam i z powrotem.
Zresztą silnikowi nie ma się co dziwić przecież to tylko nędzne V6. A to nie jest dobry silnik jak już wiecie. Ale innej alternatywy nie ma.
PZDR

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 17:21:56 
Użytkownik

musze zwrocić uwage koledze A4VTG i innym , ktorych zaczyna ponisić. Panowie , mozna wymieniac poglady , ale nie potrzeba sie wyzywac. Pozostancie na przyzwoitym poziomie i nie zamieniajcie tego Forum w BAZAR.

Wiem , ze zycie nie jest latwe i kazdy jest nerwowy , ale postarajmy sie...

A teraz co do podwyzki i nowego podatku.

Po dzisiejszym TELEEXPRESIE to juz chyba nie macie watpliwosci , ze w styczniu bedzie pozamiatane

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 17:22:23 
Użytkownik

flavios napisał(a):
Gostek latał tylko autostradami i ma przeglądy robione do końca. Części mam z Lubinia jakie chcę do tego silnika. I najważniejsze że nawet jakbym miał cały silnik przeżucić to i tak lepiej niż robić blacharkę, oświetlenie i poduchy w polsce bo i tak mi spierd... jak zawsze.
Auto jest calutkie, zadbane, serwisowane i nie tłuczone po mieście bo gostek jest z wioski a pracował w firmie która jest 120 km od niego i latał codziennie AUTOBANĄ tam i z powrotem.
Zresztą silnikowi nie ma się co dziwić przecież to tylko nędzne V6. A to nie jest dobry silnik jak już wiecie. Ale innej alternatywy nie ma.
PZDR

ta kurna, pojeździsz to zobaczysz czy rzeczywiście jest takie idealne... To taka polska naiwność - bo jak niemiec jeździł do pracy to juz igła i zajebiste :D
A ja bujałem się po mieście, a w wakacje jeździłem nad morze i tez ci powiem ze jest zajebista i co ?? :peace: (Bo jest :D)
A co do podwyżki to powtórzę sie: BARDZO DOBRZE!!! Chyba jednak poczekam ze sprzedażą reni do nowego roku. Zawsze to kilka zł więcej.

A w tym wszystkim wkurwiło mnie jedno: Ze nie wiadomo jak zajebiste miałbym auto, nie wiadomo jak bardzo dobrze utrzymane i zadbane to i tak znajdzie się taki siurek ktory Ci powie że w niemczech znajdzie lepsze, młodsze i taniej. Albo drugi taki co ci powie ze to golas i złom i dlatego nie chca kupić. Żałosne...

Ostatnio edytowano 09.gru.2005 17:30:26 przez A4VTG, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 17:30:02 
Użytkownik

A4VTG napisał(a):
Rogal napisał(a):
miałeś złoma albo golasa to Ci ktoś proponował za niego śmieszną kase.

to jest wg ciebie złom pajacu ??
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C691419

Rogal jesteś PAJACEM :peace: :peace: :diabel:
Ale teraz kolega pojechał
Pisz tak dalej :505:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1