.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 06:50:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.3 NG]Za duze obroty na jalowym :(
PostNapisane: 08.sty.2004 20:28:40 
Klubowicz

Dziwne rzeczy mi sie dzieja. Przedwczoraj mialem nastepujaca przygode:
Wyprzedzam sobie wiec redukcja i ogien prawie do dechy... po wyprzedzaniu puszczam gaz i przychodzi czas na zmiane biegu a tu sie okazuje ze po wysprzegleniu (taa przy zmianie na 4 moj automat to robi) okazuje sie ze obroty zaklinowaly na 3 tysiach. Jakos sie zatrzymalem i otworzylem mache. Okazalo sie ze zaciela sie (i od tego czasu coraz czesciej to robi) druga przepustnica (ta ktora sie otwiera pod ogniem na obciazanym silniku). Zrobilem klik z powrotem i spoko.

Jednak dzisiaj po podobnym przystanku okazalo sie ze obroty nie chca zejsc na "jalowy" tysiac (tak mam zwykle na gazie) tylko trzymaja sie dwie kreski wyzej. Dociskam wiec ta przepustnice na chama i nic :galy: :galy: Lapie wiec za ta zwykla przepustnice do ktorej jest linka podlaczona i pogazowalem troszke. Po tym obroty spadly. Kiedy wreszcie dojechalem do domu okazalo sie ze obroty znowu sie trzymaja dwie kreski nad tysiem ;) :galy:

Kufa co sie dzieje?? Pytam w zasadzie kontrolnie bo i tak na jutro jestem umowiony z mechanikiem ale ciekawosc mnie pozera :(

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2004 01:24:03 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Może warto zobaczyć i cofnąć troche śrubke przy przepustnicy(lince gazu)??? Ona odpowiada za włączający sie program wolnych obrotów i może blokować... :?: :|

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2004 09:00:39 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Przy przepustnicy jest przelacznik, czasem sie psuje w srodku (zimne luty) i nie puszcza do komputera sygnału ze sostala zamknieta przepustnica, co by ten z kolei przymkną elektroniczną przepustnice i trzymał niższe obroty. Jak bedziesz mial wysokie obroty, wystarczy zdjac wtyczke z tej elektronicznej przepustnicy i obroty powinny spasc, znaczy to ze nie blokuje sie mechanicznie tylko cos ze sterowniem, np. to co napisalem wczesniej.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2004 09:51:20 
Użytkownik

moim zdaniem to bylo tak: poniewaz pedal gazu miales puszczony, to przelacznik na przepustnicy dal sygnal do kompa o tym polozeniu, a mimo to obroty utrzymywaly sie za wysokie (jeszcze wtedy przepustnica byla zacieta) , komp stwierdzil ze cos jest nie tak, bo nie mogl obnizyc obrotow wiec "odstawil" regulator wolnych obrotow..., wtedy trzeba odpalic raz jeszcze auto.

Tytuł: ten sam problem
PostNapisane: 09.sty.2004 21:17:24 
Użytkownik

Mam ten sam, bądź podobny problem co Wuja. W 200 (KG) obroty są za wysokie tzn. jakieś 1200rpm a kiedy dodaje gazu na biegu jałowym, to jakoś dziwnie wolno obroty spadają...Aha, i zaraz po zapaleniu obroty skaczą do 3000rpm zarówno n azimnym jak i na ciepłym silniku... :| :/ Ma ktoś jakiś pomysł co to może być :?: :?:

p.s.
Od dwóch dni czasami brakuje mocy podczas jazdy. Tak jak by któeyś gar się wyłączał. Dzisiaj zmieniłem świeczki i jedna ze starych była okopcona (ostatnia) więc zmierzyłem na wszelki wypadek kompresje i wszystkko ok (ponad 11). Zmiana świeczek nie pomogła więc jutro zmieniam kopułke i przewody. Może jedno z drugim ma coś wspólnego (wysokie obroty na jałowym i te akcje z mocą) :?: :/

:!!: :!!: HELP :!!: :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2004 23:20:44 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Ja myśle ze Maudi90 ma racje bo, kiedyś miałem ten problem ( teraz jest normalnie- więc nie sprawdzałem dokładnie ) i po ponownym odpaleniu fury wszystko wracało do normy , zatem chyb trzeba tam szukać przyczyny...

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2004 13:33:16 
Klubowicz

Zrobilem jak powiedzial maudi i nic z tego ... poszedlem krok dalej i odlaczylem klema na noc ... to samo
No wiec pojechalem do mechanika. Rozbierac mu sie tego nie za bardzo chcialo ale cos odkrecil, cos dokrecil , wyregulowal jakas srubka przy tej malej przepustnicy i wszystko bangla - 900 obr na gazie i 800 na benzynie. :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1