minia17 napisał(a):
witam szanownych forumowiczów!
moje pytanie wiąże się z rejestracją auta sprowadzonego z zagranicy.
Otórz w grudniu kupiłem auto od handlarza(podejrzewam że auto zostało sprowadzone na oryginalnych niemieckich tablicach), dostałem od niego brief auta (umowę napisałem sam;)) i na podstawie tych dokumentów zrobiłem przegląd auta załatwiłem akcyzę, porobiłem opłaty w Urzędzie Miasta, otrzymałem zaświadczenie VAT-24 z Urzędu Skarbowego, tłumaczenia itc, a więc wszystko zgodnie z planem. No i zaczęło się piekło kiedy przyszło do rejestracji, otórz kobieta zażądała ode mnie Abmeldung auta. Zadzwoniłem do faceta który przekazał mi dowód opłaty za wymeldowanie auta na którym jest numer rejestracyjny z briefu wymeldowanego pojazdu(wygląda jak nasz paragon), gdyż twierdził że tego zielonego świstka zwanego Abmeldung już się nie wydaje(podobno Niemka, była właścicielka pojazdu też tak twierdzi; pieczątka na odwrocie briefu wskazuje że auto wyrejestrowano 25.11.2005 roku), a dowód rejestracyjny został w niemieckim urzędzie.
Poradźcie mi panowie co dalej robić bo wydaję się że znalazłem się w delikatnie mówiąc beznadziejnej sytuacji!!!
Pozdrawiam
Jeżeli auto było wyrejestorwane a w niemczech wymeldowane po 10.10.2005r to NIE dostajesz żadnego druku abmeldung. Był on w kolorze zielonym bądz białym formatu A5.
W Twoim przypadku do samochodu powinneś dostać duży Brief i mały brief. Mały ichniejszy dowód rejestracyjny nazywa się Fahrzeugschein i wyglada jak polski dowód rejestracyjny czyli mniej wiecej pół formatu A5. Koloru białego z zielonymi tabelkami i czarnym drukiem. Na odwrocie tego druku powinneś mieć datę i pieczątkę wymeldowania auta.
Tak to się przedstawiam.
Niestety masz problem ale w wiekszości przypadków można to obejść po rozmowie z naczelnikiem wydziału rejestracyjnego. Jeżeli nie to weźmiesz Brief i pojedz do najbliższego niemieckiego miasta i dokonaj wymeldowania auta.
Z doświadczenia powiem Ci, że niemiecki konsulat w polsce Ci nie pomoże...