.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 18:48:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2006 14:07:35 
Użytkownik

...a zainteresowany znikł :P

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2006 08:20:38 
Użytkownik

nie znikł ;) troche się ociepliło i akumulator nadal miałczy, ale tylko jak auto dlugo stoi np. z rana po calej nocy, a co dziwne, jak juz pochodzi 2 minuty i zgasze i chce zapalić to aku kręci jak wariat, jutro idzie do mechanika to sprawdzi, napisze co to było, podobno tulejka na rozruszniku...

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 09:55:05 
Użytkownik

cetyr napisał(a):
1. Najpierw sprawdź, czy ucieka prąd. Wyłącz wszystkie odbiorniki, zdejmij dowolną klemę z aku i podłącz amperomierz. Jeśli coś wykaże - ucieka prąd. Bez amperomierza - wstaw w jego miejsce małą żaróweczkę lub trąć klemą o styk aku czy są jakieś iskierki (najlepiej w ciemności).
2. Jeśli nie ma upływności sprawdź ładowanie.
3. Możesz też podładować prostownikiem a klemy założyć za dzień lub dwa i próbować zapalić. Jeśli nie będzie miał mocy, to skorzystać z gwarancji.

To sie nazywa konkretna odpowiedz :peace:
Zaraz pójde do garazu to sprawdzic wg tych wskazówek.

Pytanie 1: Mam w Audi aku 45Ah (strasznie mały). Auto wiecej stoi w garazu niz jezdzi i robi bardziej za szafe grającą hehe. Często doładowywałem aku prostowniekiem, kiedy podłączałem pod prostownik wskaznik pokazywal ze aku ładuje sie najpierw 4A pozniej 3A...2A i w koncu spadał do 0. Teraz zauwazylem ze aku ładuje sie ciagle 2,5A i nie chce spadac jak poprzednio do 0 :!: Ładuje sie ciagle 2,5A a jak chce odpalic auto to wskaznik napiecia wewnatrz kabiny pokazuje mi 8V i auto ledwo pali. Co to moglo sie stać?? Samo z siebie zrobilo sie jakies przebicie czy zwarcie :?:

Pytanie 2: Jak ładowac aku :?: Sciagac klemy czy nie trzeba ich sciagac przyładowaniu :?:

Pytanie 3: Ostatnio wyciekł mi płyn chłodniczy (pisałem juz o tym na forum) spod króćca pod ktorym jest termostat, czy mogło to zalać jakieś urzadzenie i dlatego jest jakies zwarcie :?:

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 15:24:05 
Użytkownik

cetyr napisał(a):
1. Najpierw sprawdź, czy ucieka prąd. Wyłącz wszystkie odbiorniki, zdejmij dowolną klemę z aku i podłącz amperomierz. Jeśli coś wykaże - ucieka prąd. Bez amperomierza - wstaw w jego miejsce małą żaróweczkę lub trąć klemą o styk aku czy są jakieś iskierki (najlepiej w ciemności).

Witaj,
to czy prac ucieka poprawnie sprawdza sie wylacznie miernikiem

Uzycie zaroweczki nie da miarodajnego wyniku - nie stwierdzisz czy plynie kilka mA [w normie] czy kilka-dziesiat(set) mA.
Analiza ilosci plynacego pradu zalezy od opcji wyposazenia, np. alarmu.

Test na "iskierki" tez nie jest wiarygodny - w momencie zamkniecia ukladu poprzez styk klemy z biegunem aku zawsze poplynie jakis prad i beda pojawiac sie iskierki. A prad poplynie chociazby do elektoniki samochodu, czy caraudio.

+ A80 B3 1800cm3 JN noLPG

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 12:33:26 
Użytkownik

witam, jak sie okazało do wymiany tulejki na rozruszniku, teraz kręci szybko bo jest ciepło, zobaczymy jak przyjdą mrozy...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1