Obecnie nie ma problemu z płaceniem w internecie. Kupujesz sobie Vise electrona w Inteligo, wpłacasz mniej więcej tyle ile masz zamiar wydać i po kłopocie.
Ja złożyłem wnisek przez internet 3 dni temu, następnego dnia zadzwonili do nie z banku aby potwierdzić dane i za 7 dni dostanę do domu kurierem umowę do podpisu i kartę Visa. Całość trwa ok 10 dni i nie kosztuje ani złotówki :uśmiech:
Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to nie ma reguły. Karty typu Visa Electron są w miarę bezpieczne, ponieważ nie można z nich wyciągnąć więcej niż masz na koncie. Tak więc kupujesz sobie taką kartę tylko do zakupów w internecie i zasilasz konto jak chcesz coś kupić.
Ja do tej pory płaciłem kilkakrotnie zwykłą kartą kredytową - za płyty, prenumeraty Turbo i Max Powera, ostatnio kupiłem nawet klocki hamulcowe EBC za 150 USD., i nigdy nie miałem problemów.
Z drugiej strony, na innej mojej karcie, którą nigdy nie płaciłem w internecie, ktoś ostatnio zrobił sobie zakupy na 43.000zł (słownie: czterdzieści trzy tysiące zł).
Zrobił by pewnie i na więcej, ale sie limit skończył.
A więc generalnie karty nie są w 100% bezpieczne, ale dodatkowa karta zasilana tylko pod konkretny zakup jest chyba tak bezpieczna jak to tylko możliwe.