.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 12:44:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mały myk z Turbiną a cieszy
PostNapisane: 28.lis.2002 12:56:27 
Użytkownik

Ostatnio pewien dobry fachowiec od Audi WV i Seata mi powiedział mały trik żeby wzrosła moc silnika. Wystarczy rościągnąć sprężyne w... (yyy sory ale nie wiem jak to się nazywa) to takie okrągłe chyba za turbiną mocowane 6 śrubkami... no chyba każdy będzie wiedział o co chodzi :) a ową sprężyne rościągnąć o 2-3 cm i faktycznie samochód dostaje dużo większego kopa... proszę o wypowiedz na ten temat i czy ktoś z posiadaczy silników turbo próbował więcej naciągać sprężynkę...

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2002 13:02:14 
Użytkownik

no tak .... podwyzszasz prog otwarcia zaworu upustowego w ten sposob ... jest wieksze cisnienie doladowania a dawka paliwa sie nie zmienia ... w ten sposob mozesz usmarzyc silnik ... przy takiej przerobce powinno sie rowniez zmodyfikowac program w kompie ... szczegolow nie znam ale Grzes z VTG napewno mial z takimi przertobkami do czynienia oraz z efektami takich przerobek :oko:

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2002 17:49:48 
Użytkownik

ja mam ta kopoleczke rozwiercona i zrobiona ..( u koraszewskiego ) ...

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2002 17:59:27 
Użytkownik

Zgadza się, Koraś to też robi, tyle że bez modyfikacji programu masz bardzo dużą szansę na skopanie silnika. Komp tego nie wykrywa jako błędu...

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2002 16:10:32 
Użytkownik

A jak zwiększyć dawkę paliwa we wtrysku mechanicznym? Mam taki zawór upustowy rozebrany, sprężynka daje się naciągać i mógłbym to wypróbować. Mój silnik, to 2144 KG(JY) i K-Jetronik.
Pzdr!

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2002 03:55:02 
Użytkownik

Kefir , u ciebie mozna pomanipulowac rozdzielaczem wtrysku eventualnie kompem ktory zmienia cisnienie wtrysku a co ma wlasnie wplyw na dawke ...

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 18:17:47 
Użytkownik

prosba o mały wykładzik, czy ten "zawór upustowy" to wastegate?

i do czego to służy?

dzięki za info :)

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 20:14:23 
Użytkownik

Tak to wastegate / Byass- służy do upuszczania spalin- by turbina nie pompowała za dużo powietrza. Są dwa rodzaje- wewnętrzny gdy spaliny wędrują bokiem w korpusie turbiny. I drugi model zewnętrzny- gdy spaliny bezpośrednio uciekają z kolektora wydechowego i wpadaja do downpipa.

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 20:22:26 
Użytkownik

Bullitt napisał(a):
Tak to wastegate / Byass- służy do upuszczania spalin- by turbina nie pompowała za dużo powietrza. Są dwa rodzaje- wewnętrzny gdy spaliny wędrują bokiem w korpusie turbiny. I drugi model zewnętrzny- gdy spaliny bezpośrednio uciekają z kolektora wydechowego i wpadaja do downpipa.

No Bullitt myślę że jest bardzo zrozumiałe dla laika, zwłaszcza ostatnie zdanie :)
Pozdry
DeS

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2002 20:38:23 
Użytkownik

A czy ten zewnętrzny, to ma taką mosiężną rurkę wychodzącą z korpusu? O średnicy ok 5 mm. Zastanawiam się co to jest, właśnie jakby odpowietrzenie? Jakies podciśnienie?
Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2002 12:08:14 
Użytkownik

Ta rurka to prawdopodobnie sterowanie wastegatem poprzez podciśnienie/cisnienie. Z externala/zewnetrznego wastegatu umieszczonego na kolektorze wydechowym odchodzą dwie rurki- jedna cieniutka do sterowania czyli elektrozaworu lub w starszych wersjach bezposrednio do kolektora dolotowego i druga dużo grubsza odprowadzxająca spaliny z kolektora wydechowego do cześci wydechu znajdującej się tuż za turbo czyli z ang. downpipe'a.

Teraz już jaśniej DeS?! :D

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2002 14:30:43 
Użytkownik

Bullitt napisał(a):
Ta rurka to prawdopodobnie sterowanie wastegatem poprzez podciśnienie/cisnienie. Z externala/zewnetrznego wastegatu umieszczonego na kolektorze wydechowym odchodzą dwie rurki- jedna cieniutka do sterowania czyli elektrozaworu lub w starszych wersjach bezposrednio do kolektora dolotowego i druga dużo grubsza odprowadzxająca spaliny z kolektora wydechowego do cześci wydechu znajdującej się tuż za turbo czyli z ang. downpipe'a.

Teraz już jaśniej DeS?! :D

Ja, sehr GUT !! :D :D :D
DeS

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2002 23:20:11 
Użytkownik

W moim 200, 86', (K-Jetronik, KG)ta cienka rurka nie jest nigdzie podłączona. Oglądałem kolektor dolotowy i nie zauważyłem żadnego miejsca na podłączenie tej rurki. Na co to może mieć wpływ? W Etce też nic nie wypatrzyłem.
Widziałem fotki RS4 z dodatkowym wydechem, bez tłumików, wyprowadzonym za tylnym kołem z boku. To pewnie ten downpipe. Fajny efekt wizualny i pewnie akustyczny. ;o)

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2002 09:05:32 
Użytkownik

GS z VTG ma taki myk..... na panelu ma przełącznik i robi cyk: i blokuje wastegate...turbina wali prawie 1.6-1.8 wszystko ile może... i samochód dostaje mega/kopa....
i cyk....odblokowuje wastegate i turbinka chodzi wewnątrz swojego pola bezpieczeństwa...

mając rozciągniętą sprężynę, używasz turbiny na skraju jej możliwości cały czas.....
jak myślisz??? to chyba niezbyt dobrze ;)

polecam udać się z tym do Chiptronica lub Koraszewskiego....zależy gdzie bliżej :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1