.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 18.sty.2025 00:00:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprzęgło - cięzko chodzi
PostNapisane: 06.lip.2004 22:00:37 
Użytkownik

Auto: A5 Sportback
Witojcie,

Co prawda Audiczke mam od miesiaca dopiero i może przesadzam ale mam wrażenie, że sprzegło chodzi za cięzko. Czy winą obarczać docisk? wspomaganko czy jakies inne miejsce. A moze tak poprostu ma byc?

Aha. przy okazji to ze sprzeglem jest jescze jedno co mi sie nie podoba - nie załącza się łagodnie tylko tak "twardo" a na półsprzęgle potrafi nawet charakterystycznie tłuc jakby sprężynki w tarczy były wybite - trzeba naprawde umniejetnie manewrowac pedałem sprzegla i gazu zeby ładognie załaczyc:)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2004 22:34:51 
Użytkownik

Sprzęgło chodzi ciężko, gdy jest zużyty docisk tj. sprężynki słoneczka są już za krótkie (spiłowane końcówki) i w związku z tym musisz używać większej siły.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2004 08:25:10 
Użytkownik

Tego się kurcze oabawiałem - dzieki za info:)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2004 09:48:51 
Użytkownik

U mnie sprzęgło ciężko chodzi, a docisk jest prawie nufka. Np.: w B2 podobno to normalka. Winna może być linka (nie orginał) lub tulejka przy pedale sprzęgła. U znajomka tak sie zatarła że pękła na pół i pedał odpadł :D

:!!: ACHTUNG Zachowaj 3m odstępu. Możliwość explozji gaziora :!!:
Audi 80 B2 1.6TD
Dwie Nioonie Naraz + Radio 94 ofkorz

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2004 11:00:36 
Użytkownik

hmm, w takim układzie musze pokolei sprawdzac od pedała do skrzyni. Chciałem sie tylko zorientować czy te opory to normalka w audi czy moze starość mojemu daje w kosc:) - w astrze we firmie chodzi jak w masło i to na samej lince a w Audi mam hydrauliczne:)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2004 11:14:30 
Klubowicz

W audi sprzęgło tak chodzi (no chyba że musisz już wbijać się nogą w podłogę żeby wcisnąć pedał :) ). Jeżdżę kilkoma autami (stilo, seicento, hyundai accent,...) i w moim A100 jest wyraźnie twardsze, ale taka już specyfika tego auta. Musisz się przezwyczaić i wyczuć, a przestaniesz zwracać uwagę na to :)

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2004 11:18:37 
Użytkownik

Wiesz. to nie wtym rzecz ze mi to jakos przeszkadza. Tylko upewniam się ze tak ma być - w moim poprzednim kadecie to jeszcze gorzej było:). Generalnie nie jest tak ze musze sie zapierac rękoma za kierownice i deptac. Poprostu jest wyczowanie ciężej niż we wspomnianej Astrze gdzie chodzi jak w masło.

Ale skora taki jego urok więc ok:)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2004 18:47:24 
Użytkownik

miałem to samo winą jest zacieranie się tuleji łożyska oporowego ona jest z winduru sposób prosty wlać strzykawką rzdki olej przez otwór wziernika koła zamachowego chamski sposób ale skuteczny wytworzy się mgła olejowa i nasmaruje tuleję operację powtóżyć dwukrotnie na uruchomionym silniku bez obaw siła odśrodkowa nie pozwoli na zaoliwienie tarczy sprzęgła przykładem możę być cieknący simering na wale od strony sprzęgła a sprzęgło pracuje normalnie i się nie ślizga praktykowałem to kilkakrotnie i moi znajomi również bez efektów ubocznych

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2004 21:05:42 
Użytkownik

Witam. Czy mógłbyś bardzo łopatologicznie opisać gdzie dokładnie i jakie ilosci tego oleju wstrzyknąć?

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2004 22:29:22 
Użytkownik

na obudowie sprzągła potrząć od przodu auta po prawej stronie jest wziernik koła zamachowego a za tym wziernikiem powinien być jeszcze jeden otwór zaślepiony gomowym korkiem ale to nie ważne sam otwór wziernika wystarczy a ile? dwie większe strzykawki starczą nie używać wd40 bo efekt będzie krótkotrwały

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1