.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.sty.2025 21:36:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: szarpanie
PostNapisane: 12.lip.2004 13:25:05 
Użytkownik

Witam, mam problem po zmianie skrzyni biegów. Przy ruszaniu szczególnie na wstecznym szarpie silnikiem i całym samochodem. Czy trzeba silnik i skrzynię jakoś ustawić na poduszkach? Jest jakaś regulacja osiowości? Używałem opcji SZUKAJ ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Samochód to Audi B2 przejściówka 1.6B.
Proszę o pomoc. POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 20:43:24 
Użytkownik

A czy ze skrzynią zmieniałeś tarcze albo docisk ?

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 21:01:28 
Użytkownik

Kiedyś wymieniałem tarczę sprzęgła w B2 z 79r. bo mi się zaczęła ślizgać. Razem z tarczą mechanik kazał kupić mi docisk bo jak twierdził po takim przebiegu jest na pewno krzywy. Kupiłem wszystko, założył wyjeżdżam z warsztatu a tu kurde szarpie. Wracam mówię co jest grane a ten do mnie z tekstem, że ma się dotrzeć :galy: . Męczyłem się z 10 tysięcy km kupiłem drugą tarczę i kazałem zaożyć spowrotem stary docisk bo na nim było wszystko OK. Zrobił. Wyjechałem z warsztatu i nic, masełko. Wniosek: nie zawsze nowe części są dobre. Wydaje mi się, że to tarcza lub docisk. Pozdrowienia.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 21:46:03 
Użytkownik

No kolega Grzes właśnie rozwinął moje przypuszczenia...
Nawet ostatnim czasem miałem taką reklamacje - okładziny tarczy były do niej niecentrycznie przynitowane (nie był to oczywiście żaden LuK ani SACHS :D ), co właśnie powodowało taki efekt.

A tak na marginesie: część mechaników powinna dostać zakaz wykonywania zawodu :diabel:

Tytuł: szarpanie
PostNapisane: 13.lip.2004 07:14:01 
Użytkownik

Gdybym wymieniał sprzęgło też bym je podejrzewał, ale sprzęgło nie było ruszane, nie odkręcałem docisku, poniewarz wcześniej chodziło pięknie.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lip.2004 13:50:34 
Użytkownik

Auto: RS6 Avant C5 MTM
NO tu to ja bym sie mógł rozpisać.... :P

Od 30 tyś mam za nową tarcze i docisk VALEO i co a no rzuca motorem jak starą ku..... i tak od 30 tys najpierw była wymieniona tarcza bez docisku i zaczeło szarpać ... (na starej tarczy poprostu malina było) wiec sprytni miechanicy powiedzieli ze to napewno docisk jest winien .. no wiec wymienili mi docisk i łożysko oporowe tak żeby był już komplecik i co a no dalej szarpało ... wiec stwierdzili że to pewnie tarcza sie już dotarła do starego docisku (przejechalo to wtedy 500km) ale ja juz niedałem sie naciągnąć na dalsze koszty i olałem kwestie i tak od 30 tys szrpie przy ruszaniu jak sku........ naszczęście poprzednia furka (czyli espero) idzie już do sprzedania a w audiczku sprzxeglo chodzi jak malina wiec .... problem mi sie rozwiązał...

Ja tu jednak bym obstawiał na sprzęgło... nawet jeżeli nieruszałeś docisku to i tak tarczą mogła zmienić położenie względem docisku bo jest inny wałek sprzęgłowy... dużo jej nietrzeba i będzie już szarpać.....

Ja bym obstawił sprzęgło.! a zaczoł od tarczy.!

Opel Zafira 1,8 16V + LPG 2011->jest
Triumph Rocket III Roadster blue haze + tuning 2011->jest
Audi RS6 Avant Black Edition (C5) 2013->jest
Dodge RAM van 2001 3,9L + LPG 2014->jest
----------------------------------------------------------------
Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13.lip.2004 14:15:57 
Użytkownik

Auto: A5 Sportback
No ludki nie straszcie. Moje sprzegło tez mi sie nie podoba (jakoś dziwnie bierze) i mialem zamiar się tym zająć ale jak czytam co piszecie to wniosek nasuwa mi się jeden: lepsze wrogiem dobrego :)

Chyba że są jakies pewne dociski, tarcze i łozyska oporowe.

Zreszta nie chce się wierzyć aby nie szło z powodzeniem wymienić sprzegła - może jakiś myk przy montażu jest?

Pozdrawiam

PS. w każdym razie ja juz sie boje tego ruszac:)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1