.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 06:34:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skladak, za i przeciw -
PostNapisane: 22.sty.2003 12:13:50 
Użytkownik

Witam Wszystkich,
Bardzo dawno nie zagladalem na forum i praktycznie wypadlem z obiegu- niestety Warszawa dobija mnie iloscia pracy, coz takie zycie.
Poniewaz moja B3 poszla w rece mojej lepszej polowy, najwyzszy czs poszukac czegos tylko dla siebie. Rozwazam zakup auta w kilku wariantach:
Oczywiscie Audi
najchetniej B4 Coupe >tu pojawia sie problem aby dorwac auto w miare zadane i nie walone, kosmetyczna wymiana blotnikow drzwi itp. to jeszcze przezyje :oko: <
lub
B4 sedan i tu pojawila sie dosyc ciekawa oferta sprzedazy ale SKLADAKA, Wiadomo stan techniczny jest do sprawdzenia tylko czy nie czekaja na potencjalnego nabywce dodatkowe niespodzianki np. w Wydziale Komu nikacji, Urzedzie Celnym - z doswiadczenia wiem ze tocza sie postepowania przeciwko importerom skladakow za naleznosci celne, a w takim przypadku CHYBA kolejny wlasciciel zobligowany jes do przedsawienia samochodu w Urzedzie Celnym- brzmi jak jakis koszmar...dochodza jeszcze przeglady, rejestracja i ubezpieczenie.

Prosze o rady, moze to tylko zla opinia skladakow, ale faktem jest, ze ciezko takie auto potem odsprzedac...Kupowac skladaka czy NIE??
Dzieki za opinie, pozdrawiam serdecznie
Lester

Audi 80
Lodz>Warszawa

Audi 80 B3
********LPG******

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 12:20:18 
Użytkownik

Sam fakt istnienia składaka dla mnie osobiście nie jest odrazajacy - problem tkwi w poszczególnych egzemplarzach. Kwestia - czy, ew. jak był bity i czy jest dobrze zrobiony. No i oczywiscie wady prawne- dlatego warto kupować z w miarę pewnych rąk. Ale wielu, jak tylko słyszy "składak", to sie odwracają. :-?

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 12:29:38 
Użytkownik

Lokalizacja: Wrocław www.rezacze.prv.pl Niunia: Audi B4 1.9 tdi rezać panowie, rezać...
skladak skladakowi nie rowny
tak samo autko bite tez bywa roznie
kazdy przypadek jest indywidualny ale w sumie zawsze sprowadza sie to do jednego:
jesli autko jest w dobrym stanie technicznym i zadbane po atrakcyjnej cenie to warto

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 12:38:02 
Użytkownik

Myślę że Twoje obawy co do problemów prawnych są niepotrzebne. Ja obecnie jestem posiadaczem B4 sedana i nie miałem problemów ani w Wydziale Komunikacji ani tym bardziej z Urzędem Celnym. Jeśli chodzi o ubezpieczalnie problem może Cie napotkać z chwilą wyceny auta przy wypłacie odszkodowania.. wartość pojazdu zostaje zmniejszona poprzez fakt iż jest to składak. To jest chyba jedyny realny problem w tego typu przypadkach.
Poza tym kupując składaka musisz zwrócić uwagę na papiery z odprawy celnej.. czy zostały dokonane wszystkie opaty etc.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 12:39:20 
Użytkownik

Dokładnie, składak składakowi nie równy. Wypytaj gościa czy to składak prawdziwy, czy tylko papierowy - bardzo często tak bywało. Jak papierowy to po prostu tanio kupisz ale i tanio będziesz musiał odsprzedać. Ale jak prawdziwy to dokładiej trzeba oblukać to co ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy, no i w zależności co było zdemontowane. :)

Co do aspektów prawnych to każdy mówi inaczej - zajdź do wydziału komunikacji i zapytaj. :-?

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 12:47:43 
Użytkownik

Jezeli to ma byc skladak to musisz stargowac naprawde dobra cene bo jak bedziesz go sprzedawal to tez bedziesz musial z nia ostro zejsc, niezaleznie od stanu technicznego pojazdu.
Moj ostatni samochod byl skladakiem celnym i dlugo sie wozilem zanim go sprzedalem. Wiekszosc kupujacych po slowie skladak natychmiast uciekala jakby byl tredowaty :) pomimo ze samochod byl w idealnym stanie technicznym. Musialem sporo zejsc z ceny zeby go w koncu sprzedac...

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:02:39 
Użytkownik

Dzieki za rady, autko wyglada naprawde niezle ( jak jezdzi jeszcze nie sprawdzalem ) i jest wlasnoscia jednego z klubowiczow- chyba mozna uznac, iz jest to w pewien sposob rekomendacja :oko: inaczej nawet bym sobie tylka nie zawracal.
Tylko chyba odsprzedac takiego auta juz sie nie oplaca i to mnie glownie dobija przy podjeciu decyzji.
Popytam jeszcze w wydziale komunikacji i nadam sprawe w U.C.

Dzieki
Lester

Audi 80 B3
********LPG******

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:15:11 
Użytkownik

z tego co ja sie orientuję, to żaden urząd celny nie dokona ostatecznej odprawy celnej póki nie otrzyma potwierdzenia zapłaty wszystkich podatków i opłat. a czy w przypadku samochodów ma byc inaczej - tego nie wiem - wiec skoro auto ma dokumenty z odprawy celnej to nie bedzie juz problemów z urzedem celnym...jak sie myle niech ktos poprawi

w urzedzie skarbowym musisz zgłosic auto, a tam sie powini zapytac o oryginalny "Brief" i chyba o odprawe celną tez. no i odcinek wpłaty opłaty od czynnosci cywilno-prawnej

a co do samych składaków - chyba z 1/3 na polskich drogach to składaki. teraz tez sie zwozi walniete tylko ze naprawiają przed granicą, wiec chyba tylko wspomniany wyżej powód odnośnie ubezpieczenia moze byc powaznym argumentem przeciw

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:24:41 
Użytkownik

@Lester
mam wrażenie że myślisz o tej czerwonej B4 z nad morza :-D
wizualnie bardzo ładny 8)

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:28:19 
Użytkownik

Co do składaków to nic przeciwko nim nie mam.
Takie same samochody jak reszta ściagnietych z zachodu.
Sa gorsze i sa lepsze.
a U.C. Ciebie sie nie będzie czepiał tylko importera.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:32:04 
Użytkownik

TOMECZ,

Zadyma z U.C. wynikala w wielu przypadkach nie z niedopelnienia formalnosci celno skarbowych ale -i tu ciekawostka- ze zmiany interpretacji przepisow celnych. U.C. scigal importerow skaladakow w wyniku ponownej rewizji spraw i nowej interpretacji przepisow celnych obowiazujacych w dniu odprawy celnej. Jesli ten sam podmiot importowal i dopuszczal do obrotu np. silnik i nadwozie samochodu, urzad celny w ponownej interpretacji sprawy i przepisow , ( np 2 lata po dopuszczeniu do obrotu ) uznawal iz sprowadzone czesci nie sa podzespolami samochodowymi ale SAMOCHODEM W STANIE ROZMONTOWANYM!!! :bardzozly: i nalezy sie doplata cla !!!
( a podobno prawo nie moze dzialac wstecz ). Importerow ciagano po sadach a wlasciele wybiurczo dostawali zaiadomienia ze na samochodzie kupionym badz co badz legalnie zabezpiecza sie naleznosci celno podatkowe - o zgrozo.
Nadam sprawe w urzedzie i z czystej ciekawosci dowiem sie czy ten proceder panstwa przeciwko obywatela juz ukrocono.

Ale sie rozpisalem :oops:
Pozdrawiam
Lester

Audi 80 B3
********LPG******

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:38:30 
Użytkownik

@GERLAT

Nie, nie :oops: :oops:
Wizualnie calkiem, calkiem - prawda
8-) Pozdrawiam 8-)
Lester

Audi 80 B3
********LPG******

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:43:25 
Użytkownik

LESTER napisał(a):
TOMECZ,

Zadyma z U.C. wynikala w wielu przypadkach nie z niedopelnienia formalnosci celno skarbowych ale -i tu ciekawostka- ze zmiany interpretacji przepisow celnych. U.C. scigal importerow skaladakow w wyniku ponownej rewizji spraw i nowej interpretacji przepisow celnych obowiazujacych w dniu odprawy celnej. Jesli ten sam podmiot importowal i dopuszczal do obrotu np. silnik i nadwozie samochodu, urzad celny w ponownej interpretacji sprawy i przepisow , ( np 2 lata po dopuszczeniu do obrotu ) uznawal iz sprowadzone czesci nie sa podzespolami samochodowymi ale SAMOCHODEM W STANIE ROZMONTOWANYM!!! :bardzozly: i nalezy sie doplata cla !!!
( a podobno prawo nie moze dzialac wstecz ). Importerow ciagano po sadach a wlasciele wybiurczo dostawali zaiadomienia ze na samochodzie kupionym badz co badz legalnie zabezpiecza sie naleznosci celno podatkowe - o zgrozo.
Nadam sprawe w urzedzie i z czystej ciekawosci dowiem sie czy ten proceder panstwa przeciwko obywatela juz ukrocono.

Ale sie rozpisalem :oops:
Pozdrawiam
Lester

brzmi jak z VATem od "osobowych z kratkami" zarejestrowanymi na firme

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:47:12 
Użytkownik

Cze Lester, a może łykniesz moje B4 quattro, na upartego moge sie zastanowić nad sprzedażą. Jest coraz ładniejsze :-D
A ile zainwestowane, prawie drugi samochód.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:50:43 
Użytkownik

Jak znam zycie blefujesz Kopras :lol: strzala kupe lat
Mysle ze wcale nie chcesz sprzedac swojej niuni :-D
Masz jakies aktualne fotki swojego quattro?

Pozdowka
Lester

Audi 80 B3
********LPG******

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 13:55:14 
Użytkownik

..co do ceny składaków to standardowo są one o około 20% tańsze od swoich odpowiedników sprowadzanych w całości. Mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Auta sprowadzane z zachodu w latach 90tych można podzielić na dwie grupy - składaki celne (czyli samochód przejeżdżał przez granicę na jednej lawecie ale z deczka rozmontowan importer zarabiał oszwabiając U.C.) no i rozbitki (różnorakie przypadki.. sami wiecie w tym wypadku importer kupował tanio sprzedawał z zyskiem). Tak sobie myślę po cichu że niejednokrotnie te "wyklęte" składaki są w lepszym stanie niż reszta, ale to moje subiektywne zdanie.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 14:10:11 
Użytkownik

Lester rozmyślam nad sprzedażą. Mam nowy gazik założony. Nie wiem tylko za ile. Chcesz przedzwoń pogadamy, może zrobimy minispocik w wolnej chwili. Z zdjęciami bryndza, ale jest na zywo do oblukania.
602-39-88-27

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 14:12:38 
Użytkownik

Moja Coupejka to składak i żadnych problemów z prawem i opłatami nie było !!!

Co do sensu z punktu widzenia technicznego to zależy od egzemplarza.

Pozdrawiam
DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 14:12:57 
Użytkownik

Sam jezdze skladakiem i jak do tej pory nie mialem zadnych problemow.
Autko sprowadzone bylo z Austrii i wszystkie papiery celne...inna sprawa ze cholera wie co w nich jest - ale jak ludzie z PZU je ogladali (w momencie zgloszenia szkody) to powiedzieli ze sa OK.
A skladak dlatego ze mial przerysowany prawy bok - mam oryginalne zdjecia kiedy bylo to jeszcze B3:)
Inna sprawa ze juz w Polsce poprzedni wlasciciel mial dzwona i w spadku po nim mam zle wyciagnieta podluznice... ale to juz inna bajka.

pozdrawiam
Neme

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2003 14:44:55 
Użytkownik

hmmm.... a może ja swoje cacuszko dołączę do oferty.. 8-)
Obrazek
Obrazek
..nadmieniam iż jest to.. składak :oko:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1