.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.sty.2025 00:47:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Strzela w "gaźnik"
PostNapisane: 22.lip.2004 08:37:27 
Użytkownik

Cześć!!!
Problem pojawił się z dnia na dzień, a mianowicie przy gwałtownym wciśnięciu pedał gazu strzela w gaźnik. Najczęściej dzieje się to w zakresie 1700 -2100 obr/min gdy jadę na odojętnie na którym biegu puszcze z gazu a później w/w zakresie przycisne szybciej na gaz. W innym zakresie obrotów też się pojawia ten problem, ale w znacznie mniejszym stopniu. Strzelanie w gaźnik występuje przy jeździe na LPG jak również na benzynie.
-> Co może być tego przyczyną :?:
Dodam że z aparatem zapł. nic nie było ruszane <przestawiane>, czy jest taka możliwość że może to być od świec zapłonowych bo te mają już troche przejechane :?:
Palec rozdzielacza i kable WN mają 10 tyś km, kopółka też nie budzi zastrzeżeń.
Gdzie szuakać przyczyny, może ktoś miał podobny problem, POMÓŻCIE bo tak jeździć za chol*** sie nie da.
Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC :!:

PS. dodam że auto to : Audi 80 1.8S, silnik PM poj. 1.8 na jednopunktowym wtrysku.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2004 10:10:50 
Użytkownik

:) cześć Nero.
Moim zdaniem to sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Radzę wymienić świece zapłonowe, sprawdzić czy przewody wysokiego nap. nie mają przebicia i czy kopułka nie jest uszkodzona lub nie ma nalotów na stykach.
Bo mój brat długo tak zwlekał i jak mu pierdolneło to mu rozwaliło przepływomierz. A miał kilka drobnych strzałów i je zlekceważył. I jak się puźniej okazało kopułka nie podawała iskry (lub była bardzo słabiutka) na jedną świecę.

powodzenia: :):

nr gg. 2389161

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2004 12:26:39 
Użytkownik

dragon napisał(a):
:) cześć Nero.
Moim zdaniem to sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Radzę wymienić świece zapłonowe, sprawdzić czy przewody wysokiego nap. nie mają przebicia i czy kopułka nie jest uszkodzona lub nie ma nalotów na stykach.
Bo mój brat długo tak zwlekał i jak mu pierdolneło to mu rozwaliło przepływomierz. A miał kilka drobnych strzałów i je zlekceważył. I jak się puźniej okazało kopułka nie podawała iskry (lub była bardzo słabiutka) na jedną świecę.

Nic będe musiał wymienić te świece i wtedy zobacze czy się skończy problem :( Ale dręczy mnie jedna myśl <- :?: Czy w tym przypadku nie powinien strzelać w wydech :?: zamiast w "gaźnik" :?: No cóż ale nie dowiem sie dopuki nie zapodam nowych świeć
THX Nara

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2004 17:24:03 
Użytkownik

mi sie wydaje ze zaplon jkest przestawiony dlatego strzela,
a to czy strzela w gaznik czy w wydech to kwestia tego czy zalon jest za wczesny czy za puzny

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2004 09:52:43 
Użytkownik

Pablos napisał(a):
mi sie wydaje ze zaplon jkest przestawiony dlatego strzela,
a to czy strzela w gaznik czy w wydech to kwestia tego czy zalon jest za wczesny czy za puzny

No tez to mi chodziło po głowie, ale z jakiej racji by się przestawił, nic nie ruszałem, a śruba mocująca aparat zapłonowy jest dociągnięta dobrze. Dodam że nie wierze w czary :!:

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2004 12:00:58 
Moderator

A może rozrząd jest przestawiony?

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2004 12:28:55 
Użytkownik

Maridk napisał(a):
A może rozrząd jest przestawiony?

Chyba raczej nie :| <- -> :/ Jak kiedyś ojcu woplu przestwaił się rozrząd <przeskoczył pasek> to chodził kijowo w całym zakresie obrotów, a mi strzela tylko w w pewnym zakresie i do tego przy gwałtownym przyciśnięciu pedału gazu.
:piwo: Ale thx za sugestie

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2004 19:02:53 
Użytkownik

jak to bylo u mnie,
wczoraj rano wsiadam chce jechac do pracy i nic, rozrusznik kreci, wyszystko ladnie ale palic nie chce, a wczesniej tez mi sie tak dzialo, ze potrafil sie zadusic, strzelac w wydech ale tylko na gazie, ok, wsiadam w drugi sam. do pracy, wniosek trzeba do gazownika, tak tez zrobilem , gazownik przeregulowal, wszystko niby juz w porzadku, dzisiaj rano wsiadam i to samo, na gazie nie chcial, na benzynie odpalil, kolejny wniosek cos z zaplonem, wiec biore sie za zaplon, palec troche nadjarany, szukam dalej, sciagam przewody WN i szok, jeden sie rozwalil, czesc zostala w kopulce ta blaszka czesc w rece, kolejny posniedzialy, od cewki sie w ogole urwal, a przewody okolo miesiaca mialy, zalozylem inne i po wszystkich klopotach
takze w twoimn przypadku bym sprawdzil caly uklad zaplonowy
ogolnie mam pecha do zaplonu, w bagazniku woze caly kompletny uklad zaplonowy od cewki po aparat zaplonowy, na wszelki wypadek:)

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2004 14:13:29 
Użytkownik

Cze !
No i po problemie, zapodałem nowe świeczki NGK a do tego wyczyściłem papierkiem kopułke, palec rozdzielacza w przewody psikłem kontaktem i autko chodzi jak marzenie no i jakos lepiej zaczeło sie zbierać no i wogóle równiejsza praca :peace: :peace: :peace: cały interes kosztował mnie 78 PLN no ale cóż jak z kasą mnie przycisło to i tyle to niezły wydatek
Dzięki wszystkim za wszystkie sugestie :D
Pozdrawiam :!!:

Tytuł: strzaly w gazniku
PostNapisane: 04.sty.2005 09:03:34 
Użytkownik

czesc czytalem wasze problemy dlatego ze u mnie tez sa takie wystrzaly. Wszystko jest wymienione swiece, kopulka , kable i nawet mikser a mimo to strzela. Uwaga - strzela tylko jak jest wilgotno gaz hamulec i strzal ale nie tez nie zawsze maze macie jakis pomysl?

Tytuł: strzaly w gazniku
PostNapisane: 04.sty.2005 09:06:07 
Użytkownik

dodam jeszcze ze mam automat

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1