.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 00:08:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Grubosc tarcz hamulcowych?
PostNapisane: 11.mar.2003 19:10:44 
Użytkownik

Jak powinna byc minimalna grubosc tarcz hamulcowych wentylowanych w b3?Mam juz na nich progi przypuszczam ze sa od poczatku autka.Zmirzylem ich grubosc i wyszlo 17mm,przypominam ze sa wentylowane wiec szersze niz zwykle....sa proste wiec nie wiem czy wymieniac juz czy nie :-(

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2003 22:22:45 
Użytkownik

...jezeli sa proste nie wymieniaj, a jezeli przeszkadza ci prog to go zlikwiduj...

co do min grubosci to nie wiem... ja wymieniam tarcze jak sie wykrzywia... ale jak bedziesz mial kaske to kup nowe - wkoncu to twoje bezpieczenstwo i dobroć dla zawieszenia:)

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2003 22:29:37 
Użytkownik

Mam do wymiany amortyzatory bo ciekna i ciagle cos mi nie pasuje w ich pracy,przegub z przodu bo puka,laczniki stabilizatora i koncowki drazkow i jeszcze koncza sie powoli klocki bo juz 27tys maja i staram sie to jakos rozplanowac stad moje pytanie :-D Wentylowane niestety swoje kosztuja.....

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2003 22:56:03 
Użytkownik

ja zmienilem sworznie wahacza, odbojniki amortyzatora, oslony amortyzatora, tulje wahaczy, teraz zamierzam wymienić przeguby, poduszki pod lawą silnika, lewy lacznik stabilizatora i tarcze z przodu + ustawienie zbieżność = jeden wielki debet :x

najciekawsze jest to ze caly czas mi cos stuka w zawieszeniu i nikt nie wie co to jest - mam nadzieje ze to beda te poduszki pod lawą silnika...

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2003 23:02:23 
Użytkownik

ja zmienilem silentblocki pod belka i przy wahaczach lozyka gorne przednich kolumn i jak pukalo tak puka wiec padlo na amorki,koncowki drazkow i laczniki.....Nistety ale zawieszenie mojego audika nawet do piet nie dorasta zawieszeniu mej poprzedniej milosci :-D AR 145 1.4 TS

Czym objawia sie zuzyty sworzen?Bo jescze tego nie przerabialem :-D

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2003 23:23:58 
Użytkownik

podnies samochod na podnosniku zlap kolo jedna reka za gore a drugą za dół poruszaj i popatrz na sworzeń czy nie ma luzu lub czy nie stuka.

Ja swoje amorki sprawdzalem na stacji diagnostycznej i mam 84% sprawności - podczas badania nic nie stukalo ale mechanik mowil ze to nic nie znaczy. Na drodze moga różne rzeczy stukac... nawet jakies duperele. A mnie strasznie wkurza te ciche głuche stukanie:)

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2003 21:42:31 
Użytkownik

Elo i pozdrawiam wszystkich

Ja wam cos powiem temat zawieszenia przerabialem juz ze 4 razy i musze wam powiedziec z przykroscia ze chyba tak musi byc :placz: juz wszystko wymienilem :0 i dalej puka nie mam zadnego luzu zadnego i dupa te zawieszenie takie jest i koniec .Pomagaja tylko miekkie amorki ( nie przenosza takich drgan na bude ) Taka jest moja ocena te modele chyba juz tak maja

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2003 21:47:26 
Użytkownik

W książce o Audi 80 pisze że minimalna grubość tarczy hamulcowej
wentylowanej powinna wynosić 20 mm.(nowa ma grubość 22 mm)

Pozdrawiam..

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2003 21:54:00 
Użytkownik

:-( no to ladnie na zyletkach jezdze......musze cos z tym zrobic koniecznie.....
Z tym zawieszeniem to chyba rzeczywiscie musi tak byc,nie dosc ze jest w sumie kiepskie to ciagle cos puka i trzeba dac sobie spokuj.

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2003 21:54:41 
Użytkownik

stukają górne mocowania amorów (poduszki)....to słaby punkt

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2003 21:57:13 
Użytkownik

:-D wiem ale tez mam nowe.......i to Febiego a nie jakies cudo...sam juz nie wiem co i gdzie puka....kicha i tyle

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2003 09:26:17 
Użytkownik

w s2 nowe załozyłem......i pukają juz

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2003 09:45:08 
Użytkownik

u mnie tez ładnie pukało ........ narazie pozbyłem się stukania tylko z tyłu, konsekwentnie wymieniałem wszystkie tuleje, które jednak nie były powodem ...... okazało się że mam w jednym miejscu troszkę niedokręcony bak paliwowy i łożysko w kole do wymiany, które mimo iż było złe nie huczało podczas jazdy a ładnie sobie pukało :grin: dziwne jest to że na szarpakach na stacji diagnostycznej było idealnie cicho, teraz jest super. Polecam - idealna cisza - koło do góry - jedna osoba łapie za koło i próbuje na nim swoich sił :-D a druga nasłuchuje gdzie i co trzeba dokręcić lub wymienić :oko:

PS. nie wiem jak u was jest ale u mnie w quattro 80 komplet tuleji do tylnego dolnego i górnego wahacza kosztuje odpowiednio 190 + 120 zł :-?
Pozdrawiam i trzymajcie się za portfel :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2003 22:49:05 
Użytkownik

WojTek napisał(a):
...jezeli sa proste nie wymieniaj, a jezeli przeszkadza ci prog to go zlikwiduj...

co do min grubosci to nie wiem... ja wymieniam tarcze jak sie wykrzywia... ale jak bedziesz mial kaske to kup nowe - wkoncu to twoje bezpieczenstwo i dobroć dla zawieszenia:)
jezu!!!!!!!!!!!!chłopie! grubość tarczy to parametr podstawowy!co to znaczy KRZYWE TARCZE???jak mozna je skrzywic???rant czy tez próg likwiduje sie szlifujac tarcze jest to nie dopuszczalne /szlifowania tarczy mozna dokonac tylko w celuwyrównania jej!np. przy montazu nowych klocków/ogólnie przyjmuje sie ,że grubosc pojedynczej tarczy nie powinna przekraczać 10mm, a za krytyczną uwaza sie 8mm.przekraczać znaczy nie mniej oczywiście...

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2003 23:48:50 
Użytkownik

Na stukanie zawieszenia mam jedną radę. Jak wymieniać, to tylko kompleksowo. Właśnie wymieniałem zawieszenie. Już trochę jeżdżę. Mam zawiasy sport-twarde ale nic nie stuka. Wymienione zostały wszelkie gumy jakie są i to dopiero dało efekt. Fakt, że odkładałem 3 miesiące na ten zabieg :D . Nie ma,że się nie da. Wszystko się da :-D . A druga praktyczna rada...jak nie stuka zawieszenie, to stuka wszystko pozostałe, bo zawieszenie już nie zagłusza...
Powodzenia!

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1