LUCKY napisał(a):
mquattro napisał(a):
Mi wchodzi 4 i troszeczke :oko:
W 2.8 V6 wchodzi 5 litrow oleju, tak jest napisane w ksiazeczce i ja rowniez tyle leje i jest ok. A tak BDW to do takiego silniczka to lepiej lac syntetyk a jak juz jest duzy przebieg to najlepiej chyba Castrol 10 W 60 Co wy na to???
Pozdrawiam
swieta racje ... jak kupilem autko zarzygane olejem wszedzie ... bylo lane mobil łan 5W40 , po zainstalowaniu gazowni w styczniu zmienilem olej na Castrol GTX mineral ... co z zalozenia bylo bledem ... po kilku misiacach. bodajze w maju jak juz widzialem ze temp oleju rosnie mocno przy wyzszych predkosciach zmienilem olej na Castrol GTX3 PRotection , rowniez mineral ale z dodatkami ... wtedy zaczelo mi spadac cisnienie oleju ... teraz wiem ze zapchal sie wtedy czujnik cisnienia oleju osadem z mineralnego oleju ... i jakis miesiac temu wqrwilem sie i wlalem Castola Magnatec/a 5W40 , zeby wyplukac silnik z syfu ... bylo go tyle ze lepiej nie pytac ... po 3 tys km zmienilem kompletnie czarny olej na Castropl RS 10W60 ...cisnienie oleju wrocilo do normy , byl jeden wyciek na walku rozrzadu ktory zlikwidowalem i teraz jestem dumny ze autko nie cierpi z powodu ciemnogordu wladciciela w jakim trwal ponad rok ... nigdy juz nie wleje mineralnego ani polsyntetycznego oleju do silnika .... jak nowy lub w dobrym stanie to 5Wcostam a jak stary to 10Wcostam , Motul robi nawet syntetyka 15W60 wiec o takiej gestosci jak mineral ...