.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lut.2025 21:45:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: o obrotach sfer niebieskich
PostNapisane: 26.wrz.2004 15:25:51 
Użytkownik

Witam i poradę pytam
W mojej niuni quattro 2,3 10v od pewnego czasu dziwnie zaczeły falowac obroty. Rano przy zapalaniu zdarza się, że nie chce wejśc na obroty i oscyluje gdzieś tak w okolicach 600, a po ruszeni jest mułem, zaczyna szarpać. Przypuszczam, że dlatego, bo zimny. Potem, gdy sie rozgrzeje (a ja stoję na światłach na przykład), potrafi dodawać i odejmować sobie gazu, a obroty sięgają 1000-1100.
W dodatku zdarza się, że na jedynece i dwójce strasznie muli, obroty 4000, a on nie chce iść. Trójka, czwórka - jest ok.
Co jest grane? Paliwo? Wtrysk? Filtr paliwa?
Ma ktoś z szanownych jakiś pomysł?

Tytuł: Re: o obrotach sfer niebieskich
PostNapisane: 26.wrz.2004 16:53:08 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
bendov napisał(a):
Ma ktoś z szanownych jakiś pomysł?

-> Tak u gory jest opcja "szukaj" - polecam
-> Byc moze to sonda lambda lub silnik krokowy

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 17:15:20 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
masz lpg ?

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2004 10:07:34 
Użytkownik

hans, nie mam gazu, niestety :-(. Spróbuję poszukać w archiwum, dzięki za radę

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2004 11:22:12 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
sprawdz czujnik temperatury , sprawdz czy nie masz nieszczelnosci w dolocie i pomysl bo byc moze po jakiejs interwencji mechanika zaczelo sie tak dziac , wtedy spradz dokladnie miejsce i okolice prac , byc moze cos zostalo odlaczone lub uszkodzone ... poza tym pytanie: kiedy wymieniales swiece, przewody WN , kopulke i palec rozdzielacza ?

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2004 17:28:17 
Użytkownik

hans napisał(a):
sprawdz czujnik temperatury , sprawdz czy nie masz nieszczelnosci w dolocie i pomysl bo byc moze po jakiejs interwencji mechanika zaczelo sie tak dziac , wtedy spradz dokladnie miejsce i okolice prac , byc moze cos zostalo odlaczone lub uszkodzone ... poza tym pytanie: kiedy wymieniales swiece, przewody WN , kopulke i palec rozdzielacza ?

swiece i przewody zamierzam w weekend wymienic, reszta nieruszana, od kiedy mam autko. Mechanik nie grzebal (wymiany oleju nie licze), choc co prawda babral sie elektryk z alternatorem. Hm, do tego czasu bylo ok.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2004 20:57:11 
Użytkownik

zobacz jeszcze jak bedziesz zmieniał swiece i przewody..kopułkę i palec...
moze im tez sie juz należy emeryturka :)
tak jak hans mówił posprawdzaj:
1.dolot cały czy gdzieś nie ma nieszczelności..(mozna to zrobic np samostartem-jak bedzie go gdzieś zasysał powinny wzrastać obroty)
zwróć uwagę na przewód ten od dołu od odmy..tam lubi pekać jak ktoś nie umie gumy ściągać i drze ja do góry...
2.czujnik temperatury ten 2 stykowy
3.wszystkie wtyki czy ci sie nic nie rozłaczyło...
4.bezpieczniki..luknij tam są 2 takie z oznaczeniem motor..(jeden z nich chyba ma cos wspólnego z kompem ..dokładnie nie pamiętam.ale u mnie był kiedyś spalony i auto nie jeżdziło jak trzeba)
5.moze filtr powietrza też luknij...jak dawno nie zmieniałeś...
tyle mi sie narazie nasuwa...
ja u siebie walczyłem z obrotami....prawie rok...a teraz moge juz doktorat pisać...MOJA NIUNIA WYLECZONA:)
pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2004 00:51:29 
Użytkownik

Auto: C4 2.6 ABC AVANT
ja mam podobne objawy tj. przy odpaleniu na zimnym silniku jest ok ale jak juz rusze i zaczne jeździć to na "luzie" obroty mi latają a nawet auto potrafi zgasnąć... Aha - jak ten obroty tak mi falują to przy niższych obrotach zapala się lampka kontrolna dot. elektryki silnika (żółta)... wymieniłem dzisiaj świece, przedwczoraj odświeżyłem swojego K&N'a i dupa blada... słyzałem że to wina czujnika temperatury który często siada.... a drugie pytanko - jak sprawdzić czy silnik nie pobiera "lewego" powietrza oraz jak sprawdzić czy ten czujnik temperatury jest sprawny....

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1