.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 11:20:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kobitka mi suszy glowe o rachunki za paliwo...ACE
PostNapisane: 25.paź.2004 21:21:18 
Użytkownik

Witam Wszystkich po przerwie.Zajety troche bylem...Ano wlasnie.Pytanie prozaiczne i piekne w swej prostocie.Jaka instalacja gazowa najlepiej hula w silniczku ACE 16v 140 KM.Bylem u kilku gazownikoow ale powiem szczeze ze nic po tych wizytach nie wiem.Co gosc to opinia.OD takich ze tylko wtrysk ciagly(nie sekwencja) po takie ze spokojnie zwykly mieszalnik da rade(z oslona katalizatora).Nie wiem co mam myslec, a myslec musze bo mi ostatnio kochana zonka podliczyla ze przez miesiac wyjezdzilem 450 zloty.....Smutno troche bo i silnika szkoda na gaz ale i kasy szkoda na wache( a ma franca podrozec).Moze ktos sie podzielic uwagami?Dzieki.A jeszcze cos.Coraz wiecej ciekawych audikoow sie buja.Na przyklad niedawno bylem na poprawie montazu szyby przedniej(deszczyk spadl i zaczelo mi kapac na ucho)Wzialem wiec taxi bo chlopaki mieli sie uwinac w dwie godzinki.No i podjezdza fajna B4 pytam goscia jaki motorek i zdziwienie 6A!!!Zadne Competition ,normalna oska.Ladniutka swiezo sciagnieta.Narazie!RAFAL

Ostatnio edytowano 25.paź.2004 21:44:05 przez kamrafa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 21:29:56 
Użytkownik

Cześć.
Z tym gazem to ja bym jeszcze sie troszke wstrzymał. Chyba że żona aż tak bardzo Cie do tego zmusza.
A jeśli chodzi o instalacje to tylko wtrysk (np ciągły), a jeśli chodzi o instalacje to np BRC JUST HEAVY. Koszt dość spory ale przynjamniej będzie to jakoś jeździło.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 21:38:33 
Użytkownik

Dzieki za odpo.Noo BRC sie mocno reklamuje na przyklad w gazetce "Auto Po Gwarancji"A czemu mam czekac?Potanieje?A co z policjantem domowym?

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 21:49:53 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Gaz przestaje być powoli opłacalny... 2 zł za litr i do tego 3500 zł za instalecję :/ :/ :/

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 21:50:51 
Użytkownik

Gaz razczej nie potanieje. Obawiam się że wręcz przeciwnie i wszystko rozchodzi się jak bardzo opłacalna będzie jazda na gazie.
A wszystko przez to ze chcą podnieść podatki na LPG bo zyski z PB sie zmniejszają :P

A co do domowego policjanta to proponuje przekupić, jak dobrze pójdzie to sie uda :):

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 21:54:05 
Użytkownik

DeS napisał(a):
Gaz przestaje być powoli opłacalny... 2 zł za litr i do tego 3500 zł za instalecję :/ :/ :/

a gdzies czytalem ze ma dojsc do niecalych 3pln :zly: :zly: :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 21:57:00 
Użytkownik

blazej1901 napisał(a):
DeS napisał(a):

a gdzies czytalem ze ma dojsc do niecalych 3pln :zly: :zly: :zly:

Tez slyszałem coś w tym stylu. A znając życie to pewnie cena będzie podobna do tej którą napisałeś.
Reasumując 100 km na LPG będzie kosztować (mnie) 30 zł, a na PB (przy obecnych cenach) 35 zł.
I gdzie tu oszczędność ?

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 21:59:15 
Użytkownik

DeS napisał(a):

To zalezy.
Od poczatku sierpnia 2004 zatankowalem gazu za 4,9tys zl.
MNIE SIE OPLACA. W zasadzie mam ja juz gratis (instalke). :D

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 22:17:55 
Użytkownik

zapparena napisał(a):
DeS napisał(a):

To zalezy.
Od poczatku sierpnia 2004 zatankowalem gazu za 4,9tys zl.
MNIE SIE OPLACA. W zasadzie mam ja juz gratis (instalke). :D

no tak, jeszcze sie oplaca ale jak cena podejdzie juz do tych 3 zl to ja bede jezdzil juz na pb bo mam zwykla instalke i roznica tych paru zlotych na 100km nie satysfakcjonuje mnie przy takim spadku osiagow i przy szybszym zuzywaniu sie silnika

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 22:18:19 
Użytkownik

Auto: S4 biturbo
No właśnie troche krzywizna z tym gazunkiem :/ Też miałem wkładać to swojego auta ale chyba jednak dopiero po zimie :diabel: Szkoda tylko że dziennie zalewam za 50zł :( :!!: Ale przynajmniej warto :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 22:24:11 
Użytkownik

Cena gazu jest bez znaczenia. Liczy się współczynnik bezwzględny* zappa ( ;) ) Im wyzszy, tym bardziej sie oplaca.

zappa=(Pb/LPG) x D

Pb- cena benzyny
LPG - cena paliwa LPG
D - przebieg na rok w tys. km

U mnie ten współczynnik wynosi cirka about 195.

Przeciez jak sie ma Audi to jezdzic TRZEBA!! :)

* - nie uwzględnia ceny instalki LPG

Ostatnio edytowano 26.paź.2004 16:59:46 przez zapparena, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Kobitka mi suszy glowe o rachunki za paliwo...ACE
PostNapisane: 25.paź.2004 23:50:46 
Użytkownik

kamrafa napisał(a):
Witam Wszystkich po przerwie.Zajety troche bylem...Ano wlasnie.Pytanie prozaiczne i piekne w swej prostocie.Jaka instalacja gazowa najlepiej hula w silniczku ACE 16v 140 KM.Bylem u kilku gazownikoow ale powiem szczeze ze nic po tych wizytach nie wiem.Co gosc to opinia.OD takich ze tylko wtrysk ciagly(nie sekwencja) po takie ze spokojnie zwykly mieszalnik da rade(z oslona katalizatora).Nie wiem co mam myslec, a myslec musze bo mi ostatnio kochana zonka podliczyla ze przez miesiac wyjezdzilem 450 zloty.....Smutno troche bo i silnika szkoda na gaz ale i kasy szkoda na wache( a ma franca podrozec).Moze ktos sie podzielic uwagami?Dzieki.A jeszcze cos.Coraz wiecej ciekawych audikoow sie buja.Na przyklad niedawno bylem na poprawie montazu szyby przedniej(deszczyk spadl i zaczelo mi kapac na ucho)Wzialem wiec taxi bo chlopaki mieli sie uwinac w dwie godzinki.No i podjezdza fajna B4 pytam goscia jaki motorek i zdziwienie 6A!!!Zadne Competition ,normalna oska.Ladniutka swiezo sciagnieta.Narazie!RAFAL

Masz taki sam silnik jak ja w Competition, teraz mam wtrysk Just Heavy New, ale wczesniej mialem zwykla instalacje gazowa bez kompa. Bylo wszystko OK. Nic nie strzelalo, silnik chodzil bez zadnych problemow. jedyny problem to to ze byla zwerzka i samochod sie wolniej wkrecal, ale nie bylo problemu aby dojsc do 7500. Spalal 13l w miescie i ponizej 10l na trasie, a przy normalnej jezdzie na trasie (czyli kolo 140km/h) bral doslownie rowno 10l. Szosti jest swiadkiem jak gdy jechalismy na zlot do poznania pojechalismy zatankowac - 200km przejechane i 20l weszlo (o tak jako ciekawostka).

Sluchaj, mam mikser do tego silnika wiec jak bys chcail to moge ci wyslac, orginalny specjalnie wyprofilowany pod przepustnice, mam tez reduktor, ale moze lepiej kup nowy, moj ma juz 2 lata. Dobrze zagadaj z gazownikami, wlasnie szczegolnie o mikserze, aby ci nie wstawili dojscia gazu rurka w przeplywke!!!.

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2004 09:00:47 
Użytkownik

450 miesiecznie na wache :) marzenie tez bym chcial tak malo :diabel:

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2004 09:22:19 
Klubowicz

Buba napisał(a):
450 miesiecznie na wache :) marzenie tez bym chcial tak malo :diabel:

To ja z deka więcej na gazior wydaje (2x) :)))

A co do reduktora - mam coś takiego, firmy BRC używka, ale prawie nówka (ma ze 2 miesiące i niecałe 10kkm przelatane), tak więc możemy się dogadać... Aha, reduktor według gazowników ma potencjał do 200PS... i jeździł w moim aucie, ale po zmianie instalki leży i czeka na właściciela :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2004 17:06:10 
Użytkownik

Dwuja z rachunków!! Policzcie dokladniej...

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2004 17:23:35 
Użytkownik

postanowilem dłużej się nie pie....lic, w czwartek zakładam Landi Renzo IGS czyli stały wtrysk gazu. Rachunek prosty - przy dzisiejszych cena pb i lpg i przebiegu 30kkm rocznie po roku oszczędność wynosi 5,100 PLN minus koszt instalki 4,100 PLN = 1000 PLN w kieszeni. A gdyby nawet lpg poszło w górę, nie wierzę że pb pozostanie na tym samym poziomie, więc może nie tak bardzo, ale dalej oszczędzam.

BTW facet który mi załozy gazik pomyka całkiem fajną 200 quattro, również z gazem, więc o efekty jestem raczej spokojny.

Passat B5 1.9 TDI
Chip by Rogal
Wtryski ASV

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2004 23:41:22 
Użytkownik

Dzieki Wszystkim za reakcje!Podzielam zdanie Adama.Takze uwazam ze gdy Gaz bedzie po 3 zety to waha po 5zeta...Dzieki za oferty sprzedazy,nie skozystam bo sie na tym nie znam.Jeszcze raz dzieki i siema(AUDI oczywiscie)!!!

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2004 23:53:46 
Klubowicz

Simpson napisał(a):
Cześć.
Z tym gazem to ja bym jeszcze sie troszke wstrzymał. Chyba że żona aż tak bardzo Cie do tego zmusza.
A jeśli chodzi o instalacje to tylko wtrysk (np ciągły), a jeśli chodzi o instalacje to np BRC JUST HEAVY. Koszt dość spory ale przynjamniej będzie to jakoś jeździło.

Pozdro

Simpson, skad Ty masz ta wielka pewnosc, ze tylko wtrysk? Jezeli bedziesz tak gadal wszystkim, takze i tym ktorzy sie na temacie nie znaja, to niektorzy pomysla, ze z gazu trzeba zrezygnowac bo na wtrysk nie maja kasy. A prawda jest taka, ze do 2.0 16V zajebiscie pasuje kazda bez wyjatku instalka, wiec zastanow sie troche zanim zaczniesz zgrywac medrca w temacie i klepniesz cos bezmyslnie ;)

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2004 07:42:57 
Użytkownik

Wuja napisał(a):
Simpson napisał(a):
Cześć.

Pozdro

Simpson, skad Ty masz ta wielka pewnosc, ze tylko wtrysk? Jezeli bedziesz tak gadal wszystkim, takze i tym ktorzy sie na temacie nie znaja, to niektorzy pomysla, ze z gazu trzeba zrezygnowac bo na wtrysk nie maja kasy. A prawda jest taka, ze do 2.0 16V zajebiscie pasuje kazda bez wyjatku instalka, wiec zastanow sie troche zanim zaczniesz zgrywac medrca w temacie i klepniesz cos bezmyslnie ;)

pozdro

Nie zgrywam mędrca.
A co do instalacji to każda pasuje do każdego silnika ale różnią się stopniem skomplikowania i łatwością użytkowania.
Zresztą już wiele na temat gazu zostało powiedziane i za każdym razem wnioski byly takie że jeżeli jest na tyle gotówki żeby założyć wtrysk to opłaca się to zrobić (chyba że ktoś stawia osiągi na bardzo odległym planie)

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2004 11:33:20 
Klubowicz

Simpson napisał(a):
Wuja napisał(a):
Simpson napisał(a):
Cześć.

Pozdro

pozdro

Nie zgrywam mędrca.
A co do instalacji to każda pasuje do każdego silnika ale różnią się stopniem skomplikowania i łatwością użytkowania.
Zresztą już wiele na temat gazu zostało powiedziane i za każdym razem wnioski byly takie że jeżeli jest na tyle gotówki żeby założyć wtrysk to opłaca się to zrobić (chyba że ktoś stawia osiągi na bardzo odległym planie)

Pozdro

wiec jak juz piszesz, to pisz dlaczego twierdzisz tak, a nie inaczej. To moze byc mylace dla "zielonych" kiedy powiesz im, ze TYLKO wtrysk ;)

pozdro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1