.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lut.2025 23:20:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 ABK] Problemy z odpalaniem rano
PostNapisane: 13.paź.2004 08:33:34 
Klubowicz

Witam.

Moje autko zachorowało:(

Po kilkugodzinnym postoju, szczególnie rano autko mas problem z zapaleniem. Muszę kręcić rozrusznikiem kilka sekund i dopiero po 3 ,4 próbie zapala. Jak już zapali to chwile(1,2 sek.) ma obroty w granicach 600-700 potem od razu juz normalne 1200rpm.

Na ciepłym silniku wszystko w porzadku. Badanie VAGiem nie wykazało zadnych błędów.

Mam jakieś pomysły ale chciałem zasięgnąć Waszej opinii.

POZDRO

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2004 08:41:33 
Moderator

U mnie jest podobnie zapala przy niskich temperaturach za drugim razem. Pierwsze kręcenie rozrusznikiem nawet bardzo długo nie zapala auta. Myślę że coś z wtryskiwaczem rozruchowym. Tak jakby zalewało silnik. Może rozruchowy leje zamiast wrtyskiwać.

Ostatnio edytowano 13.paź.2004 08:43:58 przez Maridk, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2004 08:43:03 
Użytkownik

jeśli to disel to świece żarowe spalone VAG tego nie pokaże

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2004 08:54:23 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Krawat na 2.0 + chip ;) , więc motyw traktora odpada.

Tytuł: kłopoty z dislem
PostNapisane: 25.maja.2006 19:07:05 
Użytkownik

Witam serdecznie jestem nowym w tym klubie tak więc po krótce przedstawie sie moje autko to wprawdzie nie AUDI lecz Opel Zafira 2.0 DTL jestem z Kołobrzegu wole WASZ klub niż OPLA bo tam to jest (kicha) a wracając do problemu to ja w swoim wymieniłem przewody przepływowe do wtryskiwaczy i problem zginął lecz powstał inny - mianowicie gdy jest zimno lub zimny silnik to podczas ruszania na wolnych obrotach szarpie mi silnikiem tak jakby (sprzęgło) lecz gdy jest ciepło to wszystko jest ok nawet gdy stoi 8 - 10 godz.Rano po odpaleniu trochę szarpie lecz gdy trochę pojeżdze to wszystko wraca do normy - mam wrażenie ,że gdzieś łapie lewe powietrze może się myle - co wy o tym sądzicie.
Powodzenia życzę. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2006 19:23:38 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
baskecik napisał(a):
Krawat na 2.0 + chip ;) , więc motyw traktora odpada.

ja nie wiem co ma i nie pomoge :< a dwulitrówek jest dużo.

też mam problemy z odpalaniem rano do pracy ;-)

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł: Re: kłopoty z dislem
PostNapisane: 25.maja.2006 19:49:08 
Użytkownik

darmar napisał(a):
[...] mianowicie gdy jest zimno lub zimny silnik to podczas ruszania na wolnych obrotach szarpie mi silnikiem tak jakby (sprzęgło) lecz gdy jest ciepło to wszystko jest ok nawet gdy stoi 8 - 10 godz.Rano po odpaleniu trochę szarpie lecz gdy trochę pojeżdze to wszystko wraca do normy - mam wrażenie ,że gdzieś łapie lewe powietrze może się myle - co wy o tym sądzicie.
Powodzenia życzę. ;)

A zabraklo Ci moze paliwa ostatnimi czasy?

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2006 20:47:29 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
gkorzen napisał(a):
jeśli to disel to świece żarowe spalone VAG tego nie pokaże

dobrze gada ;-)

p.s.
sprawdz nieszczelnosci w dolocie i czujnik temperatury

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2006 06:45:18 
Użytkownik

To sprawdz czy masz wsyzstkie swiece dobre...choc mozliwe ze wszystkie beda dzialaly...tak jak u mnie kiedys - a porblem zniknal po jakims czasie - sam nie wime czemu.

a uklad sie moze nie zapowietrzyl...?

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2006 14:37:01 
Użytkownik

Witam!
Ja miałem podobny problem i właśnie zapalenie z rana było naprawdę trudne (kręciłem 2, 3 razy). Na ciepłym silniku palił jak trzeba. Szukałem przyczyny i wymieniłem czujnik temperatury, świece ,kable WN, kopułkę, palec rozdzielacza i nic! Zabrałem się za rozruchowy, sprawdziłem napięcie na kostce jest, wiec jest ok. Odkręciłem rozruchowy, podłączyłem na krótko i działa. Pomyślałem że zobaczę jakich kolorów kable są doprowadzone do wtyczki. Zdjąłem gumową osłonkę z kostki i patrzę że czerwono-czarny kabel jest upalony! Pałączyłem je na skrętkę (bałem się lutować ponieważ nie wiem skąd podawane jest napięcie) i pali zawsze za pierwszym razem :peace:

PS. Zobacz może masz ten sam problem.

PostNapisane: 26.maja.2006 16:54:11 
Użytkownik

sinus napisał(a):
darmar napisał(a):
[...] mianowicie gdy jest zimno lub zimny silnik to podczas ruszania na wolnych obrotach szarpie mi silnikiem tak jakby (sprzęgło) lecz gdy jest ciepło to wszystko jest ok nawet gdy stoi 8 - 10 godz.Rano po odpaleniu trochę szarpie lecz gdy trochę pojeżdze to wszystko wraca do normy - mam wrażenie ,że gdzieś łapie lewe powietrze może się myle - co wy o tym sądzicie.
Powodzenia życzę. ;)

A co jeśli zabrakło ?? Bo ja ostatnio wyjeździłem do sucha aż mi zgasł i nie zauważyłem żeby coś się zmieniło. Co się dzieje? Wtryski się zapychają czy co :/

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2006 18:30:11 
Użytkownik

Dziekuje za wiadomości ale pewnie zapomiałem dodać,że moje uatko do disel a nie benzynka tak więc zapowietrzanie sie ma tu dość istotne znaczenie dla pracy silnika teraz gdy noce sa dośc ciepłe rano przy ruszaniu szarpanie silnikiem jest dośc słabe ale co bedzie gdy nadejdą zimne nocki ???

PostNapisane: 26.maja.2006 20:25:27 
Użytkownik

marcin_pecak napisał(a):
sinus napisał(a):
darmar napisał(a):
Powodzenia życzę. ;)

A co jeśli zabrakło ?? Bo ja ostatnio wyjeździłem do sucha aż mi zgasł i nie zauważyłem żeby coś się zmieniło. Co się dzieje? Wtryski się zapychają czy co :/

Mi z miesiac do dwoch temu w sumie 3 razy zabraklo, w tym dwa razy tuz pod stacja (eh te wskazniki poziomu paliwa i komputery). Po jakims czasie zaczelo sie od tego, ze na zimnym silniku mial slaba moc. Potem, z czasem, bylo coraz gorzej, az dochodzilo do tego, ze po odpaleniu sie caly trzasl i nie chcial jechac szybciej niz 30/godz. Oczywiscie po 2-3 skrzyzowaniach rozgrzewal sie i wszystko bylo z powrotem super. A kwestia byla taka, ze wszystkie syfy, ktore sie przez tych kilka lat nazbieralo w baku przedostaly sie dalej. No i trzeba bylo zrobic plukanie. Teraz jest juz idealnie. Z reszta ten temat sie jakis czas temu pojawil na forum. Mowie tu o silniku benzynowym, jakby co. Pozdrawiam.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1