witam wszystkich
.
Założyłem ten temat, ponieważ ostatnio moja audica przechodzi szereg 'zabiegów'. Powód: brak mocy, znaczna zwłoka pomiędzy dodaniem gazu ( z biegu jałowego silnika) a zebraniem się autka z miejsca.
Zdemontowaliśmy głowicę, kolektor dolotowy, wydechowy, turbinę. Przy turbinie poszedł jakiś króciec, zostało to wymienione. Najlepsze to, że kolektor dolotowy był cały zawalony osadem ze spalin, szokujący widok ( wcześniej problemy z zaworem EGR, to chyba powód), jednakże został on przeczyszczony. Jeszcze wymiana uszczelki pod głowicę, z 'kartonowej' na metalową (podobno do TDI takie się montuje) i montaż silnika. Następnie pan X przestawił rozrząd i pompę wtryskową. Pomyślałem sobie: ' po takich zmianach powinno się poczuć znaczną, pozytywną różnicę.' Po wyjechaniu na 'jazdę próbną' stwierdziłem, że nie ma żadnych popraw, głośniejszy silnik, nawet chyba mniejsza moc. Na następny dzień myślałem, że nie odpalę auta, kręce raz, drugi, trzeci, już rezygnacja, silnik pewnie troche się zalał ropą, jednak jeszcze raz, no i odpalił...
Pan X już się nie pojawił (nie z przyczyn audi, heh), audica stanęłą na warsztacie. Pomyślałem, że to wina kąta wyprzedzenia wtrysku, no więc podjęłem się przestawienia pompy ( była za bardzo cofnięta 'do silnika' - przyspieszony wtrysk). Ustawiłem prawie na znak fabryczny (mam trochę rozbity ten znak, więc napisałem -prawie-, bo jakiś palant przestawiał kiedyś pompę chyba młotkiem i przecinakiem). Moment próby - przekręcam kluczyk i ruszył, pomyślałem:'ekstra'. Wyjechałem nim; po jeździe mogłem stwierdzić, że moc jest wreszcie większa niż przed naprawą.
Mógłbym już tak jeździć, jednak nadal przy ruszaniu z jałowego jakiś zakres obrotów (może około 500), można powiedzieć, nic się ne dzieje. Również nie za szybko silnik się rozpędza w tym zakresie, dalej jest raczej ok ( 'raczej', ponieważ niewiem jak taki samochód powinien prawidłowo chodzić).
Diagnoskop wykazał : 'regulacja początku wtrysku'. Teraz poniedzieli w planach jest jeszcze sprawdzenie wtryskiwaczy i ewentualnie delikatne opóźnienie wtrysku.
Chciałbym, abyście napisali jak sprawują się Wasze Audiczki.
Dzięki i pozdrawiam