.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.sty.2025 23:01:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jak odpowietrzyc ma niunie
PostNapisane: 30.gru.2004 20:45:57 
Użytkownik

witam,
posiadam audi 80 1.6d z 1986 r.i mam problem,bo mam zapowietrzony uklad chlodzenia i niewiem jak go odpowietrzyc.gdzie sie znajduje jakis zawor do odpowietrzania lub jakis odpowietrznik.
pomozecie

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2004 22:14:06 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
ODPOWIETRZENIE UKLADU CHLODZENIA:
Podczas napelniania nalezy uklad chlodzenia odpowietrzyc.
Ustawic dzwignie ogrzewania w polozeniu GORACO
Zamontowac przewod gumowy lub wkrecic korek z nowa uszczelka.
Napelnic zbiornik wyrownawczy do poziomu Max po czym zbiornik zamknac.
Uruchomic silnik, powinien on pracowac, az do chwili wlaczenia sie wentylatora. Moze przyspieszyc to przytrzymujac co jais czas pedal gazu w okolicach 3000 obr/min. W przypadku silnika osmiozaworowego (model 91) podczas napelnienie zbiorniczka wyrownawczego otworzyc srube odpowietrzajaca w przewodzie nagrzewnicy i odczekac, az w tym miejscu pojawi sie plyn chlodzacy bez pechcerzykow powietrza. Zamknac srube odpowietrzajaca i korek wlewu. Uruchomic silnik i odczekac, az wlaczy sie wentylator. Jescze raz otworzyc na chwile srube odpowietrzajaca, aby wypuscic zebrane powietrze. Sprawdzic poziom plynu w zbiorniku wyrownawczym. Jezeli lustro plynu znajduje sie ponizej oznaczenia Max, nalezy dolac plynu do poziomu zalecanego, czyli miedzy Min a Max

Szukaj sruby odpowietrzajacej ktora powinna byc na gumowym przewodzie ktory idzie do srodka w kierunku nagrzewnicy. Procedura odpowietrzania dla 1.6 D jest taka sama jak dla reszty wersji silnikowych Audi 80 B3/B4 ;)

Tytuł: dzieki
PostNapisane: 31.gru.2004 02:09:39 
Użytkownik

dzieki za odpowiedz.pewnie sobie poradze
a gdzie sie znajduje nagrzewnica i jak wyglada
:D
bede jej szukal i pewnie znajde,ale.........
poprosze

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2004 09:13:00 
Użytkownik

nagrzewnica jest w kabinie pasazerskiej po srodku za deska rozdzielcza. Mysle ze juz wiesz gdzie ;)

-Volvo V70 II T5

-Audi 100 C4 Avant '92r. ABC (Rezanko: soczewki, 4 x el. szyby, roletki w tylnych drzwiach oraz tylnej szyby, dekory, ori 3 światło stop, 8 fabrycznych głośników, podświetlane nawiewy)
-Audi 100 C3 CD '83r. 2,0
-Audi Coupe GT '86r. KX
-Audi Coupe GT5S '82r. WN
-Audi 80 GLS 2D, '78r. 1,6

Tytuł: pomogles mi
PostNapisane: 01.sty.2005 13:51:44 
Użytkownik

pomogles mi chlopie ale i przeraziles.ciezko sie tam dostac?pewnie musze odkrecac cala deche.jak ja odkrece to ten zaworek do odpowietrzania tam gdzies bedzie

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2005 14:42:25 
Użytkownik

Kolego to AUDI a nie wolga!!odpowietrznik jest NA PRZEWODZIE IDACYM DO NAGRZEWNICY a nie na nagrzewnicy.Znajdziesz go w komorze silnikowej a nie pod deska!!Ruscy pewnie by go dali przy nagrzewnicy ale to przeciez jest AUDI!!!powodzenia przy odpowietrzaniu :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2005 16:37:51 
Użytkownik

Jak odpowietrzyć, gdy nie da się odkręcić tego zaworka? Poluzować opaskę przewodu doprowadzającego płyn do chłodnicy, tego z zaworkiem i odpowietrzać? :/

Tytuł: cienki
PostNapisane: 01.sty.2005 22:09:53 
Użytkownik

wiesz ja jestem cienias i nieznam sie na autach.czyli co musze odkrecic komore silnikowa.dam sam to rade zrobic czy lepiej jechac do jakiegos szpeca

Tytuł: Re: cienki
PostNapisane: 02.sty.2005 03:06:47 
Użytkownik

grolsch23 napisał(a):
wiesz ja jestem cienias i nieznam sie na autach.czyli co musze odkrecic komore silnikowa.dam sam to rade zrobic czy lepiej jechac do jakiegos szpeca
odkręcić komory silnika się raczej nie da :D JAk otwierasz maske i widzisz tam silnik i troche wolnego miejsca to właśnie nazywa się -> komora silnika <- Jeśli nie masz pojećia o odpowietrzeniu to jedź lepiej do mechanika i podpatrz jak robi :peace:

Tytuł: A i tak...
PostNapisane: 03.sty.2005 08:15:30 
Użytkownik

Taki sposob odpowietrzenia nic Ci nie da... Odkrec rure od chlodnicy,ta gorna, ktora idzie od trojnika z czujnikami, podnies jej koniec do gory i nalewaj plyn (do silnika, nie do chlodnicy), nalewaj dotad az wyleje sie odpowietrznikiem, przykrec rure, nalej plynu do zbiorniczka i wlacz silnik, kiedy zacznie sie wylewac plyn z odpowietrznika to go dokrec i co jakis czas znowu odkrec, ale nie do konca, jak leci plyn to dokrec i tyle. Tak jak juz kolega napisal czekamy, az chlodnica nagrzeje sie cala, wlaczy wentylator itp. Ale napelnianie ukladu tylko w ten sposob jest skuteczne. Dodam, ze ostatnio pekl mi trojnik z czujnikami, napelnialem uklad wlasnie tak jak podal kolega wczesniej, efekt byl marny. Sam wpadlem na to zeby nalewac powoli i z wysokiego punktu. W ten sposob nigdzie nie bede robil poduszki powietrznej (np. w pompie wody, przy termostacie) i efekt mnie zaskoczyl, zadnych problemow z temperatura itp... Niestety ostatnio zmienial mi kolo membrany w parowniku i odpowietrzyl wlasnie tym "cudownym" sposobem z uzyciem samego odpowietrznika. Kiedy sam odpowietrzalem mialem przy -10'C temperature plynu kolo 90'C, a teraz nawet jak jest 10'C to w trasie mam ledwo 75'C. Sorry rozpisalem sie. Pozdrawiam. Dodam, ze ten sam problem dotyczy sytuacji kiedy silnik jest niedogrzany, oczywiscie przy pewnosci ze termostat jest ok...

Tytuł: no
PostNapisane: 03.sty.2005 11:13:27 
Użytkownik

no dobra,ale gdzie jest ten kurewski odpowietrzacz.w 3 osoby szukalismy i nic.nikt niewie gdzie to jest.moze byc taka kwestia ze niemam odpowietrznika

Tytuł: No to
PostNapisane: 03.sty.2005 11:48:03 
Użytkownik

Zdejmij wezyk z powrotu z nagrzewnicy, jak sie poleje to zaloz, a jak bedziesz pozniej mial juz na obiegu (wlaczony silnik, itp..) to go zaloz i nie zaciskaj do konca, tylko wloz jakis cienki srubokret i rozchyl go troche, no nie wiem co Ci jeszcze doradzic. Mam nadzieje ze nie bedzie az takiego cisnienia i Cie nie zaleje.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1