.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 20:43:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [LPG] Uwaga na syfny gaz!
PostNapisane: 09.lip.2006 10:02:59 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Wczoraj zrobilem sobie wypadzik do Augustowa i na wylocie zalalem gazu na stacji ktora sprzedaje tylko gaz shell. Zazwyczaj jak tam lalem to samochodzik chodził jak rakieta.

Jednak wczoraj, zalali mi do samochodu jakiś syf! Nigdy moj samochod nie jezdzil tak lipnie. Zauwazylem juz przy pierwszym wyprzedzaniu, ze coś nie gra, chwile sie dlawil a potem ciagnal dopiero przy 4tys, ale strasznie cieniutko, na tyle cienko, ze chyba zdrowa 2 litrowka bym mnie objechala.

Dodatkowo, zauwazylem, ze silnik jest jakby cieplejszy przy normalnej predkosci 140km/h. olej ze 115st i silnik 95st.

Zdazylo mi sie wyprzedzac na prostej jakiegos upartego kierowce i musialem podciagnac do 180... I wicie , ze przy 180 przestal przyspieszac, predkosciomierz sie zatrzymal :< ...zerkam na wskazniki a tam olej 130st i plyn 100st. Co do kur.... sobie mysle.

Przystopowalem do 100km/h i dotoczylem sie do stacji. Dolalem innego gazu, no i samochodzik odzyl i zaczal normalnie jezdzic, ciagnac elegancko plynnie i zwawo po calych obrotach, no i juz sie nie grzal.

Normalnie sie wkur... ze takie gowno sprzedaja na stacjach :( Przeciez mozna popsuc tym szajsem silnik. Co to był? Sam butan?

Także uwazajcie na swoje silniki.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2006 10:17:17 
Użytkownik

Raczej sam propan, butan jest o wiele bardziej kaloryczny i daje lepszego kopa. Ale ma wyższą temp. wrzenia i dlatego zimą skład procentowy gazu zmienia się z (propan/butan) 40/60 na 60/40. Niestety propan lepiej odparowuje, ale za to ma niższą kaloryczność więc osiągi są gorsze, a spalanie wyższe.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2006 11:17:12 
Użytkownik

Z tym gazem tak jest miałem w latach 96-99 auto na gaz to pamietam ze czasami nie mozna bylo jechac i na benzynke sie przelaczalo a faktycznie to gaz jest tym lepszy im go mniej auto spali tak samo jak z innym paliwem chodzi o kalorycznosc .Tak jakby do benzyniaka zalal poł na pół ON i benzynki to tez będzie łapał temperature az wszystko popłynie a jechac nie chce mimo tego to samo z lipnym gazem zre go duzo słaby jest i co wazne zostawia duzo smoły w kolektorze ssacym a już o filterku od gazu nie wspomne co tam zostaje

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2006 11:42:46 
Użytkownik

na jesień lałem na orlenie na trasie i od tego momentu zaczal bardzo
dziwnie na gazie pracować i od tej pory z niego nie korzystam...

myślałem że to jak zwykle cotygodniowa nowa usterka w audi i nawet
nie pomyślałem że może to być sprawa gazu... muszę sprawdzić
w takim razie...

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2006 23:03:19 
Użytkownik

Kurde Lukasik mieszkam w Augustowie, i po wilu spostrzezeniach tankuje tylko na tej stacji, nigdy nie miałem problemów, bardzo dużo Augustowiaków poleca tą stację, mi w miescie przy buciku z tej stacji spalil rowno 14 litrow, a na szajs-orlenie na wylocie na bialy 15-15,5 :/ coś w tym jest, wiele ludzi mi mówi że z shella wiecej km można zrobić, moze trafiles na koncówkę zbiornika i poleciał sam propan?? Jak we wtorek zajadę zatankować to zapytam, kiedy była dostawa gazu, może to wszystko wyjaśni, powiem o twoim przypadku :]

A najlepiej poprosić o pokazanie stanu zbiornika, kiedyś widziałem na stacji lotosu na monitorze ile LPG zostało w zbiornikach :]

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 07:19:05 
Użytkownik

Schiedel napisał(a):
Kurde Lukasik mieszkam w Augustowie, i po wilu spostrzezeniach tankuje tylko na tej stacji, nigdy nie miałem problemów, bardzo dużo Augustowiaków poleca tą stację, mi w miescie przy buciku z tej stacji spalil rowno 14 litrow, a na szajs-orlenie na wylocie na bialy 15-15,5 :/ coś w tym jest, wiele ludzi mi mówi że z shella wiecej km można zrobić, moze trafiles na koncówkę zbiornika i poleciał sam propan?? Jak we wtorek zajadę zatankować to zapytam, kiedy była dostawa gazu, może to wszystko wyjaśni, powiem o twoim przypadku :]

A najlepiej poprosić o pokazanie stanu zbiornika, kiedyś widziałem na stacji lotosu na monitorze ile LPG zostało w zbiornikach :]

juz wiele razy tam tankowalem i samochodzik latał elegancko. No ale ostatnio mieli syf. (mowie oczywiscie o tym shellu na wylocie na wasilków).

... a co ty powiesz na to, ze w augusowie dolalem gazu, wlasnie na tym wspomnianym przez ciebie szajs-orlenie i samochodzik zaczął ciągnąć :)

Ale co do tej końcówki gazu... Dwa dni wcześniej tez tam zatankowalem, z tym, ze mialem w butli jeszcze gazu z innej stacji. Takze jechalem na mieszance dobrego gazu (akurat ten mialem z radzynia podlaskiego) z lipnym. No i juz wieczorem bmw 325 zrobilo mi lekkie baty, takze juz wtedy musieli miec cos nie tak z gazem, bo pamietam ze na 2ce podciagnal tylko do 6tys i nie bardzo chcial dalej jechac. No ale to co sie dzialo na trasie do augustowa to padaka, wozek nie jechał. Normalnie doładowanie z turbinki leci, silnik jęczy a samochod jakby chcial a nie mógł.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 07:37:04 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Kiedys na stacji LPG w Pabianicach zatankowano mi pełen zbiornik ... wody.
Kosztowało mnie to 2 dni pracy, wizyte w warsztacie (wylanie wodu ze zbiornika) , wymiane reduktora.
Po awanturze na stacji oddali kase za usluge i zatankowali 2 zbiorniki gratis.
Niemniej to byl jeden z gwoździ to trumny i krotko po tym powiedziałem papa LPG :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 07:48:12 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
Schiedel napisał(a):

juz wiele razy tam tankowalem i samochodzik latał elegancko. No ale ostatnio mieli syf. (mowie oczywiscie o tym shellu na wylocie na wasilków).

... a co ty powiesz na to, ze w augusowie dolalem gazu, wlasnie na tym wspomnianym przez ciebie szajs-orlenie i samochodzik zaczął ciągnąć :)

Ale co do tej końcówki gazu... Dwa dni wcześniej tez tam zatankowalem, z tym, ze mialem w butli jeszcze gazu z innej stacji. Takze jechalem na mieszance dobrego gazu (akurat ten mialem z radzynia podlaskiego) z lipnym. No i juz wieczorem bmw 325 zrobilo mi lekkie baty, takze juz wtedy musieli miec cos nie tak z gazem, bo pamietam ze na 2ce podciagnal tylko do 6tys i nie bardzo chcial dalej jechac. No ale to co sie dzialo na trasie do augustowa to padaka, wozek nie jechał. Normalnie doładowanie z turbinki leci, silnik jęczy a samochod jakby chcial a nie mógł.

(mowie oczywiscie o tym shellu na wylocie na wasilków)?? ?? ?? chyba na suwałki?? Pogubiłem się tankowałeś w Augustowie?? Bo być może zaszło jakies nieporozumienie :peace: :):

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 08:01:56 
Użytkownik

Schiedel napisał(a):
(mowie oczywiscie o tym shellu na wylocie na wasilków)?? ?? ?? chyba na suwałki?? Pogubiłem się tankowałeś w Augustowie?? Bo być może zaszło jakies nieporozumienie :peace: :):

Caly czas mowie o b-stoku. W augustowie tylko dotankowalem jak dojechalem.

W takim razie tankowales na normalnej stacji shell, z pelnym asortymentem, na "obwodowce".

Ja zatankowalem na stacji ktora tylko gaz "shell" sprzedaje. Jest tam taniej z 5-10gr.

W kazdym razie juz tam nie poleje.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 10:58:53 
Klubowicz

Auto: TT 1.8T BAM QUATTRO
tylko SHELL POWERGAS obecnie cena tańsza niż za gaz na BP i niema bata że jast jakiś lepszy gaz w kraku , od jakiegoś czasu tylko na shellu tankuje i jeszcze mi się takie coś nie trafiło i mam nadzieje ze nietrafi ale jak widać i na tych stacjach można zatankować gaz zdupy :(

A2 1.4 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21/15011589_A2.jpg
A4 1.9 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... G_1797.JPG
B3 1.8 -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 1_b380.jpg
C3 2.3 Quattro -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 267js7.jpg
B2 1.8

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 11:05:21 
Użytkownik

O ile pamietam to jako jedyny koncern Shell traktuje LPG jako paliwo w Polsce i pod takim katem jest produkowane i dystrybuowane. Reszta traktuje to jako gaz techniczny , wiec nie musza trzymac parametrów. swoją droga tez tankuje na sytacji Shell'a i w porównaniu do gazu z lotos'a przejeżdzam na zbiorniku jakies srednio 50 km wiecej (zalezy od buta :diabel: )

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 15:43:14 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
Schiedel napisał(a):

Caly czas mowie o b-stoku. W augustowie tylko dotankowalem jak dojechalem.

W takim razie tankowales na normalnej stacji shell, z pelnym asortymentem, na "obwodowce".

Ja zatankowalem na stacji ktora tylko gaz "shell" sprzedaje. Jest tam taniej z 5-10gr.

W kazdym razie juz tam nie poleje.

No to źle zrozumiałem twoj 1 post :p

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 19:30:14 
Użytkownik

Auto: Audi B3 Quattro 86' SD
Panowie a czy ktoś bieże namiar na możliwść ''zalania'' silnika?? to ważna opcja, koleś jezdził na jakimś szajsie za pare groszy a jak z braku gazu zalał porządnego LPG to silnik WOGULE pracował tylko przy otwartym deklu filtra powietrza.
Pomogło oczywiście zmniejszenie dawki na parowniku ( o ile ma się taką możliwość) pozatym ja miałem taką samą sytuację tyle że na gaźniku.
Lejąc bogatszy gaz czasami może się zdarzyć zbyt bogata mieszanka.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2006 19:48:59 
Użytkownik

Maniex sugerujesz, że Lukasik cały czas jeździł na lipnym gazie, a teraz dopiero zalał porządny :?: :diabel: Bez jaj.
A co do Twojego przypadku to podejrzewam, że po prostu rozregulowała Ci się instalka i tyle (np. na skutek drgań odkręcił się register - znam takie przypadki). Traf chciał, że akurat po tankowaniu to wylazło.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1