Witam.
Kupiłem moje kochane AUDI i mało odpowiedzialny ojciec pod moją nieobecność zabrał moją niunię na myjkę i umył jej serce
Od tego momentu niunia ma problemy.
Napoczątku wogóle nie chciała wyjechać z myjki (raczej nie dlatego, że lubi wodę
) Potem, gdy jakoś sie pozbierała zaczęła się dziwnie zachowywać.
Daję jej gaz do dechy (bez biegu na postoju) i najpierw miałem tak, że wogóle nie przyśpieszała a nawet zwalniała, żeby ostatecznie zgasnąć
Po wysuszeniu wszystkich wtyczek, kopułki, podmianie filtra powietrza stan się poprawił. Po wciśnięciu gazu do oporu obroty rosną ale...
W chwili wkręcania się na obroty czuć, że do 2000tys obrotów silnik nie pracuje dobrze. Słuchając wydechu można wywnioskować, że nie wszystkie cylindry pracują... Jednak jak już się go rozpędzi tzn. utrzymuje obroty powyżej jałowego biegu to silnik wkręca się prawidłowo. Jeżeli znowu zdejmnę nogę z gazu, poczekam aż obroty spadną do 950 i depnę historia się powtarza...
Jeden mechanik oznajmił mi, że to wina regulatora mieszanki i trzeba srubką wyregulować. Regulacja zakończyła się tym, że poprawy raczej nie ma a czeka mnie wizyta w stacji kontroli gdyż muszę wyregulować CO2
Inną ciekawą rzeczą jest ogólnie dziwna praca. Otoż pewien mechanik na próbę luźno trzynał szmatkę nad wydechem i o dziwo zaczęło ją lekko wciągać do środka
Stwierdził, że to albo zawory albo katalizator. Z ciekawości ściągnąłem gumkę w silniku z rurki za pomoca, której bada się ilośc CO2 przed katalizatorem i nic nie wciągało... Może faktycznie katalizator
No i kolejna ostatnia już chyba sprawa. Silnik czy ciepły czy zimny troszkę za mocno drga. Nie trzęsie się tylko drga, a drgania przechodzą na całą resztę autka. Mechanik skontrolował ciśnienie w cylindrach i dwa pierwsze mają 15.5 a dwa następne mają 14.5. Stwierdził, że to może być przyczyną drgań jak również tego całego dziwnego wciągania do wydechu jak i problemów przy wkręcaniu sie w obroty... Czy zawory mogą robić takie problemy
Bardzo proszę Was o opinię i porady bo kasy jest mało i trzeba ułożyć dobrą strategię by AUDI znowu odżyło...