Pol-u, sorry jeśli uraziłem, nie miałem takiego zamiaru. Wiem, że patronat koncernu w jakimś tam stopniu gwarantuje jakość, ale bywa różnie. Proponuję poczytać raporty UOKiK i PIH

. Mój przykład nie jest jakimś ekstremalnym, tego lata temp. wewnątrz auta potrafiła dochodzić nawet do 85*C, a w miejscu zbiornika do 75*C. Pewnie, że jest coś takiego jak zawór bezpieczeństwa, tylko zobacz sam o czym piszesz. Mianowicie o kolejnym eliminowaniu wszystkich czynników odpowiedzialnych za bezpieczeństwo; pływak w wielozaworze, przepełnienie butli, zwiększanie ciśnienia roboczego pompy ponad normę, zwiększanie ciśnienia panującego w zbiorniku. W efekcie pozostaje ostatni i jedyny element bezpieczeństwa czyli zawór bezpieczeństwa
A jeśli i on zawiedzie?. Dlatego pisałem o "tykającej bombie". Osobiście mam do czynienia Dozorem Technicznym

i urządzeniami pod niego podlegającymi. Zbiorniki podlegają dozorowi, owszem, ale tylko w fazie produkcji oraz po 10 letnim okresie eksploatacji, a co się dzieje z wielozaworem (którego tak naprawdę nikt nie sprawdza) i zbiornikiem w tym czasie to tylko on sam wie

. Jedyny plus i nadzieja w takim przypadku to to, że nasze polskie zbiorniki STAKO mają o wiele wyższe parametry niż przewiduje to norma, przynajmniej kiedyś tak było. Jednak zbiornik w trakcie eksploatacji ulega różnym niekorzystnym czynnikom (zmęczenie materiału, korozja - nie jest robiony z nierdzewki, jakieś ewentualne uszkodzenia mechaniczne. Skumulowanie tych wszystkich czynników i zaniedbania dotyczące bezpieczeństwa może (nie musi oczywiście) doprowadzić do tragedii. I po co kusić los? O próbach, które opisałeś słyszałem/czytałem, ale czytałem również raporty z badań KG Straży Pożarnej, a te już nie są tak optymistyczne, choć wydaje mi się, że przeginają lekko w drugą stronę

. Prawda leży po środku.
Wniosek taki, że tam gdzie leją więcej niż pojemność zbiornika (przy niedziałającym wielozaworze) lepiej nie tankować, bo na pewno coś jest nie tak, a przede wszystkim dbać o instalację i niedopuszczać do sytuacji zawieszenia pływaka itp.