.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 00:48:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiana podświetlania na niebieskie
PostNapisane: 06.wrz.2006 20:06:18 
Użytkownik

Witam,
Nie wiem czemu ale od czasu jak mam AUDI stale nie podoba mi się seryjne podświetlanie. Niby czerwone, niby pomarańczowe. W jednym miejscu blade w innym prawie nie świeci. Wymiana żarówek nie pomogła. W ten o to sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na zmianę podświetlania zegarów i przycisków wewnątrz mojej niuni. Jako, że bardzo lubię kolor niebieski (czerwony też jest spoko) postanowiłem zastosować niebieskie podświetlanie. Do tego celu użyłem diód SMD model 1206 gdyż tylko one pozwalają na bezpieczne lutowanie przy zachowaniu względnie małych rozmiarów co w pewnych przełącznikach jest bardzo ważne! Moje zmiany postępują etapami. W pierwszej kolejności zmodyfikowałem przyciski na radiem.
Obrazek

Pierwsze trzy przyciski były wręcz banalne jednak ostatni był nielada wyczynem (jak dla mnie).
Proszę zwrócić uwagę na szczegóły. Nie zapomniałem nawet o tej małej kresce ;-) W sumie ostatni przycisk/regulator pochłonął 4 diody. Jedna na kreskę, jedna na znaczek i aż dwie na podświetlenie położenia. Kolor jest bardziej ciemny tylko mój badziewiacki aparat wie oczywiście lepiej :P

Kolejny etap to wymiana podświetlania w przełączniku od regulacji lusterek.
Tutaj mam więcej fotek ;)
Obrazek

Widać tutaj 4 rezystory, każdy po 1kOhm. Wiadomo, że niebieskie diody potrzebują troszkę wyższego napięcia ;) Dlaczego każda dioda ma własny rezystor? Bo diody są gorzej niż wredne :P Jeżeli damy jeden rezystor i 4 z pozoru identyczne diody połączone równolegle to po włączeniu możemy się zdziwić. W moim przypadku jedna prawie wcale nie świeciła inna była ciemniejsza. Stosuję takie rozwiązanie 1 dioda + 1 rezystor. Dzięki temu wszystko ładnie świeci i do tego równomiernie!

Obrazek

Mimo iż wybrane diody są dosyć duże to jednak montaż i lutowanie wymaga dużo opanowania i koncentracji. Ja na ten przełącznik potrzebowałem 5godzin.
Efek widać niżej :]

Obrazek
Obrazek

Następny element (jak kasa będzie) modyfikowany to regulatory ogrzewania i dmuchawy. Plan jest taki, że środek będzie podświetlony diodami czerwonymi gdyż w tym miejscu AUDI nie pozwala na modyfikację. Finał nastąpi w dniu gdy zamontuję czarne tarcze z niebieskimi cyferkami. Mam kilka "patentów" na ich modyfikację. Jednak jako student mam bardzo mało kasy :):

PS: czy ktoś z szanownych forumowiczów ma może dostęp do diód SMD w przystępnych cenach?

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2006 20:13:11 
Użytkownik

Jak otwierałem temat to chciałem powiedziec ze to profanacja ale wyszło nawet ciekawie ja bym to zmienił na czerwone diody ale to juz jak kto lubi

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2006 20:21:09 
Użytkownik

No tak - z czerwonym miałbym mniej zabawy przy zegarach ale tak szczerze to ja lubię jak jakimś małym szczegółem mój samochodzik wyróżnia się od innych. Dodatkowo ja lubię zimno a niebieski :] zminym kolorem jest :P

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2006 20:26:45 
Klubowicz

Myślałem, że to kolejny kontrowersyjny temat, ale wykonanie procesu zmiany oświetlenia mnie ujęło i choć sam nie chciałbym tak mieć, to jestem pełen uznania dla autora przeróbki. :peace:

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2006 20:30:29 
Użytkownik

Dziękować, dziękować mili Panowie za te słowa uznania... Zaczekajcie jak zgromadzę diody na regulatory nawiewu :diabel: tam będzie fotek, tam będzie sie działo... Mam masę pomysłów i głowę całkiem dobrą tylko kasy brak :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2006 20:38:18 
Użytkownik

Pamietasz film nieustraszony ?? nie daleko mnie jest tigra z francji z niebieskimi diodami :): :): fajna zabawka ale do audi juz bym tego nie dał

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2006 20:54:30 
Użytkownik

ja u siebie tez niedawno wlutowałem diody w przyciski bo wkurzały mnie ciagle przepalajace sie żaróweczki. Przetrestowałem kilka kolorów diod w tym niebieskie,ale jak dla mnie w nocy były za jaskrawe i biło po oczach . Ostatecznie wstwiłem białe diody 12V o powyższonej luminescencji ,zeby nie bawic sie dodakowo z rezystorami :P i zostawiłem czernowy filtr. Wyglada to znacznie lepiej niż wsadzic tam czerwona diode bez filtra.

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2006 21:31:17 
Użytkownik

Moje też są jasne ale mają taką malusią regulację :] Jednak porównując moje radio a diody to jednak radio bardziej daje po oczach więc nie ma sensu... Co do tych diód na 12V. Ja bym tam ich wszędzie nie zmieścił... W pewnych miejscach jak np regulacja wysokości świateł, zastosowanie innych diód jak SMD jest nie możliwe, chyba, że chcemy czerwony ale efekt też jest marny. Dioda bezpośrednio przy oświetlanym elemencie to efekt super. Tak fajny, że chwilami chiałem zrobić białe zegary z białymi ale podświetlanymi na niebiesko cyferkami. Efekt taki by był, że do momentu zapalenia świateł tarcza byłaby czysta :D No ale qrcze... AUDI i białe zegary :587: Szczerze, miałem mieszane uczucia do koloru niebieskiego...
No ale że samochód szary metalik, planowane malowanie na kameleona. To pomyślałem, że jak szaleć to szaleć (jednak ze smakiem)...

Ostatnio wpadłem na bardzo ciekawy pomysł, ale kosztami bym się zaciachał. Chciałem zamiast niebieskich dac diody RGB :] wtedy bym miał kolor na życzenie :diabel:

PS: tylko mi proszę nie pisać, że kasy nie ma a kmeleona chce walnąć :] To ma być prezent od dziewczyny na urodziny :):

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2006 21:36:45 
Użytkownik

Knight Rider :] W AUDI nie pasuje :P Lepiej wypolerować elementy silnika i podświetlić na czerwono tak żeby przez grilla z przodu było widać lekką poświatę. Na dole by nic nie było widać bo dobre AUDI ma osłonę :]

Dobra zdradzę wam co chce zrobić z zegarami :P
Dwa kolory: niebieski na stałe i czerwony który zapala się pod kreską nad którą jest aktualnie wskazówka :diabel: Dodatkowo w regulatorze obrotów nawiewu ma być podobnie. Który stopień, tam na czerwono :] Jak to będzie czas pokaże...

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 07:48:40 
Klubowicz

ladnie to wyszlo wiec czekam na dalsze etapy prac. Az mi sie przypomnialo jak to 2 tygodnie przerabialem cale podswietlenie w golfie 2 na czerwone, ach jakie to bylo zadowoloenie po skonczonej pracy. :diabel:
a w B4 zrobilem tak ze dalem mocniejsze zarowki i kapturki czerwone silikowone-efekt super czerwony kolor. Jak zrobie tak w C4 to pokaze.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 10:04:13 
Użytkownik

Widzę, że wiele osób tutaj uważa, że AUDI powinno mieć czerwone poświetlanie...
Nie chce tutaj jakiś sporów rozwiązywać ale proszę, napiszczie czemu właśnie czerwone?...

Na pierwszy rzut oka ja uważam, że jest to wywołane łatwością modyfikowania...
Wiadomo, że przy zmianie czerwonego na duużo lepszy czerwony jest mniej pracy gdyż wystarczy zastosować leprze żarówki lub diody. Nie trzeba nawet filtrów pod zegarami wymieniać... Dlatego bardziej uważam, że to nakład pracy jaki trzeba włożyć w zmianę koloru podświetlania skłania ludzi do pozostania przy czerwonych barwach. Dla mnie czerwony to kolor ferrari a niebieski to taki zimny kolor, który kojarzy się z zimnem metalu, z którego powstało AUDI. Niebieski laser jest bardziej dokładny od czerwonego i tak samo jest z AUDI... Jest bardziej precyzyjne i lepiej pomyślane niż inne samochody :) Dla mnie niebieski jest symbolem precyzji i wysokiej jakości :D Poza tym AUDI powinno być wyróżnione :!: teraz nawet głupi Renault Scenik ma czerwone/pomarańczowe podświetlanie... Nie chce wchodząc do mojego AUDI czuć się jak w Reno :P

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 12:22:31 
Użytkownik

co do kolorów to raczej dyskusja dla kobiet, a co do diod to nie zastosujesz ich wszędzie ponieważ świecą punktowo nawet te stożkowe

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 12:43:50 
Użytkownik

ja chce zauwarzyc ze mam B2 a u mnie przyciski przy kierze i sie bardziej odczuwa rażenie w oczy a pozatym jak swieci na czerwono to jakos tak cieplej w samochodzie :P no i wrok tak sie nie meczy. Zauwaz ze nawet ulice w nocy sa owietlane światłem bardziej czerwonym własnie po to zeby nie było duzego kontrastu i switało nie osliepiało.

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 14:59:37 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
Czerwone podświetlenie jest eleganckie,bo wszystkie prawdziwe,orginalne Audice mają takie.A orginał to orginał.I takim ludziom nie przemówisz.Nie zrobiłbym tak u siebie , ale bardzo podoba mi się efekt w twojej Audi.Postaraj się aby wszystkie żarówki były niebieskie, a nie część czerwona-część niebieska,żeby to nie wyglądało pstrokato..Należą ci się tez słowa uznania za robotę jaką w to włożyłeś,bo ja też mam parę żaróweczek przepalonych na desce i krew mnie zalewa jak mam je wymenić.Raz zacząłem rozbierać i po odkręceniu pięciu śrubek wszystko spowrotem złożyłem.Nie mogłem wyjąć zegarów i bałem się że coś z tyłu wyrwę.A jakbym miał wymieniać wszystkie żaróweczki-MASAKRA!
PS.Podświetlanie elementów silnika,aby były widoczne przez grill to już agrotuning.To już ci odradzam,choćbyś rok to robił i nie wiem co tam wsadził.Nie wspomnę już o palicji która zabierze ci dowodzik za takie coś.Choć polerka lub chromowanie pewnych elementów silnika to już klasa,choć to też trzeba robić z głową.POZDRO.

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 15:32:46 
Użytkownik

Diody SMD nie świecą tak punktowo jak te z soczewką... Jednak ja stosuję je w pewnej odległości od oświetlanego elementu oraz jeżeli trzeba to montuje kilka diod w pewnych odstępach (będzie widać to jak zabiorę się za regulację nawiewu)

Co do podświetlania silnika to raczej nie chciałem tego stosować podczas jazdy a jedynie jak otworzę maskę :) Można by też UV użyć i dobrać kabelki i wężyki które reagują na to światło :)

Odnośnie robienia z głową :) To jest mój drugi samochód i teraz stosuję tylko sprawdzone pomysły a jak coś nowego to tylko nie inwazyjnie bo potem może nie wyjść a ślady będą...

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 17:15:06 
Użytkownik

spec :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2007 22:38:17 
Użytkownik

Mam takie pytanko jak i czy da sie naprawic podswietlenie regulacji lusterek i wysokości swiateł bo u mnie jest ciemno. Nie planuje zmiany koloru bo sie na tym nie znam chciałbnym tylko any wszystko działało. da sie to naprawic czy trzeba wymieniać?

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2007 23:40:20 
Użytkownik

Witam,
Ludzie dawno mnie nie było :)
Czy się da naprawić? Człowieku jak z żaróweczkami to 15 minut roboty.
Jak chcesz na SMD(trwalsze i cool wygląda) to troszkę dłużej ale ogólnie naprawa tego to bułka z masłem. Jak chcesz mieć na SMD to nawet możesz do mnie przesłać te regulatory/przełączniki i zrobię je dla Ciebie za przysłowiowe piwko + kasa a części no chyba, że sam kupisz wszystko :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2007 19:05:13 
Użytkownik

hmm, może jak ktoś się zna to jest dla niego łatwo. Ja się zabardzo na tym nie znam ale coś tam będę myślał.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2007 19:22:36 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
rough25 napisał(a):
hmm, może jak ktoś się zna to jest dla niego łatwo. Ja się zabardzo na tym nie znam ale coś tam będę myślał.

Przeciez chce ci to czlowiek za piwko zrobic :diabel: Wysylaj.

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1